Extras din: „Enciclopedia naturistă a elementelor minerale”, de Gregorian Bivolaru, ISBN 973-8279-07-0, editura Shambala 2003

[…]

La nivelul proceselor biologice, influența argintului se manifestă preponderent în mediul lichid, în concordanță cu fazele Lunii (alternând ciclic fazele de asimilare cu cele de eliminare).

Influența subtilă a Lunii se manifestă specific – atât asupra ființelor de pe Pământ cât și asupra planetei Pâmânt (în mod special asupra elementului apă) – prin intermediul argintului.

În corpul fizic, mineralele care sunt cuprinse în mediul apos, aflate deci sub influență lunară, se asociază unele cu altele prin intermediul unor interacțiuni specifice. Astfel, sistemul argint-Lună reprezintă în același timp un ligand și un mediu „cu conștiință”, care poate transmite „informația”, dar care totodată poate fi și modelat.

 

 

Acțiunea subtil-energetică a argintului corespunde activității corpului eteric, fiind corelată cu procesele de creștere, de vitalizare și de reproducere.

Acționând la nivel cerebral și la nivelul tubului digestiv, argintul stimulează apetitul și asimilarea principiilor nutritive rezultate sub acțiunea sucurilor digestive și, totodată, împreună cu mercurul, stimulează circulația limfatică. Observăm aici influența argintului asupra elementului apă, procesul de digestie a substanțelor nutritive fiind analog procesului de disoluție a sărurilor în apă.

Eliminarea substanțelor reziduale din tubul digestiv este și ea influențată de dinamica subtilă a argintului și a cuprului. Dar și celelalte procese de eliminare sunt influențate de către argint (eliminarea urinei, a transpirației, a sângelui menstrual, expulsia fătului, eliminarea bilei în intestin, secreția de mucus).

Forța vitalizantă și matricială a argintului asigură reînnoirea celulelor și regenerarea vitalității scăzute în urma efortului fizic sau psihic sau în urma unei boli (de aceea se recomandă suplimentarea alimentară naturală a argintului în perioada de convalescență).

Favorizând multiplicarea celulară, argintul guvernează procesele de regenerare (de exemplu, în cazul ulcerului, regenerarea unei plăgi), dar dacă procesul de multiplicare se exacerbează și iese de sub controlul conștiinței superioare – conștiința ordinii arhetipale a Eu-lui superior al ființei (câmpul morfogenetic) – atunci pot apărea hiperplazii neoplazice, tumori benigne etc.

La nivelul aparatului digestiv, argintul favorizează digestia și absorbția principiilor nutritive; în cazul deficienței de argint apar la acest nivel inflamații, ulcerări, infecții sau, în caz de exces, proliferări celulare necontrolate. Acest gen de tulburări (la nivelul mucoaselor) este determinat și de carența de vitamina A, între acțiunea acestei vitamine și acțiunea argintului existând mai multe legături.

Argintul influențează și activitatea sistemului nervos vegetativ la nivelul tubului digestiv, precum și eliminarea materiilor fecale (în asociere cu mercurul și cu cuprul).

Tulburările activității argintului la nivel digestiv determină:

– anorexie

– inflamații dureroase ale limbii și ale gingiilor

– balonări, greață, vomă

– gastrită și ulcer gastro-duodenal

– diaree care are o cauză nervoasă

– prurit anal.

La nivelul aparatului genital, argintul influențează:

– ciclul menstrual (în concordanță cu ciclul lunar)

– fecundația și nidația ovulului

– gestația (în concordanță cu fazele Lunii, pe o perioadă de 7 sau 9 luni)

– nașterea

– lactația

– vitalitatea organelor genitale.

În timpul sarcinii, mai ales femeia gravidă are nevoie de o suplimentare naturală de argint, însă trebuie avut în vedere că, în cazul fătului, excesul de argint determină o creștere anormală în greutate (inclusiv prin amplificarea excesivă a elementului apă), creștere care se menține o lungă perioadă de timp după naștere, până la reechilibrarea nivelului de argint; excesul determină de asemenea o nevoie crescută de somn, și o stare persistentă de apatie.

La menopauză, activitatea subtil-dinamică a argintului scade în intensitate. Acest fenomen se asociază cu:

– reducerea capacității de regenerare

– uscarea și ridarea pielii

– accese de tahicardie

– bufeuri de căldură

– transpirații abundente

– congestionarea sânilor

– tulburări de somn și de atenție.

Aceste fenomene pot apărea și prematur, în cazul deficitului major de argint sau în cazul histerectomiei.

La nivelul aparatului urinar acțiunile argintului pot fi:

– favorizează regenerarea mucoasei vezicale

– stimulează micțiunea (eliminarea urinei).

În cazul deficitului de argint apar tulburări ale diurezei, incontinență urinară (enurezis) sau spasme, iar în cazul excesului de argint apar dureri vezicale, senzații de arsură, inflamații, secreții purulente sau hemoragii.

La nivelul sistemului neuro-vegetativ, argintul are o acțiune specifică. Sistemul neuro-vegetativ este cel care susține activitatea vitală, de bază a organelor și, prin intermediul său, se transmit (de la nivel mental și astral la nivel eteric) influențele lumii exterioare asupra proceselor interne ale organismului. Perturbările activității subtile a argintului determină:

– tulburări de digestie și de absorbție

– dureri și arsuri digestive

– colici și diaree

– poliurie

– tahicardie

– nevroze cardiace

– perturbări vasomotorii etc.

La nivelul sistemului nervos central:

Activitatea argintului la nivelul creierului este în legătură cu imaginația creatoare și „hrănirea” energetică a creierului.

Putem vorbi aici de o fază de elaborare (numită și faza nocturnă), în legătură mai ales cu corpul eteric, care cuprinde diferitele procese de anabolism de la nivelul sistemului nervos și care corespunde perioadei de Luna plină, si de o fază de catabolizare (numită și faza diurnă sau fierbinte), care este în legătură mai ales cu corpul astral și care corespunde perioadei de Lună nouă. Exacerbarea fazei anabolice produce somnolență (chiar somnambu­lism), meningită, encefalită, nevrită. Exacerbarea fazei diurne determină cefalee, crize epileptiforme, procese de degenerescență, pierderea memoriei.

La nivelul sângelui și al sistemului cardiovas­cular:

Argintul stimulează hematopoieza (producerea elementelor figurate ale sângelui). În cazul exacerbării funcției argintului (supradozare) rezultă o creștere a tensiunii sanguine în zona capului, cu producerea de epistaxis, iar în cazul deficitului, zona capului va fi atunci insuficient irigată, producând paloare și pierde­rea cu ușurință a cunoștinței.

La nivelul pielii, acțiunea subtilă a argintului se manifestă spe­cific prin procesele de regenerare celulară, prin procesele anabolice și catabolice (predominând unul sau celălalt, în funcție de fazele de creștere și, respectiv, de descreștere ale Lunii), prin schimburile de la nivelul capilarelor, prin formarea și eliminarea sărurilor pe calea transpirației și prin creșterea unghiilor. Influența Lunii și a argintului are ca specific faptul că acestea cuprind și „învelesc” organismul în sfera lor subtilă (care se comportă ca o matrice formatoare) și îl fac receptiv la forțele subtile macrocosmice.

Imaginația creatoare și memoria sunt legate de influența subtilă a argintului, care, dacă este exacerbată, duce la dezvoltarea necontrolată a imaginației, iar dacă este redusă, duce la scăderea memoriei și a creativității.

Atunci când se produce o disociere (defazare, dizarmonie) între corpul static și cel astral, apare o stare de dedublare parțială, cu efecte secundare: amețeală, dezorientare spațio-temporală, senzație de balonare a abdomenului și disconfort în zonele pelviană, cefalee, senzație de „cap mare”, senzație de plutire etc.

Rezumând, principalele acțiuni ale argintului sunt:

– Stimulează digestia alimentelor și absorbția principiilor nutritive

– Stimulează secreția de mucus și troficitatea mucoaselor tractului digestiv

– Stimulează eliminarea reziduurilor din intestin și a urinei din vezica urinară

– Stimulează eliminarea sărurilor minerale prin transpirație

– Stimulează memoria și imaginația creatoare

– Stimulează funcția de reproducere

– Stimulează secreția laptelui matern

– Favorizează somnul

– Antiviral și antibacterian (asociat cu aurul și cu cuprul)

– Antiinflamator

– Analgezic (în cazul durerilor din neoplasm)

– Antiseptic (este unul dintre cele mai vechi metale utilizate în medicină ca antiseptic)

– Regenerator al pielii și cicatrizant

– Revitalizant.

Carența de argint determină:

– tulburări de digestie și de asimilare

– inapetență

– tulburări ale somnului

– diaree pe fond nervos

– constipație

– iritații cronice ale vezicii urinare

– metroragie și dismenoree

– menopauză precoce

– sterilitate

– scăderea secreției lactate

– mastită cronică

– piele uscată, ridată, îmbătrânită precoce

– fanere (unghii, păr) friabile

– ptoză genitală

– distonii (neurovegetative, musculare)

– hipotensiune arterială

– labilitate psiho-emotională

– colaps

– hipotermie

– migrene

– procese de degenerescență

– nevroze

– pierderi de memorie

– apatie.

Supraîncărcarea nu se produce prin alimentație, dar se poate produce prin ingerarea unor medicamente care conțin compuși de argint. Supraîncărcarea cu argint poate determina:

– colorarea definitivă în gri a pielii și a conjunctivelor

– creșterea apetitului

– adipozitate crescută

– retenție hidrică

– cicatrizare cu formațiuni cheloide

– tulburări ale somnului (somn prelungit și greoi)

– inflamații și hemoragii ale mucoaselor

– dureri abdominale

– tenesme vezicale

– pielocistită purulentă

– hipersecreție lactată

– piele infiltrată, inflamată

– infecții frecvente

– epistaxis

– stări subfebrile

– pletoră

– nevralgii

– nevrite

– creșterea anabolismului.

În sfera psihică, supraîncărcarea determină:

– somnambulism

– isterie

– exacerbări ale imaginației

– stări de receptivitate accentuate la nivel psihic, manifestate prin atașamente, credulitate, comportament predominant instinctual.