Stresul și somnul

Stresul este unul dintre mecanismele organismului, menit să ne ajute să facem față amenințării; cu toate acestea, problema începe atunci când acest sentiment de amenințare se perpetuează pentru o durată mai lungă. Stresul poate duce așadar la rezultate atât pozitive, cât și negative.

Când te simți stresat din cauza faptului că se petrece ceva în jurul tău, corpul tău o ia ca pe o amenințare și răspunde prin eliberarea anumitor substanțe chimice în sânge. Aceste substanțe chimice ajută organismul să elibereze mai multă energie, ceea ce este adesea un lucru bun, dacă motivul stresului este pericolul fizic. Cu toate acestea, această energie suplimentară și putere ne afectează negativ, dacă stresul este o reacție emoțională la ceva anume și nu există o cale de ieșire pentru energia creată.

 

Care sunt diferitele tipuri de stres?

Stresul acut

Dintre toate formele de stres, stresul acut este cel mai frecvent, deoarece este cauzat de exigențele zilnice și de presiunile cărora fiecare dintre noi trebuie să le facă față.

Stresul episodic

Atunci când resimțiți starea de stres acut în mod frecvent, atunci acesta devine stres episodic. Acest tip de stres este, de obicei, regăsit la oamenii care au cerințe nerealiste și nerezonabile asupra lor înșiși. Pentru a atinge anumite obiective, ei se mențin sub o presiune constantă, generând un stres aproape continuu.

 

Stresul cronic

Stresul cronic este exact opusul stresului acut. Nu este nici interesant, nici palpitant, dar este periculos și nesănătos. Stresul cronic îți dă viața peste cap și îți face mintea și corpul vulnerabile la o mulțime de boli.

Semnele și simptomele stresului cronic includ:

Gură uscată

Dificultăți de respirație

Dureri de stomac

Durere de cap

Transpiraţie

Urinare frecventă

Tensiune musculară

 

De ce medicamentele sedative și medicamentele pe bază de prescripție nu sunt recomandate pentru rezolvarea stresului?

În cele mai multe cazuri, sedativele bazate pe prescripție medicală pot face față simptomelor stresului; cu toate acestea, problema cu utilizarea de sedative este că acestea creează o ”ceață” mentală, care poate duce în cele din urmă la depresie. Depresia în sine este o problemă suficient de gravă. Mai mult decât atât, atunci când luați medicamente, nu veți reușiți să determinați cauza reală a stresului și să faceți pașii necesari pentru a face față acestei situații.

 

De ce uleiurile esențiale pot fi o soluție excelentă contra stresului?

Uleiurile esențiale sunt una dintre cele mai sigure metode de a face față stresului. Aceste substanțe naturale nu numai că vă ajută să obțineți o alinare imediată, dar în același timp vă ajută să eliminați cauza profundă a stresului dumneavoastră, fără nici un efect secundar. Ele sunt blânde, convenabile și rapid de utilizat. Le puteți difuza în aer la locul de muncă sau acasă, le puteți purta la dvs. toată ziua sau puteți să le țineți în buzunar. În plus, uleiurile esențiale pot fi folosite în terapiile pe bază de masaj, pentru a spori efectul meditației anti-stres.

 

Uleiurile esențiale pot pătrunde aproape imediat în membranele celulare, traversează bariera hematoencefalică și apoi ajung să influențeze centriil emoționali ai creierului. Deci, este doar o chestiune de minute înainte ca efectul lor să fie resimțit în corp și în minte. Doar asigurați-vă că veți cumpăra uleiuri esențiale pure.

Iată câteva dintre cele mai bune uleiuri esențiale pe care vi le recomandăm călduros pentru alinare în situații de stres și tensiune.

 

Cele mai bune 7 uleiuri esențiale contra stres

 

1. Ulei esențial de lavandă

Uleiul esențial de lavandă este considerat a fi cel mai comun și eficient ulei pentru ameliorarea stresului, datorită proprietăților sale calmante și relaxante. Ajută la restabilirea sistemului nervos și reduce iritabilitatea, problemele de somn, tensiunea nervoasă și frecvența atacurilor de panică.

 

2. Ulei esențial de rozmarin

Uleiul esențial de rozmarin este al doilea cel mai eficient ulei pentru ameliorarea anxietății și depresiei, după cel de lavandă. Unul dintre beneficiile majore ale acestui ulei este faptul că este foarte util și eficient pentru cei care au o natură mai emoțională. Ajută în situații de șoc, atacuri de panică și durere. Conform unui studiu efectuat asupra femeilor însărcinate, se poate obține o ameliorare substanțială a stresului și a anxietății, după o baie cu apă caldă timp de 10 minute, în care ați adăugat ulei esențial de rozmarin.

 

3. Ulei esențial de Vetivert

Uleiul esențial de Vetiver are efecte liniștitoare și relaxante. Se folosește în condiții de traumă, ajutând pacienții să-și restabilească simțul respectului de sine și să se simtă calmi și stabili. Fiind folosit ca tonic pentru sistemul nervos, uleiul esențial de Vetivert este un tratament minunat pentru hipersensibilitate, stres și atacuri de panică.

 

4. Ulei esențial de Ylang Ylang

Datorită proprietăților sale calmante și înălțătoare, uleiul de ylang-ylang poate trata stresul, depresia și anxietatea. Ajută la depășirea fricii și a negativității, și de asemenea insuflă curaj și optimism. Potrivit unui studiu, uleiul esențial de ylang-ylang, atunci când este amestecat cu cel de levănțică și bergamotă, reduce stresul psihologic, nivelurile de cortizol și tensiunea arterială. Utilizați această combinație o dată pe zi, timp de 4 săptămâni.

 

5. Ulei esențial de bergamotă

Uleiul esențial de bergamotă este un ulei calmant, care are o aromă și un gust distinct. Deși este util în tratarea depresiei și a insomniei, uleiul de bergamotă este cel mai eficient în reducerea stresului. Un studiu interesant, realizat asupra unui grup de bărbați și femei de peste 25 de ani, a concluzionat că amestecul de ulei de lavandă și bergamotă poate reduce stresul, depresia și anxietatea. Amestecul de ulei de lavandă și bergamotă poate reduce tensiunea arterială și pulsul, menținându-vă mai calm și mai relaxat. Cu toate acestea, este important de observat că uleiul de bergamotă este fotosensibilizant, adică poate reacționa pe piele, atunci când vă expuneți la lumină UVA. Vă recomandămsă nu folosiți acest ulei 12 ore de la expunerea la soare, dar uleiul de bergamotă fără bergapten face excepție de la această regulă.

 

6. Ulei esențial de mușețel

Proprietatea calmantă a uleiului esențial de mușețel generează o stare de armonie interioară și reduce anxietatea, iritabilitatea și îngrijorarea. În plus, uleiul de mușețel este considerat un antidepresiv foarte util și este sigur de utilizat, cu excepția cazurilor în care există o alergie la el.

 

7. Ulei esențial de trandafir

Uleiul esențial de trandafir este considerat regele uleiurilor esențiale, atunci când vine vorba de a face față tuturor tipurilor de probleme legate de stres, inclusiv anxietate și depresie, din cauza impactului său calmant și stabilizator. Când este folosit în aromoterapie, acest ulei ajută în meditația profundă și relaxează mintea. Pentru cele mai bune rezultate, se amestecă ulei de trandafir cu levănțică și bergamotă în raport de 1: 1: 1.

 

9 rețete pe bază de uleiuri esențiale, pentru ameliorarea rapidă a stresului

 

Problemele legate de stres și anxietate pot fi ușor ameliorate, prin utilizarea uleiurilor esențiale prin aplicarea locală, prin inhalare sau prin difuzare. Pentru cele mai bune rezultate, recomandarea noastră ar fi aceea de a aplica aceste uleiuri local, folosind un ulei de bază, cum ar fi uleiul de migdale dulci sau uleiul de jojoba. Iată câteva dintre rețetele anti-stres:

Rețeta 1 – difuzarea uleiurilor contra insomniei cauzată de stres

În cazul insomniei pe bază de stres, se amestecă 7 picături de ulei de salvie, 4 picături de ulei de lămâie, 6 picături de ulei de lavandă în 30 ml de ulei de migdale. Masați 3-4 picături din acest amestec pe tâmple și ceafă. Puteți, de asemenea, să-l utilizați în baie prin adăugarea a 2 picături de ulei de vetiver și 4 picături de ulei esențial de lemn de santal la apa din cadă.

Pentru a vă elibera de stresul legat de locul de muncă, adăugați 4 picături de ylang ylang și 2 picături de ulei esențial de valeriană în cadă. De asemenea, puteți difuza amestecul în apropierea patului.

Pentru stresul mental, utilizați 2 picături de lavandă împreună cu 4 picături de ulei esențial de mentă într-un difuzor. Alternativ, puteți adăuga 2 picături de ulei de portocale dulci și 3 picături de mușețel roman.

Pentru orice fel de stres emoțional, adăugați 4 picături de ulei esențial de lavandă și 3 picături de mușețel german în apa din cadă.

 

Rețeta 2 – Îndepărtarea imediată a stresului, cauzat de migrene și dureri de cap

Ingrediente:

3 picături de mușețel

15 picături de bergamotă

8 picături de portocale

8 picături de lavandă

5 picături de geranium

Instrucțiunile de utilizare:

Se toarnă o linguriță de sare de mare grunjoasă într-o sticlă de sticlă închisă la culoare. Apoi adăugați uleiurile esențiale menționate mai sus. Acum inspirați adânc de trei ori aroma acestui amestec. Repetați acest lucru de până la cinci ori pe zi, pentru ameliorarea stresului cauzat de dureri de cap și migrene.

 

Rețeta 3 – Amestecuri pentru ameliorarea stresului emoțional

Combinați 2 picături de ulei de lămâie, 4 picături de mușețel roman, 3 picături de lavandă și 2 picături de geranium și adăugați amestecul în difuzorul de aromoterapie.

Alternativ, combinați 2 picături de ulei de portocale, 2 picături de lemn de cedru, 4 picături de lavandă și 2 picături de vetivert și utilizați-le în difuzor.

 

Rețeta 4 – Eliminarea stresului cauzat de preocupările zilnice

Ingrediente:

4 picături de bergamotă

10 picături de patchouli

8 picături de lavandă

6 picături de lemn de cedru

12 picături Ylang Ylang

Preparare:

Combinați toate uleiurile într-o sticlă cu picurător, din sticlă închisă la culoare (sticla întunecată protejează uleiurile esențiale delumina UV). Se diluează amestecul de mai sus în 60 ml ulei de jojoba. Puteți folosi acest amestec și ca un hidratant pentru mâini și trup.

Cum se utilizează amestecul de mai sus:

Frecați câteva picături din amestecul de mai sus între palme și apoi inspirați mirosul, pentru un efect calmant, în situații anxioase sau stresante.

Adăugați câteva picături din amestec în apa din cadă, pentru a vă liniști și a diminua stresul.

 

Rețeta 5 – Amestec calmant și relaxant

Ingrediente:

5 picături de lavandă

10 picături de mușețel roman

30 ml de ulei de bază, cum ar fi uleiul de migdale dulci

Instrucțiuni de utilizare:

Adăugați uleiurile de mai sus într-un recipient de 30 ml din sticlă închisă la culoare și amestecați-le bine. Acum masați ușor tâmplele și punctele de reflexologie de la nivelul tălpilor.

De asemenea, puteți utiliza acest amestec într-un difuzor. Pur și simplu adăugați 3 picături de lavandă și 5 picături de mușețel roman.

 

Rețeta 6 – Rețetă de baie relaxantă, pentru eliminarea stresului de la locul de muncă

Ingrediente:

8 picături de lemn de cedru

12 picături de lavandă

15 picături de ulei esențialde tămâie

60 ml ulei de bază, cum ar fi ulei de migdale dulci sau ulei de jojoba

Preparare:

Combinați toate ingredientele într-o sticlă de sticlă închisă la culoare. Păstrați amestecul într-un loc răcoros și uscat. Puteți folosi acest amestec ca ulei de baie pentru aromoterapie, prin adăugarea a 7-8 picături din acest amestec în apa din cadă.

 

Rețeta 7 – Rețetă pentru a alina tensiunea corporală și durerile musculare

Ingrediente:

2 picături ulei de ylang-ylang

16 picături de ulei de lavandă

4 picături de ulei de salvie

3 picături de ulei de vetivert

12 picături de ulei de măghiran

Preparare:

Combinați toate ingredientele într-o sticlă de sticlă de 60 ml și completați cu ulei de jojoba. Păstrați amestecul într-un loc întunecos și rece.

Adăugați 5-6 picături din amestecul de mai sus la apa din cadă, pentru a vă ajuta imediat să vă relaxați tensiunea corporală și durerile musculare cauzate de stres.

 

Rețeta 8 – Săruri de baie, pentru ameliorarea stresului din cauza durerii și a tensiunii menstruale

Ingrediente:

3 picături de lavandă

6 picături de bergamotă

4 picături de neroli

6 picături de portocale dulci

5 picături de trandafir

½ cană de bicarbonat de sodiu

2 căni sare Epsom (utilizați un blender pentru a obține o pulbere fină)

Cum se utilizează:

Amestecați bicarbonatul și sarea într-un vas de sticlă, adăugați uleiurile esențiale și amestecați bine ingredientele.

Se depozitează într-un vas din sticlă închisă la culoare și se lasă să se depună timp de 24 de ore înainte de utilizare. Adăugați ½ din amestecul de mai sus la apa caldă din cadă și răsfățați-vă, îmbăindu-vă timp de 20-30 de minute.

 

Rețeta 9 – Diferite amestecuri pentru relaxare și stimularea clarității mentale

Ingrediente:

Amestec 1

15 picături de lavandă

30 picături de salvie

15 picături de lămâie

 

Amestec 2

15 picături vetivert

25 picături de lavandă

20 picături de mușețel roman

 

Amestec 3

20 picături de tămâie

25 picături de bergamotă

15 picături de geranium

 

Amestec 4

15 picături ylang-ylang

25 picături de grapefruit

20 picături de iasomie

 

Cum se utilizează aceste amestecuri de uleiuri esențiale pentru ameliorarea stresului?

Selectați oricare dintre amestecurile menționate mai sus și utilizați-le după cum urmează:

 

Difuzor de aromoterapie

Adăugați amestecul preferat de uleiuri esențiale într-o sticlă de 5 ml, închisă la culoare, și amestecați bine, rulând flaconul între palme. Dacă utilizați o sticlă de dimensiuni mai mari, puteți crește cantitățile de uleiuri esențiale în același raport. Adăugați 5-6 picături din acest amestec în difuzor.

 

Ulei de baie

Adăugați 18 picături din amestecul preferat în apa din cadă și înbăiați-vă timp de până la 20 de minute.

 

Săruri de baie

Pur și simplu adăugați 12 picături din amestecul de uleiuri esențiale ales, într-o baie cu sare Epsom. Sarea Epsom este un remediu bun pentru a vă relaxa corpul, precum și pentru a alina durerea musculară și durerile.

 

Ulei de masaj

Puteți folosi oricare dintre amestecurile de mai sus ca pe ulei de masaj. Pur și simplu luați 4-5 picături, adăugați la o linguriță de ulei de migdale și masați ușor pe tâmple, pe ceafă și pe punctele de reflexologie din tălpi.