Efectul antioxidant al nanoparticulelor de aur atenuează tulburările hiperglicemice în cazul diabetului la șoarecii de laborator

 

Selvaraj BarathManiKanth, Kalimuthu Kalishwaralal, Muthuirulappan Sriram, SureshBabu Ram Kumar Pandian, Hyung-seop Youn, SooHyun Eom and Sangiliyandi Gurunathan

 

Sumar:

 

Stresul oxidativ este determinant în ceea ce privește apariția complicațiilor în cazul diabetului, ca urmare a metabolismului anormal în hiperglicemii. Un agent biologic antioxidant, capabil să inhibe progresul diabetului datorat stresului oxidativ, este o nevoie imperioasă în acest moment.

Studiul curent a fost realizat pentru a observa efectul nanoparticulelor de aur (AuNPs) asupra controlului hiperglicemiei în cazul diabetului indus artificial la șoareci de laborator.

 

 

Rezultate:

Controlul profund al nanoparticulelor de aur asupra enzimelor antioxidante (cum ar fi: GSH, SOD, catalaza și GPx) și normalizarea nivelului acestora în cazul șoarecilor diabetici, prin inhibarea peroxidării lipidelor și a generării radicalilor liberi (ROS) în timpul hiperglicemiei, evidențiază manifestarea efectului lor antioxidant în timpul acestei perioade.

Nanoparticulele de aur au exercitat un control strict asupra nivelului glucozei din sânge, a lipidelor și a nivelelor biochimice din plasmă, în cazul șoarecilor diabetici, față de lotul de control, fiind constatat astfel rolul efectiv al acestor nanoparticule în controlul și intensificarea funcționalității organelor pentru utilizarea mai eficientă a glucozei din sânge.

Studii histopatologice și hematologice au evidențiat efectul protector, lipsit de toxicitate, al nanoparticulelor de aur asupra organelor vitale, administrat într-o doză de 2.5 mg/kgcorp/zi. Analizele ICP-MS au evidențiat distribuția nanoparticulelor în organele vitale; dintre acestea, acumularea cea mai mare a avut loc chiar în pancreas.

 

Concluzie:

Rezultatele obținute demonstrează rolul efectiv al nanoparticulelor de aur ca agent antioxidant, prin inhibarea formării radicalilor liberi și anihilarea acestora, sporind activitatea sistemului enzimatic antioxidant protector și având o capacitate de reglare a hiperglicemiei. În acest fel, nanoparticulele de aur și-au demonstrat potențialul de agent terapeutic, în tratamentul diabetului și al complicațiilor sale.

 

Articolul complet (în limba engleză – atenție, este o engleză mai… greu de înțeles) poate fi citit sau downloadat AICI.