Oscar A. Douglas Gallardo,a   Raquel Moiraghi,a  Micaela A. Macchione,a   Jorge A. Godoy,a   Manuel A. Pérez,*a  Eduardo A. Coronadoa and   Vicente A. Macagnoa 

Cu alte cuvinte de ce nu oxidează argintul coloidal?

 

În acest studiu s-a investigat stabilitatea termică a nanoparticulelor de oxid de argint (Ag2O ) și a nanoparticulelor de argint metalic (AgNp), în medii lichide și gazoase, cu ajutorul investigațiilor de spectroscopie UV-VIS, microscopie electronică TEM și SEM, și împrăștiere a luminii laser (DLS).

S-a demonstrat astfel descompunerea termică a coloizilor de Ag2O în nanoparticule de argint metalic (AgNp), în soluții apoase, fără ajutorul altor agenți reducători. Caracterul spontan al acestei descompuneri în medii lichide (sau cu conținut ridicat de apă) bazice, face așadar puțin probabilă formarea de filme de oxid de argint pe nanoparticulele de argint metalic, ceea ce face ca suprafața nanoparticulelor metalice de argint să rămână liberă de oxizi de argint, aspect foarte important pentru determinarea capacității catalitice a argintului și a amplificării Raman. 

 

Notă: Am ținut să prezentăm sumarul acestei cercetări, deoarece în folclorul prezent pe internet cu privire la argintul coloidal, apare uneori precizarea că „argintul coloidal de culoare galbenă nu este bun, pentru că este oxidat, și de fapt din acest motiv are culoarea galbenă”.  Aceasta este o inepție, deoarece culoarea are legătură doar cu forma nanoparticulei și cu mărimea ei, și după cum puteți vedea în rezultatele prezentate în acest studiu, argintul coloidal nu oxidează ușor în apă, iar dacă se petrece, atunci procesele dinamice care apar previn persistența stratului de oxid pe suprafața particulei.

De altfel, dacă nanoparticulele de argint ar fi oxidate, efectul lor antibacterian ar fi chiar mai puternic, însă după cum vedeți nu este atat de simplu. În acest moment, la AquaNano se lucrează la obținerea unor coloizi de oxid de argint, prin metode ecologice, și în momentul în care rezultatele vor fi satisfăcătoare, vă vom pune astfel de produse la dispoziție.

 

Trebuie știut totuși că oxidul de argint poate fi solubilizat în apă, la concentrații foarte reduse, uzual de până la 15-25ppm, iar culoarea lui este, în mod normal, în această situație, brun închis.