Apneea în somn este o tulburare a somnului, despre care se crede în zilele noastre că are un impact asupra a 40% din populație, iar 50% din totalul cazurilor sunt suficient de critice. Această problemă constă în scurte întreruperi ale respirației, care se petrec în mod repetat pe tot parcursul nopții. Există două tipuri principale de apnee în somn, dintre care cea mai frecvent observată este apneea obstructivă în somn (AOS). AOS este rezultatul relaxării țesutului prezent în partea posterioară a gâtului, fapt care împiedică trecerea aerului. Un alt tip de apnee în somn este numit apneea centrală în somn (ACS), care este cauzată de incapacitatea creierului de a trimite semnale normale legate de respirație către mușchii implicați în acest proces.

Dacă suferiți de apnee în somn, este posibil să vă treziți cu o senzație de epuizare, iritabilitate și anxietate. Apneea în somn nu afectează numai somnul dvs., dar poate afecta și somnul celorlalți membri ai familiei.

 

1. Ulei de mentă

Atributele antiinflamatorii ale uleiului de mentă pot ajuta la diminuarea iritației prezente în mucoasa nazală. Dacă apneea este cauzată de congestionarea nasului, acest ulei esențial este suficient pentru a elimina problema.

Cum se utilizează uleiul de mentă pentru tratamentul AOS?

Puneți câteva picături de ulei pe degete și masați uleiul în partea inferioară a nărilor. Acest remediu este în general suficient ca să scăpați de apneea ocazională.

Inhalațiile cu ulei de mentă ar putea, de asemenea, să reducă congestionarea nărilor. Se toarnă câteva picături de ulei de mentă în apă foarte fierbinte și se inhalează aburul care iese.

Se amestecă 1 picătură de ulei de mentă într-un pahar cu apă. Gargara cu această apă poate oferi o alinare semnificativă a apneei în somn.

 

2. Ulei de eucalipt

Uleiul de eucalipt este excelent pentru lichefierea mucusului, pentru a vă menține căile respiratorii deschise ca să puteți respira ușor. Uleiul de eucalipt este, de asemenea, un agent antiinflamator care, atunci când este folosit pentru decongestionarea nasului, reduce inflamația mucoasei și foselor nazale. Dacă simțiți că este prea puternic pentru a îl folosi în nări, aplicați uleiul pe partea exterioară a nărilor. De asemenea, puteți masa ușor uleiul de eucalipt în interiorul nasului, după ce l-ați diluat. Cu toate acestea, cel mai ușor mod de a folosi acest ulei este sub formă de inhalație.

Iată cum să folosiți acest ulei pentru a obține cele mai multe beneficii:

ingrediente:

Apă fierbinte

Un vas în care să turnați apa

Un prosop

2-4 picături de ulei de eucalipt

Metodă:

Turnați apa fierbinte într-un vas care este suficient de mare.

Adăugați ulei esențial de eucalipt în această apă.

Puneți un prosopul peste cap.

Aplecați-vă fața deasupra vasului care conține ulei esențial și apă fierbinte.

Inspirați aburul care iese din vas, atât pe gură, cât și pe nas.

 

3. Ulei esențial de cimbru

Când sunteți prea obosiți și epuizați, apnea în somn se poate înrăutăți. Uleiul esențial de cimbru are proprietăți antimicrobiene, anti-îmbătrânire, anti-virale, anti-fungice și antiparazitare. Efectul calmant al acestui ulei este cel care aduce cele mai multe beneficii pacienților cu apnee centrală în somn. Acest efect calmant ajută creierul să se echilibreze și să vă ofere un somn relaxant și liniștit.

Iată cum să utilizați acest ulei pentru o alinare maximă a apneei centrale în somn:

Ingrediente:

2 picături de ulei esențial de cimbru dacă se utilizează în forma pură, și 3-5 picături dacă se utilizează în formă diluată.

Ulei de bază – 4-6 picături

Metodă:

Înainte de culcare, masați uleiul esențial de cimbru pe tălpi.

Dacă nu diluați uleiul, utilizați numai 2 picături. În cazul în care doriți să diluați uleiul, amestecați uleiul esențial de cimbru și uleiul de bază în cantități egale.

Măsură de siguranță: Utilizați uleiul de cimbru cu precauție dacă suferiți de hipertensiune arterială.

 

4. Uleiul esențial de valeriană

Valeriana este folosită de mult timp ca ajutor natural pentru somn. Atributele sale terapeutice nu sunt, în general, cunoscute; cu toate acestea, cercetarea a concluzionat că efectele calmante asupra creierului conferite de valeriană pot îmbunătăți calitatea somnului într-o măsură semnificativă. Pacienții cu apnee în somn au adesea o minte agitată, iar uleiul de valeriană poate ușura considerabil simptomele.

 

5. Ulei de floarea-pasiunii

Uleiul de floarea-pasiunii este recunoscut pentru efectul său liniștitor și capacitatea de a alina durerea. În cazul apneei centrale în somn, care este cunoscută ca fiind o afecțiune neurologică, extractul de floarea pasiunii are un efect calmant asupra sistemului nervos central. Acest ulei are, de asemenea, un efect anti-spasmodic, care calmează mușchii și vă ajută să dormiți bine. Puteți adăuga acest ulei esențial în ceaiuri sau îl puteți consuma sub formă de supliment alimentar.

 

6. Ulei de mușețel

Acest ulei esențial este foarte eficient deoarece induce relaxarea și somnul. Uleiul de mușețel se poate dovedi a fi foarte eficient în ameliorarea nervozității și în calmarea pacienților cu apnee centrală în somn.

 

Unele avantaje și dezavantaje ale utilizării uleiurilor esențiale pentru tratamentul apneei în somn:

Pro:

Uleiurile esențiale sunt o alternativă naturală pentru somn, fără efecte secundare.

Uleiurile esențiale nu crează deloc dependență, spre deosebire de medicamentele disponibile pe piață.

Contra:

Unele uleiuri esențiale ar putea să nu fie potrivite pentru cei care suferă deja de afecțiuni cum ar fi epilepsia și astmul bronșic, sau pentru cei care au pielea sensibilă.