Native din Africa, plantele de aloe pot fi întâlnite acum pe tot cuprinsul globului. Înrudită cu cactușii, adaptată unui climat semitropical, speciile de aloe sunt în marea lor majoritate foarte sensibile la frig și la condițiile de iluminare. Pentru o dezvoltare corectă, trebuie să acordați atenție cantității de lumină (naturală sau artificială) primită de către aceste plante. Doar astfel ele vor prospera, atât în casă cât și în grădină.
-
În casă
-
La interior, planta de aloe are nevoie de lumina strălucitoare și puternică, având nevoie de lumina soarelui în cea mai mare parte a zilei. De aceea este bine să fie plasate în apropierea unei ferestre. Dacă fereastra respectivă este orientată către est sau către vest, este bine ca distanța maximă la care sunt așezate să nu depășească 1,5 m. În cazul în care în perioada respectivă sunt multe zile înnourate, lumina artificială este binevenită, în mod suplimentar.
Umbra
-
Dacă plantele dumneavoastră devin arse, sau ofilite de la prea multă lumină, le puteți pune într-un loc mai întunecos (neaflat în bătaia directă a razelor soarelui) pentru o parte a zilei. Plantele pot fi crescute într-o zonă mai umbrită, însă totuși iluminată în cea mai mare parte a zilei. Întreaga suprafață a plantei trebuie să beneficieze de lumina soarelui, inclusiv partea inferioară a plantei și rădăcinile.
-
Iluminatul iarna
-
Plantele dumneavoastră de aloe nu vor necesita probabil lumina constantă strălucitoare în timpul iernii, ele fiind oarecum „în adormire” în această perioadă. Cu toate acestea, ele au nevoie de lumină măcar o parte a zilei în anotimpul iernii, pentru a supravieÈ›ui È™i rămâne sănătoase în aceste luni.
Mutarea gradată
-
În cazul în care va fi necesar să le mutați de la interior afară, în bătaia razelor soarelui, ar trebui să faceți aceasta gradat, deoarece plantele pot fi arse de soare foarte repede. De aceea, plasați-le mai întâi într-o zonă mai umbrită. Ele pot fi apoi mutate gradat, astfel încât să fie expuse complet luminii soarelui cam după două săptămâni.
-