Guta
Guta este un tip de artrită în care particule mici de uree de sodiu sunt depozitate în și în jurul articulațiilor. Cel mai frecvent simptom al durerii de gută este durerea intensă a articulațiilor, însoțită de înroșire și inflamație. În timp ce guta afectează în general articulația degetului mare, acesta poate influența orice articulație a corpului. Simptomele de gută se dezvoltă foarte repede, pot merge de la rău la mai rău în doar 6 până la 24 de ore și durează între 3 și 10 zile. Oricine suferă de gută poate să se aștepte să aibă mai multe episoade dureroase pe viitor.
Ce declanșează durerea aferentă gutei?
Guta este cauzată de acumularea de acid uric în sânge. Acidul uric este un produs rezidual, ce este produs de organism zi de zi, și este menit să fie excretat de rinichi. Dacă corpul dumneavoastră produce acid uric în cantități mari sau excretați prea puțin acid uric prin rinichi, acesta începe să acumuleze și să declanșeze formarea de cristale de uree de sodiu în și în jurul articulațiilor. Aceste particule dure, în formă de ac, se acumulează lent de-a lungul multor ani și nu veți ști niciodată de formarea lor în corp, decât dacă este diagnosticată de medic.
De ce să folosiți uleiuri esențiale pentru o ușurare rapidă în durerea de gută?
Uleiurile esențiale sunt cunoscute de secole pentru proprietățile lor vindecătoare a afecțiunilor articulațiilor, cum ar fi guta, datorită capacității lor de a alina zonele dureroase și de a elimina particulele de acid uric care sunt blocate în ele. Uleiurile esențiale de rădăcină de angelică, busuioc, semințe de morcov, coriandru, rozmarin, boabe de ienupăr, isop, grapefruit și chiparos pot fi cel mai bine utilizate în acest scop.
Cea mai populară metodă de utilizare a uleiurilor enumerate mai sus, pentru cel mai bun efect în cazuri de gută, este prin masaj. Pur și simplu diluați uleiul esențial ales de dvs. cu un ulei bun de bază, cum ar fi uleiul de ricin, și masați amestecul peste zonele afectate. Urmați această procedură timp de cel puțin 15 minute și repetați la fiecare câteva ore. Iată câteva dintre cele mai bune uleiuri esențiale pe care le recomandăm pentru alinarea durerii de gută.
Uleiuri esențiale eficiente pentru gută – Topul celor mai bune 12 uleiuri esențiale pentru durerea de gută
1. Ulei esențial de Wintergreen
Wintergreen are un parfum plăcut, lemnos, cu o aromă puternică de mentă. Corpul va asimila ușor acest ulei, simțindu-se o îmbunătățire imediată în ceea ce privește durerea și disconfortul. Răspunsul imediat la acest ulei esențial poate fi atribuit impactului său asemănător cortizonului, ceea ce produce o senzație de încălzire și asigură o bună circulație a sângelui. Buna circulație a sângelui eliberează particulele de acid uric stagnant.
2. Ulei esențial de mesteacăn
La fel ca și uleiul de wintergreen, uleiul esențial de mesteacăn conține compuși antiinflamatori, care ajută la reducerea durerilor articulare. În plus, efectul de purificare al uleiului esențial de mesteacăn ajută la îndepărtarea particulelor de acid uric. Cu toate acestea, asigurați-vă că utilizați ulei de muguri de mesteacăn și nu mesteacăn dulce sau negru. Mesteacănul dulce și mesteacănul negru trebuie utilizate numai la recomandarea unui profesionist din domeniul aromoterapiei.
3. Ulei esențial de busuioc
Busuiocul este cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce conținutul de acid uric în sânge, făcându-l unul dintre cele mai bune remedii pentru tratarea durerii de gută. Este, de asemenea, un plus fantastic pentru orice amestec cu uleiuri de masaj sau ulei de baie pe care îl utilizați pentru durerea gută.
4. Ulei esențial de mușețel roman / german
Uleiul esential de mușețel este utilizat pentru diferite probleme ale pielii. Reduce durerea prin amorțirea nervilor și vă ajută să scăpați de inflamație, care este cauza principală a problemei durerii de gută. Acest ulei esențial este foarte popular într-o gamă largă de aplicații pentru aromoterapie.
5. Ulei esențial de tămâie
Uleiul esențial de tămâie este extras dintr-un copac mic din Africa de Nord. În timp ce acest ulei este popular pentru efectul său de tonifiere, elasticizare și curățare a pielii, este de asemenea un remediu popular pentru probleme ale pielii, cum ar fi coșuri, semne, chisturi și riduri. Folosirea uleiului de tămâie va face să vă simțiți mai bine imediat și vă tonifică pielea, ajutând-o să își recapete forma sa originară, după ce durerea de gută a dispărut.
6. Ulei esențial de cuișoare
Uleiul de cuișoare este un rejuvenator natural al pielii. Asigură o mai bună funcționare a sistemului imunitar și conferă pielii energia de care are nevoie pentru a efectua procesele de autocorecție. Acest ulei ajută la eliminarea particulelor de acid uric din sânge.
7. Ulei esențial de fenicul
Feniculul este o bine cunoscută plantă perenă, care este populară datorită utilității sale atât la gătit, cât și pentru valoarea sa medicinală. Fiind un agent eficient de purificare și regenerare, poate reduce la minimum ridurile. Capacitatea de tonifiere vă ajută să eliminați contaminanții și să restabiliți funcționalitatea organelor responsabile pentru menținerea sănătății pielii.
8. Ulei esențial de eucalipt
În timp ce este un ulei esențial care vă poate calma pielea iritată, uleiul de eucalipt acționează și ca un remediu puternic, făcându-l unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru articulațiile dureroase.
9. Ulei esențial de rozmarin
Datorită calităților sale puternice astringente, uleiul de rozmarin este unul dintre cele mai utile uleiuri esențiale pentru tratamentul unor afecțiuni, cum ar fi guta. Ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și ameliorează durerea prin anestezia nervilor. Acest lucru îl face un remediu excelent pentru tratarea unor afecțiuni cum ar fi reumatismul, artrita, mușchii rigizi și durerea de gută.
10. Ulei esențial de mentă
Menta este un remediu de întinerire, de restaurare și un ulei esențial utilizat pe scară largă pe tot globul. Conferă o mare ameliorare a durerii, oferind un fel de senzație de rece-fierbinte.
11. Ulei esențial măghiran
Uleiul esențial de măghiran are efecte atât de întinerire cât și de stimulare a pielii. Asigură o circulație mai bună a sângelui și ajută la scăderea depozitelor de acid uric. Acest lucru reduce durerile musculare și alte disconforturi de care suferă pacienții cu durere de gută.
12. Ulei de tea tree
Uleiul de tea tree este o necesitate în orice casă, deoarece este utilizabil pentru ceva aproape în fiecare zi. Spectrul său larg de proprietăți antifungice și antimicrobiene îl face ideal pentru tratamentul afecțiunilor precum guta. Atunci când este aplicat local, desensibilizează inflamațiile termice ale nervului, ameliorând astfel durerea asociată cu guta. Nu aplicați ulei de tea tree direct pe piele, fără a efectua un test de sensibilitate mai întâi.
Cum să vă peparați remedii naturale pentru alinarea imediată a durerii de gută?
Pentru tratarea durerii de gută, tot ce aveți nevoie este un amestec de uleiuri esențiale, din cele menționate mai sus. Toate aceste uleiuri esențiale lucrează pentru a reduce umflarea și iritarea zonei afectate și pentru a calma respectiva zonă.
1. Comprese cu prosoap fierbinte
Pentru o ușurare rapidă și imediată vă recomand să folosiți o compresă cu prosop cald peste zona (zonele) afectată.
Instrucțiuni:
Înmuiați pielea iritată în apă rece. Aceasta face ca sângele să se miște încet.
Uscați ușor pielea.
Adăugați 3-6 picături din fiecare din uleiurile esențiale alese în ulei de bază și apoi masați cu grijă amestecul peste zonele afectate.
Puneți un prosop înmuiat apă în fierbinte deasupra locului în care ați folosit uleiurile esențiale.
Țineți prosopul peste locul dureros timp de cel puțin 2 minute.
Repetați de 2-3 ori pe zi, sau după cum este necesar.
2. Amestec pentru un masaj calmant pentru dureri de gută
Masajul este o altă modalitate excelentă de utilizare a uleiurilor esențiale pentru ameliorarea durabilă a durerii de gută. Iată câteva rețete bune pentru amestecurile de masaj, pe care le puteți folosi pentru o alinare considerabilă:
Amestecul nr. 1 – amestec de uleiuri de tămâie, mentă și mușețel
Mod de preparare:
Într-o sticlă cu picurător (5 ml), adăugați:
6 picături de ulei esential de tămâie
8 picături de ulei esențial de mentă
12 picături de ulei esențial de mușețel
Se agită bine pentru a se amesteca.
Într-un vas se adaugă 4 linguri de ulei de nu cocos, ulei de sâmburi de struguri sau ulei de migdale dulci. Adăugați la acest amestec, amestecul preparat înainte (tămâie / mentă / mușețel). Se amestecă bine și masați foarte ușor locurile afectate, de cel puțin 3 ori pe zi.
Amestecul nr. 2 – măghiran, levănțică și rozmarin
ingrediente:
8 picături de măghiran
10 picături de lavandă
60 ml ulei de bază (macadamia, jojoba, migdale dulci, susan, sâmburi de struguri, argan sau nucă de cocos)
8 picături de rozmarin
Instrucțiuni:
Se adaugă toate ingredientele în cantitățile menționate mai sus într-un recipient și se agită bine pentru a se amesteca. Masați acest amestec peste zonele dureroase, foarte ușor, de două ori pe zi.
Amestecul nr. 3 – ulei de tea tree
Adăugați 10 picături de ulei de tea tree la 2 linguri de ulei de bază. Masați zonele afectate, cu mișcări circulare, de 2-3 ori pe zi.
Amestecul nr. 4 – baie de picioare
Instrucțiuni
Amestecați 2 lingurițe (8 ml) de lapte și 12 picături de mentă, ulei de ienupăr sau ulei de măsline.
Umpleți 2 ligheane cu apă. Unul cu apă rece și unul cu apă caldă.
Adăugați amestecul de uleiuri esențiale la fiecare lighean în proporții egale. Înmuiați picioarele în ligheanul cu apă caldă timp de 10 minute și apoi le mutați în cel cu apă rece, înmuiați-le din nou pentru aceeași perioadă de 10 minute. Masați ușor amestecul de uleiuri în zonele afectate. Dacă este necesar, repetați procedura.
Amestecul nr. 5 – comprese reci și calde pentru durerea de gută
Compresă caldă:
La fel ca și compresa cu prosop fierbinte, puteți folosi această compresă caldă pentru a reduce anchilozarea și disconfortul. Aplicați această procedură o dată sau de două ori pe zi. Iată ingredientele de utilizat:
3 picături ulei de piper negru, măghiran sau rozmarin
1 compresă caldă
Compresă rece:
Folosiți compresa rece de două ori pe zi, pentru a reduce umflarea și durerea. Iată ingredientele de utilizat:
3 picături de ulei esențial de salvie
1 compresă rece
2 picături de ulei esențial de mușețel
Amestecul nr. 5 – Baie purificatoare cu sare epsom
ingrediente:
3 picături de ulei esențial de ienupar
3 picături de ulei esențial de cuișoare
2-3 pumni de sare epsom
3 picături de semințe de morcov sau ulei esențial de semințe de țelină.
Instrucțiuni:
Adăugați aceste ingrediente în apa din cadă. Repetați zilnic timp de 2 săptămâni, sau mai mult, dacă este necesar. Nu ezitați să încercați diferite amestecuri de uleiuri esențiale. Cu toate acestea, nu utilizați mai mult de 10 picături de ulei esențial pe zi.
Precauții atunci când utilizați uleiuri esențiale pentru gută
Femeile gravide și persoanele care suferă de afecțiuni precum epilepsia și hipertensiunea trebuie să evite utilizarea uleiului esențial de rozmarin. Restul uleiurilor esențiale pe care le-am menționat în acest articol sunt, în general, sigure de utilizat, sunt non-sensibilizante și non-iritante, pentru persoanele care suferă de dureri de gută.
Câteva sfaturi utile pentru a vă ajuta să vindecați guta
În plus față de aplicarea uleiurilor esențiale, o dietă îmbogățită cu proteine și vitamine natural, și care limitează utilizarea alcoolului, poate contribui semnificativ la evitarea umflării articulațiilor, care este un simptom comun al durerii de gută.
De asemenea, ați putea consuma zilnic ulei esențial de lămâie cu apă, pentru a micșora atacurile dureroase ale gutei.
Notă importantă despre uleiurile de bază
Pentru a profita la maximum de aceste uleiuri esențiale, veți avea nevoie de un ulei de bază care să întindă uniform și rapid uleiul pe locul afectat și să împiedice orice reacție cutanată severă. Uleiul de sâmburi de struguri, uleiul de cocos, uleiul de jojoba, uleiul de măsline și migdalele dulci, sunt unele dintre cele mai populare uleiuri de bază care pot fi folosite.