Colesterol

Colesterolul este o substanță naturală produsă de ficat, deoarece organismul are nevoie de funcționarea corectă a hormonilor, nervilor și celulelor. Colesterolul care circulă sub formă de lipide (grăsimi) în sânge are tendința de a se depozita pe pereții arterelor sub formă de placă, reducând fluxul sanguin în zonele vitale ale corpului.

Dacă astfel de depozite continuă să se acumuleze pe termen lung, acest lucru intensifică riscul unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral. În general, organismul nostru tinde să mențină echilibrate nivelurile colesterolului, dar datorită prezenței unei cantități mari de grăsimi hidrogenate și carbohidrați rafinați în dieta noastră, echilibrul colesterolului LDL (rău, ridicat) și HDL (scăzut, bun) devine perturbat. Acest dezechilibru este una dintre principalele cauze ale atacului de cord sau al accidentului vascular cerebral, dar și a altor afecțiuni, cum ar fi hipotiroidismul, stresul, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și inactivitatea.

4 alimente pentru a reduce în mod natural colesterolul rău

 

1. Afine

Afinele sunt cunoscute că ajută la menținerea arterelor curate, reducând nivelul de LDL din sânge, care cauzează blocarea arterelor. Afinele au un nivel foarte ridicat de antioxidanți, ceea ce este cel mai bun lucru pe care îl pot face pentru sistemul cardiovascular. În plus, ele conțin pterostilben, care este un agent cunoscut pentru reducerea colesterolului.

 

2. Ulei de cocos

Un studiu realizat în Malaezia a arătat că uleiul de nucă de cocos poate reduce durerea și inflamația. Uleiul de cocos conține acid lauric, care este un antiinflamator puternic, cunoscut pentru creșterea nivelului de colesterol bun (HDL) din sânge, contribuind astfel la menținerea raportului LDL / HDL. Uleiul de cocos reduce colesterolul prin transformarea sa în pregnenolonă, o moleculă care este un precursor al multor hormoni din corpul nostru.

 

3. Ulei de măsline

Uleiul de măsline are o mulțime de beneficii pentru sănătate și este foarte bun pentru inima dumneavoastră. În timp ce este o sursă bogată de acizi grași mononesaturați, care ajută organismul să reducă colesterolul LDL, uleiul de măsline face orice salată să fie delicioasă și sănătoasă. În loc să folosiți alt ulei de gătit sau unt, luați în considerare prăjirea legumelor și marinarea cărnii și a peștelui în ulei de măsline. Luați cel puțin două linguri de ulei de măsline pe zi, pentru a obține cele mai bune rezultate.

 

4. Grapefruit

Prezența d-limonenului în grapefruit îl face unul dintre cele mai bune alimente pentru pierderea în greutate. Contribuie la secretarea de acizi grași în sânge, pe care corpul îi descompune pentru a produce energie. D-limonenul ajută la reducerea greutății, prin scăderea peroxidării lipidelor și a nivelului de colesterol din organism. Beți un pahar de suc de grepfruit înainte de mese, pentru a vă ajuta să vă simțiți sătui, astfel încât veți mânca mai puține calorii în timpul meselor.

Cele mai bune 11 uleiuri esențiale pentru reducerea colesterolului

Printre numeroasele metode naturale de scădere a nivelului de colesterol din organism, una dintre cele mai eficiente este utilizarea uleiurilor esențiale. Uleiurile esențiale pot afecta corpul în două moduri principale. Atunci când sunt aplicate pe piele, aceste uleiuri pătrund în celulele foliculilor de păr și a glandelor sudoripare și se absorb în fluidele corporale. Când aceste uleiuri esențiale sunt în interiorul corpului, ele îți vindecă corpul în câteva moduri surprinzătoare. Deși uleiurile esențiale s-au dovedit a avea multe beneficii pentru organism, nu toate uleiurile esențiale pot fi folosite pentru a ajuta împotriva nivelurilor ridicate de colesterol.

Ținând cont de acestea, iată câteva dintre cele mai bune și mai eficiente uleiuri esențiale pentru colesterolul ridicat. Asigurați-vă că achiziționați uleiuri esențiale comestibile terapeutice, care pot fi luate pe cale internă, și asigurați-vă că vă consultați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a ingera uleiuri esențiale.

 

1. Ulei esențial de lemongrass

Studiile clinice au dovedit că uleiul esențial de lemongrass scade nivelul colesterolului din organism. În timp ce este unul dintre cele mai bune uleiuri pe care le puteți utiliza pentru a susține sistemul imunitar, uleiul de lemongrass acționează de asemenea ca un analgezic puternic și antiinflamator. Puteți utiliza acest ulei atât intern cât și local.

Iată cum să folosiți uleiul de lemongrass pentru a echilibra nivelul de colesterol: Luați 1 picătură de ulei esențial de cuișoare și 2 picături de lemongrass de două ori pe zi timp de 30 de zile și LDL (colesterolul rău) va scădea. Ulterior, puteți adăuga 2 picături de ulei esențial de grapefruit la amestecul acesta pe care îl utilizați.

 

2. Uleiul esential de cuișoare

Cuișoarele sunt cunoscute pentru afecțiunile lor antiinflamatorii, analgezice și antiinflamatorii. Uleiul de cuișoarele este, de asemenea, unul dintre cele mai cunoscute uleiuri esențiale antioxidante. Eugenolul, care este un ingredient activ al cuișoarelor, este un inhibitor eficace al trombocitelor, cunoscut pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge.

 

3. Ulei esențial de lavandă

Lavanda s-a dovedit a reduce semnificativ nivelul colesterolului, deoarece reduce stresul emoțional din organism.

 

4. Uleiurile de chiparos și rozmarin

Uleiul esențial de chiparos îmbunătățește circulația sângelui și reduce nivelul de colesterol din organism. În mod similar, uleiul de rozmarin, cu proprietățile antioxidante, reprezintă un important suport cardiovascular.

 

5. Ulei esențial de scorțișoară

Componentele majore ale uleiului esențial de scorțișoară includ cumarinul, manitolul, taninul, guma și cinamaldehida și de asemenea pinenul, eugenolul și aldehidele. Studiile recente au arătat că, ingerarea a o jumătate de linguriță de scorțișoară pe zi poate scădea nivelul zahărului în sânge și poate reduce colesterolul și trigliceridele cu până la 20%. Ca recomandare personală, luați în considerare adăugarea de ulei de scorțișoară la fulgii de ovăz de la micul dejun, pentru a le îmbunătăți aroma, sau pur și simplu adăugați câteva picături de ulei la 250 ml de apă fierbinte și adăugați 1 lingură de miere, pentru a obține un ceai de condimente excelent.

 

6. Ulei esențial de rozmarin

Medicii britanici recomandă uleiul esențial de la rozmarin pacienților cu niveluri ridicate de colesterol, deoarece el elimină slăbiciunea cardiovasculară prezentă în organism. Luați 2-3 picături de ulei de rozmarin într-o capsulă plină cu ulei de măsline, o dată pe zi.

 

7. Ulei esențial de smirnă

Uleiul esențial de smirnă ajută la reducerea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale în organism. Este, de asemenea, un antiinflamator natural. Luați 2-3 picături de ulei de smirnă într-o capsulă umplută cu uleiul de bază dorit, de 2 ori pe zi.

 

8. Ulei esențial de busuioc

Uleiul de busuioc este un instrument foarte eficient atunci când vine vorba de reducerea nivelului de colesterol din organism. Derivat din planta ocimum basilicum, busuiocul are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene și de scădere a colesterolului. Un studiu publicat în revista de cercetare în domeniul fitoterapiei a arătat că extractul de busuioc ajută la reducerea nivelului de colesterol la șobolani, cărora le-au fost induse în mod artificial niveluri ridicate de colesterol. În plus, reducerea LDL a fost însoțită de o creștere a colesterolului HDL.

 

9. Ulei esențial de bergamotă

Bergamota este un antidepresiv puternic, care vă ajută să controlați colesterolul rău și consumul de alcool. Acest ulei este perfect pentru cei care tind să mănânce mai mult când sunt supuși stresului. Proprietățile sedative ale uleiului esențial de bergamotă îl fac perfect pentru a lupta împotriva creșterii în greutate asociată cu stresul. Acest ulei este mai eficient atunci când este combinat cu uleiul esențial de lavandă.

Bergamota este, de asemenea, foarte eficient în controlul greutății, deoarece conține cantități mari de polifenoli (găsiți și în ceaiul verde). Polifenolul este ideal pentru oxidarea grăsimilor (oprește producerea de grăsimi în sânge), care reglează metabolismul și previne absorbția colesterolului.

 

10. Ulei esențial de oregano

Uleiul esențial de oregano este benefic pentru sănătatea inimii, deoarece oregano este un agent natural de reducere a colesterolului. Datorită conținutului său de nutrienți care includ acizii grași omega-3, arginina, fibrele și aminoacizii semi-esențiali, oregano este un adevărat super-aliment atunci când vine vorba de sănătatea inimii. În plus, cercetările arată că, consumul de vitamine și minerale antioxidante prin utilizarea de oregano, poate ajuta la scăderea nivelului colesterolului și trigliceridelor din sânge. În plus, uleiul de oregano s-a dovedit a ajuta la normalizarea nivelurilor tensiunii arteriale. Datorită proprietăților sale antibacteriene, uleiul de oregano poate, de asemenea, ajuta la prevenirea bolilor de inimă asociate cu infecția. Luați zilnic una sau două picături de ulei de oregano într-o capsulă umplută cu ulei de bază.

 

11. Ulei esențial de ghimbir

Uleiul esențial de ghimbir este cunoscut pentru capacitatea de a genera senzația de sațietate după mese. Funcționează prin creșterea efectului tuturor celorlalte uleiuri esențiale destinate reducerii greutății și reducerii colesterolului. În plus, acest ulei facilitează metabolizarea zahărului și absorbția acestuia în organism, sub formă de energie. Acest lucru asigură faptul că organismul va stoca numai cantitatea minimă de acizi grași.

7 Rețete cu uleiuri esențiale, pentru a vă ajuta să reduceți nivelul colesterolului

 

Rețetă 1 – Pentru consum oral, sub formă de capsule

Alegeți oricare dintre următoarele combinații de uleiuri esențiale în capsule pentru consum oral:

Uleiul de rozmarin este una dintre recomandările preferate ale medicilor britanici pentru pacienții care au colesterol ridicat și sisteme cardiovasculare slabe. Puteți lua 1-2 picături de ulei de rozmarin într-o capsulă plină cu ulei de bază, zilnic.

Uleiul de oregano este destul de util în condiții de colesterol ridicat. Luați 1-2 picături de ulei de oregano într-o capsulă umplute cu ulei de bază, o dată pe zi.

Uleiul de smirnă contribuie la reducerea colesterolului și a hipertensiunii arteriale. Este, de asemenea, un antiinflamator natural. Luați 1-2 picături de ulei de smirnă într-o capsulă umplută cu ulei de bază, o dată pe zi.

 

Rețetă 2 – Amestec de echilibrare a colesterolului

ingrediente

3 părți Rozmarin (conține camfena care poate echilibra colesterolul)

2 părți mușețelul roman (purifică sângele și ficatul, reduce stresul)

1 parte imortele (ajută la chelarea plăcii în vasele de sânge)

1 parte ghimbir (conține curcumină, care poate ajuta la echilibrarea trigliceridelor)

Instrucțiunile de utilizare

Se diluează în 10 ml ulei de bază și se ingeră 2 picături din acest amestec, de două ori pe zi. Împreună cu consumarea acestui amestec, luați câte o picătură de ulei esențial de cuișoare și lămâie de două ori pe zi.

 

Rețeta 3 – Amestec de cuișoare și lemongrass

Ingerați o singură capsulă de două ori pe zi, cu 2 picături de lemongrass și 1 picătură de ulei de cuișoare în 5 ml ulei de bază. La pacienții care au folosit această rețetă, nivelul total al colesterolului a scăzut cu 10% într-o lună. De asemenea, puteți să adăugați 2 picături de ulei de grapefruit la amestecul pe care-l folosiți în capsulă.

 

Rețetă 4 – ulei de bergamotă, Ylang Ylang și trandafir

1 picătură de ulei esențial de bergamotă

1 picătură de ulei esențial de Ylang Ylang

1 picătură de ulei esențial de trandafir

5 ml de ulei de bază

Combinați toate uleiurile esențiale cu cantitatea menționată de ulei de bază și consumați o capsulă/zi.

 

Rețetă 5 – ulei de piper negru, mentă, rozmarin și ghimbir

10 ml ulei de bază

1 picătură ulei esențial de piper negru

1 picătură ulei esențial de mentă

1 picătură ulei esențial de rozmarin

1 picătură ulei esențial de ghimbir

Combinați toate uleiurile esențiale cu cantitatea menționată de ulei de bază și consumați o capsulă/zi.

 

Rețeta 6 – Utilizarea uleiului esențial de grapefruit

Adăugați 1-2 picături de ulei esențial de grapefruit într-un pahar de apă potabilă și consumați în fiecare zi înainte de micul dejun, pentru a elimina toxinele și pentru a stimula metabolismul.

Masați pielea timp de cel puțin 30 de minute în zonele în care se acumulează grăsime, adăugând 30-60 ml de ulei de bază, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de cocos. Nu vă spălați timp de câteva ore.

Băi: adăugați 5 picături de ulei esențial de grapefruit în apa din baie. Relaxați-vă în această apă timp de cel puțin 30 de minute.

 

Rețeta 7 – Utilizarea uleiului esențial de bergamotă

Inspirați vaporii pentru a vă relaxa, atunci când sunteți stresați.

Puneți o picătură de ulei esențial de bergamotă într-o linguriță de miere și consumați-o, sau beți-o cu 100 ml lapte de nucă de cocos.

Utilizați acest ulei pentru aplicarea locală sau pentru masajul tălpilor și gâtului împreună cu uleiul de bază adecvat, cum ar fi uleiul de cocos sau uleiul de măsline.

Baie: adăugați câteva picături de ulei în apă caldă din baie, pentru a vă simți proaspeți și energizați.

 

Precauții / recomandări privind utilizarea uleiurilor esențiale pentru obținerea celor mai bune rezultate posibile în reducerea colesterolului

Nu ingerați uleiuri esențiale în formă nediluată.

Nu lăsați copiii să înghită uleiuri esențiale.

Nu utilizați uleiuri esențiale nediluate, deoarece sunt foarte concentrate. Uleiul esențial pur sau nediluat poate cauza arsuri chimice pe piele.

Pentru un efect de reducere a colesterolului, cumpărați numai uleiuri care sunt disponibile în capsule și etichetate cu „extracte standardizate”. Extractele standardizate sunt diluate și mai sigure pentru consum. Urmați instrucțiunile de dozare de pe eticheta producătorului. După două sau trei luni, verificați nivelul de colesterol și monitorizați progresul.

Rotația uleiurilor esențiale este mai eficientă, adică înlocuiți uleiurile esențiale la fiecare două până la trei săptămâni de utilizare.

Dacă luați medicamente pe bază de rețetă pentru probleme legate de boală de inimă sau hipertensiune arterială, nu utilizați uleiuri esențiale înainte de a vă consulta medicul.