Acțiunile magneziului în corp sunt foarte numeroase, el intervenind în peste 300 de reacții enzimatice, având contrbuții atât la nivelul metabolismului, cât și în menținerea echilibrului și a funcționalității tuturor sistemelor corpului.

 

 

Intervine în cadrul celor trei tipuri de metabolism (lipidic, glucidic și protidic). Contribuie la metabolismul calciului, fosforului, sodiului și potasiului și protejează vitaminele. Totodată participă la sinteza ADN și ARN, precum și la transportul și depozitarea energiei în organism, prin intermediul ATP.

La nivel cerebral, realizează o relaxare și „recuperare” a neuronilor, astfel încât, prin reinstaurarea în organism a tonusului psihic normal, permite recuperarea energetică după efort.

Structura de rezistență a scheletului și a dinților este realizată tot prin intermediul magneziului, în combinație cu calciul și fosforul. Totodată magneziul este necesar formării colagenului și a cartilajelor.

În cazul aparatului cardiovascular, magneziul intervine în numeroase acțiuni, ajutând mecanismul de contracție al inimii, calmând plexul cardiac și având în plus și efecte aritmice, anticoagulante, hipotensoare.

O mare parte dintre hormonii secretați în organism își desfășoara activitatea doar în prezența magneziului. În plus, magneziul reglează și secreția anumitor hormoni, el având astfel un rol apreciabil și în cadrul sistemului neuro-endocrin.

Mai pe scurt, efectele cele mai importante ale magneziului sunt:

– antiacid, exercită o acțiune protectoare asupra mucoasei gastrointestinale;

– antianafilactic;

– antialergic;

– anticancerigen;

– antiinflamator;

– hipocolesterolemiant;

– antispastic, fiind un relaxant muscular;

– antitoxic, având efecte benefice în intoxicația cu plumb;

– colagog;

– laxativ;

– purgativ;

– protector hepatic, stimulează funcțiile metabolice ale ficatului;

– combate procesele de îmbătrânire ale pielii, părului și unghiilor;

– favorizează sinteza insulinei;

– stimulează metabolismul energetic al celulelor și le protejează în cazul unei deficiențe temporare de oxigen;

– reglează temperatura corporală;

– este un euforizant și un tranchilizant natural.