Așa cum uleiurile esențiale pot fi binefăcătoare pentru om, atât fizic, cât și psihologic, beneficiile lor pot fi ușor extinse la animalul de companie, cum ar fi câinele. În fapt, aceste uleiuri aromatice (esențiale) și-au câștigat o popularitate mare printre veterinarii din întreaga lume, ca metodă de tratament natural și sigur pentru majoritatea problemelor de sănătate ale câinilor.

 

Deși sunt multe uleiuri esențiale care pot fi considerate a fi sigure pentru câini, nu este nevoie să le aveți pe toate. Unele pot fi considerate extrem de utile, în vreme ce altele sunt doar bine de avut, în funcție de ce tip de îngrijire are nevoie câinele dumneavoastră.

 

Să ne amintim că uleiurile esențiale trebuie folosite în cantități foarte mici și, ceeea ce este cel mai important, diluațile neapărat într-un ulei de bază de fiecare dată. Motivul este că animalul are un simț al mirosului foarte dezvoltat, de mii de ori mai dezvoltat decât cel al vostru.

 

10 uleiuri esențiale bune pentru îngrijirea câinilor

 

1. Uleiul esențial de cedru

Dincolo de faptul că distruge dăunătorii de la câini, uleiul de cedru, atunci când este utilizat în proporții potrivite, are un efect calmant asupra câinilor și susține o piele sănătoasă. Puteți utiliza acest ulei într-un vaporizator pentru a calma câinele. Dacă acesta devine somnoros după aplicarea uleiului de cedru, aceasta se datorează unui efect ușor anestezic pe care-l are uleiul de cedru.

2. Uleiul esențial de lavandă

Dacă ar fi să alegeți unu singur ulei esențial pentru câinele vostru, atunci acela este lavanda, un ulei cu proprietăți antibacteriene, antimicrobiene, antiseptice și antifungice. Dacă nu știți ce probleme are câinele, dar doriți să-l faceți să se simtă mai bine, amestecați 2 picături de ulei de lavandă cu 2 lingurițe de ulei de cocos și masați pe zona în care se sacrpină.

 

3. Ulei esențial de mușețel

Mușețelul german are beneficii antiinflamatorii, care pot fi bune pentru pielea și părul câinelui. În plus, poate ajuta să fie reduse reacțiile provocate de alergii. Mușețelul roman poate ajuta la calmarea nervilor și reduce crampele, durerile de creșterea dinților și durerile musculare. Este, de asemenea, un ulei de avut în casă, pentru îngrijirea câinilor.

 

4. Ulei esențial de lemongrass

Chiar și atunci când este utilizat în cantități mici, lemongrass ajută la îndepărtarea puricilor și căpușelor și poate îmbunătăți starea generală a pielii câinelui.

 

5. Ulei esențial de niaouli

Acest ulei care îl înlocuiește pe cel de tea-tree, dar care produce mai puțină iritație decât cel de tea-tree, este al treilea ulei de avut pentru câini. Are proprietăți antibacteriene și antihistaminice și poate ajuta să fie eliminate problemele de piele datorate alergiilor.

 

6. Ulei esențial de mentă

Acest ulei esențial este un antispasmodic care ajută la stimularea circulației, fiind binefăcător pentru pielea și părul câinelui. Menta este de asemenea cunoscută pentru tratarea artritei și răului de mișcare. Totuși, nu trebuie folosit la câinii mici și la cățelele însărcinate.

 

7. Ulei esențial de tămâie

Uleiul esențial de tămâie este unul din uleiurile sigure și frecvent utilizate în multe din problemele animalelor, de la vindecarea infecțiilor bacteriene la îmbunătățirea comportamentului și la îngrijirea rănilor.

 

8. Ulei esențial de cardamom

Cardamomul este un diuretic natural care are efecte antibacteriene. Poate îndepărta greața, poate trata tusea și poate normaliza apetitul câinelui, dacă mănâncă mai puțin ca de obicei.

 

9. Ulei esențial de măghiran

Măghiranul dulce este singura varietate din uleiurile din grupul măghiranului care pot fi utilizate la câini. În plus față de faptul că este un antibacterian puternic, măghiranul este de asemenea un relaxant muscular. Veterinarii utilizează de asemenea acest ulei pentru a trata infecțiile bacteriene ale pielii și rănile.

10. Ulei esențial de helichrysum

Acest ulei este ideal pentru problemele cutanate (cum ar fi eczemele) și iritațiile pielii la câini. Este un agent analgezic bun și este folosit și pentru regenerarea țesutului cutanat.

 

Ce rată de diluție a uleiurilor trebuie folosită pentru câini?

Modalitatea cea mai bună de a dilua uleiurile esențiale înainte de utilizarea pe câini este de a ține cont de greutatea câinelui. Un câine mic, mai puțin de 9 kg trebuie tratat cu o doză diluată 80-90%. Utilizați 1 picătură de ulei esențial într-o linguriță de ulei de bază. Pentru câini mai mari, puteți utiliza 2-3 picături de ulei esențial diluate într-o linguriță de ulei de bază. Labele sunt un loc ideal pentru a aplica uleiurile esențiale. Dacă aplicați uleiurile pe pielea câinelui, frecați-le în palmă și frecați cu blândețe blana câinelui. Amintiți-vă că, așa cum procedăm în cazul oamenilor, totdeauna este mai bine să începem să utilizăm o cantitate mai mică de uleiuri esențiale.

 

Cum să utilizați uleiurile esențiale pentru a scăpa câinii de purici și căpușe?

Acest lucru este ușor când vine vorba de câini. Masați uleiul în zona gâtului sau a zgardei pentru rezultate dorite. Alternativ, masați uleiul în palme și aplicați-l pe blană. Mai jos sunt câteva uleiuri potrivite:

ulei de lămâie

ulei de cuișoare

ulei de eucalipt

ulei de lavandă

ulei de mentă

 

Rețeta 1- Uleiuri esențiale pentru purici

Ingrediente:

2 lingurițe de ulei de migdale

2 picături de uleiuri esențiale, cum ar fi rozmarin, scorțișoară, cedru, geraniu, lavandă, cuișoare, care sunt cunoscute că alungă puricii. Dacă utilizați o combinație de uleiuri gen scorțișoară și rozmarin, de exemplu, atunci amestecați 1 picătură de scorțișoară cu 1 picătură de rozmarin. Aceste uleiuri trebuie amestecate și aplicate pe zgarda câinelui. Așteptați să se usuce înainte de a pune zgarda.

 

Rețeta 2 – Insecticid natural împotriva puricilor și căpușelor

Pentru a alunga puricii și căpușele, amestecați 1 picătură din următoarele uleiuri esențiale: santal, lămâie, portocală dulce, lemn de cedru, citronella, eucalipt, bergamotă și mentă. Amestecați bine toate ingredientele și stocați într-o sticluță. Pentru a omorî căpușele, puneți o picătură din acest amestec direct pe corpul căpușei. După îndepărtarea căpușei, aplicați pe zona afectată o picătură de lavandă diluată într-o linguriță de ulei de migdale dulci, de două ori pe zi.

 

Cum să utilizați uleiurile esențiale pentru a calma mâncărimea la câini?

 

Rețeta 1

Turnați următoarele uleiuri esențiale într-o sticluță de 10 ml umplută cu ulei de gplbenele și aplicați pe zonele afectate:

4 picături de lavandă

3 picături de mușețel roman

5 picături de geranium

 

Rețeta 2

Ingrediente:

8 ml de ulei de bază, de exemplu de jojoba sau măsline

3 picături de vitamina E

5 picături de ulei esențial de lavandă

5 picături de ulei de mușețel

2 picături de ulei de tea-tree (opțional)

Amestecați toate ingredientele într-o sticluță de 10 ml cu picurător și aplicați 2-4 picături pe pielea câinelui.

 

Cum să utilizați uleiurile esențiale pentru tratarea artritei la câini?

Ca și oamenii, câinii au tot felul de dureri pe măsură ce îmbătrânesc. În plus față de terapiile naturale și medicația recomandată de veterinar, puteți încerca următorul amestec de uleiuri esențiale pentru o ușurare rapidă. Masați încheieturile dureroase ale câinelui cu următoarele amestecuri de uleiuri esențiale de două ori pe zi pentru un efect rapid.

 

Rețeta 1 – Rețetă cu uleiuri esențiale pentru artrită la câini

Ingrediente:

4 picături de rozmarin

6 picături de ienupăr

7 picături de mesteacăn

Turnați uleiurile esențiale într-o sticluță de 10 ml. Adăugați un ulei de bază pentru a completa până sus. Este indicat uleiul de migdale. Masați zonele dureroase cu acest amestec. Nu utilizați acest amestec noaptea, pentru că poate provoca dificultatea de a adormi.

 

Rețeta 2- pentru încheieturi și mușchi

Amestecați uleiuri esențiale de eucalipt, ghimbir, mentă, cuișoare, mușețel german și salvie în proporții egale, 2 picături din fiecare. Luați 3 picături din acest amestec și diluați-le cu o linguriță de ulei de cocos. Aplicați de-a lungul coloanei vertebrale sau în alte zone cu probleme pentru calmarea durerilor. Alte uleiuri esențiale care pot fi utilizate pentru acest scop includ blue tansy, helichrysum, vetivert și rozmarin.

 

Cum să utilizați uleiurile esențiale pentru a calma anxietatea și frica la câini?

 

Rețeta 1

Ingrediente:

3 picături de mentă

6 picături de rozmarin

5 picături de lavandă

Turnați uleiurile esențiale într-o sticluță de 10 ml. Adăugați un ulei de bază, cum ar fi uleiul de jojoba, pentru a completa sticluța până sus. Masați blând coloana vertebrală a câinelui cu acest amestec, numai o dată pe zi.

 

Rețeta 2

Această rețetă este de ajutor pentru câinii care au anxietate la zgomote, anxietate datorată separării sau frică de lucruri, oameni sau locuri noi.

Ingrediente:

2-3 picături de măghiran

2-3 picături de salvie

3-4 picături de lavandă

4-5 picături de valeriană

60 ml de ulei de bază (migdale, măsline, cocos)

Utilizați acest amestec local. Frecați 2-3 picături în palme și aplicați pe urechile câinelui (nu în interior), pe labe și în jurul gâtului.

 

Rețeta 3

Lavanda este utilă pentru câinii care sunt stresați și au probleme de anxietate. Praful de copt, făina de porumb sau de orez pot fi utilizate pentru a dilua uleiurile esențiale, făcându-le astfel sigure pentru câini.

Ingrediente:

4 picături de ylang-ylang

6 picături de salvie

6 picături de bergamotă

10 picături de lavandă

20 ml de ulei de migdale

Utilizați 8-10 picături din acest amestec pentru o ceașcă de praf de copt sau făină de porumb sau orez. Amestecați bine înainte de utilizare. Luați o mână din amestec și aplicați local pe urechile câinelui, pe labe și în jurul gâtului. De asemenea, puteți presăra acest amestec în cușca câinelui. Efectul calmant al acestui amestec va ajuta la relaxarea câinelui.

 

Cum să folosiți uleiurile esențiale pentru a controla mirosul câinelui?

Înainte să folosiți aceste amestecuri, întrebați medicul veterinar pentru a descoperi cauza reală a mirosului neplăcut și pentru a sugera un tratament. Folosiți amestecurile următoare de uleiuri esențiale pentru suplimenta tratamentul sugerat de doctor.

Rețeta 1

Ingrediente:

12 picături de lavandă

8 picături de lămâie

10 picături de geranium

20 ml de oțet de mere

Puneți amestecul într-un flacon cu pulverizator. Pulverizați direct pe câine de la o distanță de circa 25 cm, evitând capul și ochii. Agitați bine înainte de fiecare utilizare.

 

Rețeta 2

Ingrediente:

30 ml de apă distilată

3 picături de eucalipt

6 picături de mentă

6 picături de portocală dulce

10 picături de lavandă

Amestecați toate ingredientele într-o sticlă cu pulverizator și agitați bine. Acoperiți fața și ochii câinelui și pulverizați amestecul pe blană. Acest amestec înlătură orice tip de miros neplăcut al câinelui, în special în timpul zilelor ploioase.

 

Cum să utilizați uleiurile esențiale pentru a vindeca infecțiile urechii la câini?

Pentru orice tip de infecții auriculare la câini, cel mai bun ulei esențial pe care-l puteți folosi este menta. Aplicați acest ulei esențial pe conturul urechii și în afara ei. Nu utilizați menta înăuntrul urechii, pentru că acest ulei poate arde țesuturile gingașe din canalul auditiv.

 

Rețeta 1

Ingrediente:

Într-o sticlă de spray (60 ml), amestecați următoarele uleiuri esențiale:

8 picături de ulei de cedru sau de lemn de santal

10 picături de busuioc

10 picături de tămâie

8 picături de geranium

12 picături de lavandă

Umpleți restul sticlei cu ulei de cocos. Agitați bine sticla înainte de fiecare utilizare. Puneți 8-10 picături din amestec într-o farfuriuță, înmuiați un bețișor cu vată în amestec și curățați depozitul din urechea câinelui. Repetați aceasta de două ori pe zi, timp de o săptămână.

 

Rețeta 2

Ingrediente:

6 picături de geranium

6 picături de tea-tree

6 picături de lavandă

Amestecați toate ingredientele în 2 lingurițe de ulei de cocos. După ce curățați urechea câinelui cu un agent natural (oțet de mere sau ceva asemănător), utilizați un bețișor cu vată pentru a masa amestecul de uleiuri în urechea câinelui, asigurându-vă că nu mergeți prea în profunzime. Faceți aceasta de două ori pe zi, timp de 7-10 zile.

 

Alte amestecuri de uleiuri pentru sănătatea câinelui

 

1. Rețetă cu uleiuri esențiale pentru probleme digestive la câini

Amestecați 2-3 picături de uleiuri esențiale de anason, coriandru, chimen, fenicul, tarhon, mentă și ghimbir; diluați 2 lingurițe de ulei de cocos și masați amestecul pe stomacul câinelui.

 

2. Rețetă de șampon cu uleiuri esențiale pentru câini

Acest șampon poate fi utilizat pentru a promova o piele și un păr sănătos la câini.

Ingrediente:

1 cană de apă

un sfert de cană de Aloe Vera (opțional)

2 picături de ulei de bergamotă

2 picături de ulei de lămâie

2 picături de ulei de mușețel

5 picături de ulei de lavandă

2 linguri de săpun de castilia

Dacă nu aveți toate uleiurile de mai sus, puneți doar ce aveți. Amestecați totul într-un vas de sticlă. Amestecul trebuie să fie destul de apos pentru a putea fi folosit ca șampon. Avantajul acestui amestec este că câinele va mirosi minunat câteva zile.

 

3. Rețetă de spray calmant cu uleiuri esențiale pentru câini

Ingrediente:

7 picături de ulei de mușețel

9 picături de ulei de lavandă

250 ml apă

Sticlă cu pulverizator

Amestecați uleiurile esențiale cu apa în sticlă și agitați bine înainte de pulverizare. Pulverizați ușor peste câine în perioadele când are nevoie să fie calmat.

 

4. Tratament anti-aging pentru câini, utilizând uleiuri esențiale

Ingrediente:

2 picături de trandafir

2 picături de smirnă

3 picături de ulei de mentă

3 picături de lavandă

3 linguri de ulei de cocos sau oricare alt ulei de bază

Amestecați toate ingredientele și masați pe labele câinelui pentru o absorbție mai rapidă.

 

5. Rețetă cu ulei esențial pentru erupții uscate și promovarea creșterii sănătoase a pielii la câine

Aplicați pe zonele afectate 2 picături de ulei de tămâie diluate într-o linguriță de ulei de migdale dulci, de două ori pe zi.

 

6. Rețetă pentru dispoziția schimbătoare la câini

Acest amestec constă din uleiuri esențiale de chiparos, santal, tămâie și mușețel. Amestecați 3-4 picături din uleiurile esențiale de mai sus cu 2 lingurițe de ulei de migdale dulci și pulverizați culcușul câinelui sau masați pe labele câinelui când e nevoie să-i îmbunătățiți starea emoțională.

 

Precauții atunci când sunt folosite uleiurile esențiale pentru câini

Deși uleiurile esențiale aduc mai multe beneficii pentru câini, totuși trebuie să fim atenți la modul de utilizare a acestor uleiuri esențiale. În primul rând, utilizați uleiuri de grad terapeutic, cumpărate dintr-o sursă sigură. De asemenea, este important de știut că, deși multe din uleiurile esențiale sunt sigure pentru uz uman, câinii au un simț al mirosului mult mai dezvoltat. Tocmai de aceea, utilizați un factor de diluție mai mare pentru câini; uleiurile de bază din măsline, migdale sau cocos sunt cele mai potrivite pentru diluție. Este o idee bună să vă consultați cu veterinarul înainte de utilizarea uleiurilor esențiale la câini, mai ales dacă câinele este pe un tratament medicamentos care ar putea interfera cu uleiul esențial. Supravegheați câinele îndeaproape pentru a vedea dacă nu îi displace uleiul esențial folosit. Opriți imediat utilizarea uleiului, în cazul în care câinele nu se simte confortabil cu el. Pentru a reduce posibilitatea intoxicării și sensibilizării câinelui, nu folosiți niciun ulei esențial mai mult de două săptămâni.