Plantele de aloe fac parte dintr-o familie care cuprinde câteva sute de specii rezistente și ușor de întreținut ca și plante de casă.  Creșterea lor poate fi făcută pornind de la semințe, de la lăstari, sau chiar de la butași. Le place lumina puternică și trebuie udate doar după ce pământul în care sunt plantate este uscat. Aloe are nevoie de mai puțină apă iarna, și nu ar trebui ținută afară dacă temperatura exterioară scade sub 4-5 grade Celsius. Pământul cel mai potrivit este format dintr-un amestec standard pentru creșterea cactușilor, sau dintr-un pământ normal pentru creșterea florilor, cu nisip adăugat la acesta.

 

 

 

Instrucțiuni

 

  1. Pregătire și plantare

    • 1

      Alegeți un ghiveci. Nu neapărat unul prea mare, deoarece le place să fie „limitate” de către ghiveci, astfel încât rădăcinile lor să fie aglomerate. Dacă începeți de la semințe, utilizați un vas mai redus ca dimensiuni.

    • 2

      Puneți întâi un strat (1 cm) de pietricele pe fundul ghiveciului, pentru a îmbunătăți drenajul. Adăugați pământul. Utilizați un amestec obișnuit pentru creșterea florilor, la care adăugați o treime nisip, sau folosiți un amestec standard pentru cactuși. Amestecați-l bine și puneți-l în ghiveci până la 1-2 cm sub margine.  Dacă aveți cu ce măsura pH-ul solului, trebuie să știți că plantelor de aloe le place solul neutru spre bazic.

    •  

      3

      Alegeți specia. Puteți opta pentru multe specii, începând de la cele adaptate climatelor deșertice, până la cele adaptate climatelor reci de munte. Ele pot avea culori diferite ale frunzelor sau florilor. Ca mărime, puteți de asemenea alege într-o gamă largă, pornind de la micile plante perene, până la varietățile de mărimea unor arbori.

    • 4

      Plantați semințele. Plasați-le deasupra solului și acoperițile cu un strat de nisip. Dacă utilizați lăstari, plantați-i la aceeași adâncime precum în vasul plantei-mamă.

    • 5

      Udați semințele sau lăstarii. Plasați ghiveciul într-un vas cu apă pentru a umezi ușor solul. Puteți să adăugați un fungicid în apă dacă este disponibil. Aceasta va crește șansele ca semințele să germineze înainte de a mucegăi. Scoateți ghiveciul din vasul cu apă după ce pământul s-a umezit.

    • 6

      Plasați ghiveciul într-un loc cald, umbros, până când semințele germinează. Poate dura o perioadă cuprinsă între 30 și 180 de zile până să se petreacă aceasta, în funcție de specie și de condițiile de germinare, așa că aveți răbdare. În cazul în care ați folosit lăstari, puteți să plasați ghiveciul în lumina normală.

 

Note și avertizări

  • Unele semințe au o perioadă de latență, și nu pot fi crescute până când aceasta nu a trecut. Verificați aceasta la furnizorul dumneavoastră de semințe. Nu aruncați semințele plantate dacă nu au germinat atât de repede cât v-ați fi dorit, cu excepția cazului în care au mucegăit.