sursa: pure-alchemy.ro

Primim adeseori întrebări despre argintul coloidal dacă este coloidal, ionic, sau coloidal ionic. Pe această temă s-au scris atâtea articole, încât nu vom insista foarte mult. Vom preciza doar că, din punctul nostru de vedere, este o batere a apei în piuă È™i o despicare la fel de inutilă a firului de păr în… două (jumătatea ionică È™i cea coloidală a firului de păr, ca să zicem aÈ™a).

De ce?

Este foarte simplu: toate produsele electrocoloidale sunt simultan și coloidale și ionice, în diferite proporții, în funcție de procesul tehnologic. Desigur, pentru utilizatorul obișnuit, este mai dificil de realizat un test relevant, precis, dar chiar și așa se pot face teste simple care să areate dacă în dispersia respectivă sunt ioni, particule, sau o combinație a acestora.

Vom face câteva precizări, care vă vor ajuta într-o anumită măsură să discerneți între diferitele sortimente de argint coloidal, ionic sau între combinațiile acestora.

1. Argintul coloidal pur este o dispersie de particule de argint, nanoparticule în general, în apă pură. Datorită unor procese fizice complexe, el are culoare galbenă intensa, el apărând brun chiar la concentrații reduse. Atunci când este stocat într-un flacon de volum mare, el va apărea vederii chiar foarte închis la culoare, practic negru.

Aceasta culoare se datoreaza unui fenomen complex, numit rezonanță plasmonică de suprafață.

Una dintre proprietățile marcante ale acestui tip de argint coloidal este acela că trece nemodificat prin stomac, dacă este utilizat pentru uz intern. Pentru uz extern, activitatea sa este ceva mai redusă decât a celui ionic, dar nu semnificativ, deoarece în mediile biologice reale, el este oxidat rapid, mai ales dacă nu este puternic stabilizat. 

Un alt avantaj este acela că acțiunea lui este mai blândă, gradată, față de cea a argintului ionic.

 

 

 

2. Argintul ionic pur, este o soluție incoloră de ioni de agint, sub diverse forme posibile: hidrat, citrat, lactat, acetat, nitrat de argint.

Puteți observa mai jos aparența celor două, pentru o comparație simplă: cel incolor este soluția de argint ionic.

În vasul din dreapta, prin procese specifice, ionii de argint au fost transformați în nanoparticule de argint,

care manifestă culoarea specifică, galbenă, la o concentrație de cateva zeci de ppm.

Argintul ionic este mai activ decât cel coloidal pentru uz extern, în anumite situații (în special ca antibacterian dar nu și ca antiviral), dar are dezavantajul că reacționează imediat cu clorurile din organism, fiind transformat în clorură de argint în stomac, și apoi în nanoparticule mari de clorură de argint în intestin.

 

3. Argintul așa-zis coloidal ionic.

Aici se încadrează orice sortiment de argint coloidal, produs prin electroeroziune. În funcție de raportul dintre particule și ioni, el poate fi incolor, galbui, cu nuanțe gri, etc. Desigur, deobicei putem observa aceasta mai ales în recipiente de volum mare, dar uneori se poate observa și în flacoane mai mici. Totuși, flacoanele uzuale fiind colorate, brune sau albastre (necesare, datorită fotosensibilității argintului), produsele de acest gen par a fi mai tot timpul incolore.

Iata mai jos o comparatie orientativă a unor sortimente de argint coloidal ionic, de diverse concentrații și cu diverse rapoarte între ioni și particule:

 Sortimentul din partea dreaptă este aproape pur coloidal, în timp ce al doilea din stânga este aproape pur ionic. TotuÈ™i, determinări specifice se pot realiza doar cu ajutorul unor aparate mai complexe, uzual o combinaÈ›ie de spectrofotometru cu absorbÈ›ie atomică, pentru determinarea concentraÈ›iei totale de argint, È™i a unui electrod ion selectiv, pentru determinarea concentraÈ›iei de ioni.

De reținut că TOATE produsele electrocoloidale de pe piață, sunt, indiferent de nume, atât coloidale cât și ionice, cele cu o ușoară tentă aurie având un raport în general echilibrat. Ele îmbină proprietîțile ionilor și particulelor, cu avantajele și dezavantajele fiecaror dintre ele.

 

4. Argintul coloidal fotonic.

Argintul coloidal fotonic este un argint special. El nu există, dar precum unii vând ghiață eschimoÈ™ilor, orice se poate vinde, oricui. Și dacă unii au vrut sa inventeze sintagma de argint coloidal ionic, de ce să nu o inventăm È™i noi pe cea de argint coloidal fotonic? La o adică, lumina trece prin el, ba mai mult, argintul este foarte sensibil la lumină, È™i interacÈ›ionează cu ea în modalități complexe. AÈ™a că, dacă chiar am vrea, am putea să zicem că e fotonic. E din lumină. Și până la urmă este adevărat, căci în Univers nu există decât energie, adică diverse forme de lumină (printr-o … nevinovată extensie a conceptelor)!

AÈ™adar, dacă veÈ›i vedea scris pe etichetele produselor noastre ARGINT COLOIDAL FOTONIC, eventual la un preÈ› dublu (căci e fotonic, deh…), È™tim că vă veÈ›i bucura, căci aÈ›i achiziÈ›ionat cel mai È™mecher produs disponibil. Și dacă produsul este È™mecher, nu e aÈ™a, clar e È™i clientul È™mecher. Și chiar puÈ›in fotonic, desigur…

 

NOTÄ‚: Pentru cine nu s-a prins, punctul 4 este uÈ™or satiric. Doar pentru cine nu s-a prins, pentru restul este o glumă, sperăm bună…

 

Opinia AquaNano

Un articol care trebuia scris de mult, și care ne-a făcut să râdem.

Totodata ne-a mobilizat sa realizam si o serie de filme, dintre care vom posta aici unul dintre ele, o prezentare in sinteza ce urmareste sa va arate cum puteti sa va testati singuri argintul coloidal, pentru a vedea daca este coloidal, ionic sau coloidal ionic.: