Somnambulismul este o tulburare de comportament, care apare în timpul somnului profund și duce la manifestări complexe, cum ar fi mersul pe jos în timpul somnului. Ea generează lipsă de somn, și este mai frecventă în rândul copiilor, comparativ cu adulții. Există o serie de comportamente complexe implicate în această problemă, dintre care mersul pe jos în timpul somnului este cea mai cunoscută.

Alte simptome ale acestei tulburări includ șezutul în fund în timp ce persoana în cauză se uită împrejur, mersul prin cameră sau prin casă, părăsirea uneori a casei și mersul pe jos prin cartier sau chiar urcatul la volan și condusul mașinii pe distanțe lungi. Este o credință greșită că un somnambul nu trebuie să fie trezit în timp ce se află în starea respectivă. Dimpotrivă, poate fi periculos dacă unui somnambul îi este permis să facă ceea ce dorește să facă în acea stare.

Cercetarea a evidențiat faptul că somnambulismul poate afecta performanța mentală în general. Înainte de a recurge la metode artificiale pentru a face față problemei dvs., vă recomandăm să testați câteva remedii naturale mai blânde. Iată în continuare câteva dintre cele mai bune uleiuri esențiale pe care ați putea să le folosiți, începând chiar din această seară.

 

Topul celor mai eficace 14 uleiuri esențiale contra somnambulismului

1. Ulei esențial de cedru

Uleiul de lemn de cedru ajută la stimularea glandei pineale, care este responsabilă de secreția de melatonină. Uleiul de lemn de cedru poate fi aplicat local sau difuzat în aer. Dacă intenționați să utilizați acest ulei local, atunci cel mai bun loc pentru aplicarea sa este zona articulației dintre gât și cap.

 

2. Ulei esențialde lavandă

Uleiul de lavandă este folosit pentru probleme cum ar fi somnambulismul, datorită proprietăților sale calmante. Picurați o cantitate mică de ulei esențial de lavandă pe pernă sau pe ceafă și pe frunte, înainte de a merge la culcare.

 

3. Ulei esențial de portocale

Uleiul esential de portocale este cunoscut pentru capacitatea sa de a revitaliza mintea si corpul. În cazul în care somnul vă este dereglat, datorită depresiei sau anxietății, atunci uleiul de portocale este cel mai bun ulei esențial de utilizat. Puteți să îl utilizați fie ca tratament independent pentru somnambulism, fie în combinație cu alte uleiuri esențiale. În plus, puteți utiliza acest ulei intern sau difuzați-l în aer.

 

4. Ulei esențial de mușețel 

Uleiul de mușețel este recunoscut pentru efectele sale uimitor de liniștitoare, făcându-l unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru probleme precum anxietatea. Masați două picături de ulei esențial pe ceafă sau pe frunte înainte de a merge la culcare și astfel vă pregătiți pentru un somn bun.

 

5. Ulei esențial de lemn de santal

Uleiul de lemn de santal poate trece debariera hemato-encefalică și astfel va acționa direct asupra creierului. În plus, ajută la oxigenarea și stimularea glandei pineale. Glanda pineală, la rândul său, secretă melatonină, care joacă un rol esențial în regularizarea ciclului de somn. Puteți utiliza acest ulei direct pe piele, pe frunte sau pe ceafă.

 

6. Uleiul esențialde valeriană

Uleiul de valeriană este unul dintre cele mai cunoscute uleiuri esențiale, folosite pentru îmbunătățirea somnului. Cercetările au descoperit că valeriana reduce timpul necesar unei persoane pentru a intra în starea de somn profund. Pur și simplu, îmbunătățește calitatea somnului.

 

7. Ulei esențial de clementine

Uleiul esențial de clementine este bogat in aldehide și esteri, care sunt liniștitoare pentru creier. Acest ulei este de asemenea bogat în antioxidantul d-limonen, care ajută la reducerea tensiunii nervoase și a stresului.

 

8. Ulei esențial de albăstrele

Acest ulei esențial vă ajută să scăpați de furie și de emoțiile negative.

 

9. Ulei esențial de lemn trandafir

Uleiul esențialdin lemn trandafir ajută la relaxarea minții și la stabilizarea emoțiilor.

 

10. Ulei esențial de tămâie

Sesquiterpenele prezente în uleiul esențial de tămâie ajută la oxigenarea și energizarea sistemului limbic al creierului. Acest lucru îmbunătățește starea de spirit și vă ajută să vă relaxați și să depășiți stresul.

 

11. Ulei esențial de virnanț

Uleiul esențial de virnanț are capacitatea de a atenua crampele musculare. Pe plan emoțional, ajută la relaxarea minții.

 

12. Ulei esențial de mandarine

Uleiul esențial de mandarine este foarte întineritor pentru minte și corp. Ajută la controlul insomniei, a iritabilității și a stresului.

 

13. Ulei esențial de piper negru

Piperul negru ajută la reducerea crampelor musculare minore. Este, de asemenea, util în controlul problemelor digestive.

 

14. Ulei esențial de bergamotă

Uleiul esențial de bergamotă ajută la combaterea stresului. De asemenea, este util în controlul problemelor sistemului digestiv. Aroma relaxantă a acestui ulei esențial ajută la relaxarea corpului și a minții.

 

5 rețete pe bază de uleiuri esențiale, pentru ameliorarea somnambulismului

Rețeta 1

Ingrediente

Ulei esențial de albăstrele

Ulei esențial de mandarine

Ulei esențial de portocale

Ulei esențial de patchiouli

Ulei esențial de Ylang Ylang

 

Cum să le utilizați

Se amestecă toate uleiurile esențiale în proporții egale și se aplică 2-4 picături de acest amestec pe marginea urechilor, la încheieturile mâinilor, ale picioarelor și pe ceafă. De asemenea, puteți adăuga câteva picături din acest amestec în cadă, sau aplicați acest amestec pe punctele de reflexologie, inhalați direct mirosul sau difuzați-l în aer.

Utilizați acest amestec pentru masajul corporal prin combinarea a 1 parte din acesta cu 15 părți ulei de bază. În cazul în care cauza principală declanșatoare a somnambulismului dvs. este insomnia, adăugați și lavandă.

 

Rețeta 2

Ingrediente

Ulei esențial de tămâie

Ulei esențial de molid

Ulei esențial de albăstrele

Ulei esențial de lemn trandafir

Cum să le utilizați

Se amestecă toate uleiurile esențiale menționate mai sus în proporții egale și se utilizează acest amestec într-unul din următoarele moduri:

Masați câteva picături pe gât, pe piept, pe încheieturile mâinilor și pe tălpi.

Adăugați câteva picături în apa din cadă și îmbăiați-vă în apă timp de aproximativ 20 de minute.

Masați acest amestec pe punctele de reflexologie, făcând cercuri mici.

Inhalați direct sau difuzați amestecul în aer.

Utilizați acest amestec pentru masajul corporal, combinând în proporție de 1:15 cu un ulei de bază.

 

Rețeta 3

Ingrediente

Ulei esențial de virnanț

Ulei esențial valeriană

Ulei esențial de lavandă

 

Cum să le utilizați

Se amestecă toate uleiurile esențiale în cantități egale și se utilizează amestecul în următoarele moduri, la alegere:

Difuzat în aer.

Inhalat direct.

Masați câteva picături pe picioare, pe gât și încheieturi.

 

Rețeta 4

Ingrediente

Ulei esențial de grapefruit

Ulei esențial de spearmint

Ulei esențial de portocale

Ulei esențial de lămâie

Ulei esential de mandarine

Ulei esential de clementine

Cum să le utilizați

Se amestecă toate uleiurile esențiale în cantități egale. Puteți folosi oricare dintre următoarele metode pentru a beneficia de pe urma acestui amestec de uleiuri esențiale:

Masați 2-4 picături din acest amestec pe marginea urechilor, pe încheieturi, pe tălpi și pe ceafă.

Adăugați câteva picături din acest amestec în apa din cadă.

Aplicați acest amestec pe punctele de reflexologie.

Inhalați direct sau difuzați amestecul în aer.

 

Rețeta 5

Ingrediente

Ulei esențial de albăstrele

Ulei esențial de anason

Ulei esențial de bergamotă

Ulei esențial de lemn de santal

Ulei esențial de ienupăr

Ulei esențial de mandarine

Ulei esențial de piper piper

Ulei esențial de Ylang Ylang

Cum să le folosiți

Se amestecă toate uleiurile esențiale în proporții egale și se utilizează oricare din următoarele metode pentru a beneficia de acest amestec de uleiuri esențiale:

Masați 2-4 picături din acest amestec pe marginea urechilor, pe încheieturi, pe tălpi și pe ceafă.

Adăugați câteva picături din acest amestec în apa din cadă.

Aplicați acest amestec pe punctele de reflexologie.

Inhalați direct sau difuzați amestecul în aer.