Ionoforeza utilizând cupru și argint
Ionoforeza este o modalitate terapeutică utilizată timp îndelungat încă de la începutul secolului trecut. Dezavantajul ei principal a fost acela că este consumatoare de timp, destul de „murdară” și, în plus, a fost înlocuită de către utilizarea produselor farmaceutice.
Există o serie de aplicații unde totuși aceasta excelează. Ea este redescoperită ca o modalitate noninvazivă, cu mai puține riscuri și contraindicații decât alternativele sale farmaceutice.
Ionoforeza este procesul de difuzare a ionilor în țesuturile umane, cu ajutorul unor tensiuni continue scăzute. Unele aplicații implică utilizarea ionilor metalici, precum cei ai argintului și ai cuprului, în scopul inhibării infecțiilor pielii, precum și difuzia ionilor respectivi direct în țesuturi, mai degrabă decât aplicarea lor sistemică.
Ionii de cupru au fost utilizați pentru tratarea „piciorului de atlet” și a altor afecțiuni fungice. Alte aplicații includ difuzia medicamentelor antiinflamatoare în țesuturi dureroase sau inflamate, unde injectarea nu este cu ușurință posibilă.
Ionoforeza utilizează în general ionii metalici și nu coloizii (deși și aceștia pot fi folosiți în anumite moduri). În cazul ionoforezei cu cupru, mediul conductiv utilizat uzual este sulfatul de cupru. Dacă este utilizat argintul, atunci mediul conductiv trebuie să fie azotatul de argint (însă el trebuie să fie foarte diluat, deoarece este foarte caustic) sau un alt complex, precum citratul de argint. Mai ales în cazul utilizării azotatului de argint este necesară prezența unui specialist. Desigur, mai există și posibilitatea utilizării unei soluții saline și a argintului, care conduce la formarea clorurii de argint, care mai apoi va face posibilă migrarea ionilor de argint pe suprafața tratată. Difuzia ionilor de cupru în piele poate cauza o colorare locală a pielii în albastru-verzui, care dispare în timp. În cazul argintului, fenomenul este acela de decolorare, care poate fi mai persistentă datorită faptului că argintul se leagă foarte ușor de proteine.