În medicina tradițională indiană, această plantă este utilizată pentru constipație, probleme dermatologice, parazitoze, infecții și ca remediu natural pentru colici. În medicina chineză este adesea recomandată pentru tratamentul bolilor fungice și în lumea vestică este foarte utilizată în industria cosmetică, farmaceutică și alimentară.
Care sunt beneficiile plantei de Aloe Vera?
Aloe Vera are două componente care sunt utilizate terapeutic: gelul, obținut din celulele din miezul frunzei și latexul este obținut din celulele situate exact sub membrana frunzei.
Majoritatea oamenilor utilizează gelul de aloe ca remediu pentru problemele dermatologice, incluzând arsuri, arsuri solare, degerături, psoriazis și herpes, dar el are multe alte beneficii. Gelul de Aloe este utilizat pentru tratarea osteoartritei, problemelor la colon, febrei, mâncărimilor și inflamației. Este utilizat de asemenea ca remediu natural pentru astm, ulcere stomacale, diabet și pentru atenuarea efectelor tratamentului cu radiații. Latexul de aloe este utilizat pentru a trata natural depresia, astmul și diabetul.
Factorii nutriționali ai plantei de Aloe vera
Aloe vera este una dintre cele aproximativ 420 de specii din genul Aloe; numele botanic pentru Aloe vera este Aloe barbadensis miller și aparține familiei Liliaceae. Este O plantă perenă, xerofită, suculentă, verde, care are frunze triunghiulare, cărnoase, cu margini zimțate. Originea geografică a plantei de Aloe vera se pare că este Sudan, fiind ulterior introdusă în regiunea Mediteraneană și în multe alte zone călduroase din lume, incluzând Africa, Asia, India, Europa și America.
Gelul de Aloe este substanța clară, ca un jeleu, prezentă în miezul frunzei de aloe. Latexul provine exact de sub membrana frunzei și este galben la culoare. Unele produse din aloe sunt preparate din frunza întreagă zdrobită, astfel încât conțin atât gel, cât și latex.
Aloe vera se consideră a fi cea mai activă din punct de vedere biologic dintre toate speciile de Aloe; un fapt uimitor este că au fost identificate mai mult de 75 de componente potențial active la nivelul plantei, incluzând vitamine, minerale, zaharuri, aminoacizi, antrachinone, enzime, lignină, saponine și acid salicilic.
Planta conține:
1. 20 din cei 22 de aminoacizi de care are nevoie omul și toți cei 8 aminoacizi esențiali.
2. vitaminele antioxidante A, C și E, plus vitamina B12, acid folic și colină.
3. 8 enzime, incluzând aliiază, fosfatază alcalină, amilază, bradikinază, carboxipeptidază, catalază, celulază, lipază și peroxidază.
4. Minerale precum calciu, cupru, seleniu, crom, mangan, magneziu, potasiu, sodiu și zinc sunt prezente în Aoe vera.
5. 12 antrachinone sau compuși cunoscuți ca laxativi. Printre aceștia sunt aloina și emodinul, care acționează ca analgezici, antibacterieni și antivirali.
6. 4 acizi grași, incluzând colesterol, campestrol, beta-sitosterol și lupeol, toți având efecte antiinflamatoare.
7. Hormonii numiți auxine și gibereline; aceștia ajută la vindecarea rănilor și au proprietăți antiinflamatoare.
8. Zaharuri, cum ar fi monozaharide (glucoza și fructoza) și polizaharide.
9 Beneficii dovedite ale plantei de Aloe Vera
1. Calmează mâncărimile și iritațiile pielii
2. Tratează arsurile
3. Vindecă herpesul
4. Hidratează părul și scalpul
5. Tratează constipația
6. Ajută digestia
7. Întărește sistemul imunitar
8. Oferă antioxidanți și reduce inflamația
9. Tratează diabetul
Dozele recomandate de Aloe Vera
Aceste doze recomandate sunt bazate pe cercetarea științifică și publcații. Citiți cu atenție prospectul la produsele cu Aloe Vera înainte de a le utiliza și mergeți la medic dacă se manifestă efecte secundare:
Pentru constipație 100-200 mg Aoe vera pulbere din planta integrală, zilnic.
Pentru vindecarea rănilor, psoriazis și alte infecții ale pielii, utilizați cremă cu minim 0,5% extract de aloe de trei ori pe zi.
Pentru placă dentară și probleme ale gingiilor, utilizați o pastă de dinți care conține aloe vera timp de 24 de săptămâni sau adăugați o linguriță de gel de aloe vera la o pastă de dinți preparată în casă.
Pentru niveluri crescute ale colesterolului, luați o capsulă de Aloe vera (300mg) de două ori pe zi, timp de 2 luni.
Pentru boala inflamatorie colonică, luați 30-50 ml de gel de Aloe vera, una-două ori pe zi timp de 4 săptămâni.
Pentru arsuri ale pielii, utilizați 97,5% gel de aloe pe zona afectată până ce este vindecată.
Pentru păr uscat sau mătreață, adăugați o linguriță de gel de aloe la un șampon făcut în casă.
Pentru a proteja pielea de infecții și bacterii, adăugați o linguriță de gel de aloe la o loțiune de corp preparată în casă.
Posibile efecte secundare și interacțiuni
Latexul de aloe nu trebuie luat în doze ridicate pentru că poate provoca efecte secundare, cum ar fi dureri de stomac și crampe. Utilizarea pe termen lung a unor cantități mari de latex ar putea provoca de asemenea diaree, probleme ale rinichilor, sânge în urină, scăderea nivelurilor de potasiu, slăbiciune musculară, pierderea în greutate și probleme cu inima.
Consumul de produse pe bază de Aloe vera nu este indicat (sau se recomandă prudență) în următoarele situați:
1. Sunteți însărcinată (mai ales în primul trimestru) sau alăptați. Există unele rapoarte de avort și defecte la naștere care pot fi corelate cu consumul de produse conținând latex de aloe. Utilizarea externă a produselor pe bază de Aloe vera este însă în regulă, chiar și în aceste condiții.
2. Copiii mai mici de 12 ani pot avea dureri abdominale, crampe și diaree, așadar nu este recomandat ca aloe să fie consumat de către copii.
3. Dacă aveți diabet, unele cercetări sugerează că gelul de Aloe vera ar putea reduce zahărul din sânge, astfel încât, dacă aveți diabet, monitorizați-vă foarte atent nivelul de zahăr din sânge.
4. Dacă aveți probleme intestinale, cum ar fi boala Crohn, colită ulcerativă sau obstrucție, nu consumați latex de aloe, pentru că este iritant al intestinelor.
5. Nu consumați latex de aloe dacă aveți hemoroizi, deoarece ar putea să înrăutățească situația.
6. Dozele mari de latex de aloe au fost puse în legătură cu insuficiența renală și cu alte probleme serioase, așa încât nu consumați latex de aloe dacă aveți probleme cu rinichii.
7. Aloe ar putea afecta nivelul de zahăr din sânge și ar putea interfera cu controlul acestuia în timpul și după o operație chirurgicală. Nu consumați aloe cel puțin cu două săptămâni înainte de o operație chirurgicală planificată.
8. Dacă luați digoxină (Lanoxină), nu utilizați latex de aloe pentru că lucrează ca un stimulent laxativ și scade nivelul de potasiu din corp; nivelul redus de potasiu poate crește riscul efectelor secundare atunci când se ia această medicație.
Înainte să consumați Aloe vera, consultați medicul dacă luați următoarele medicații:
Medicații pentru diabet
Sevofluran (Ultan)
Stimulente laxative
Warfarină (Coumadină)
Medicații diuretice