Extractele din plante, fructe și miere de abine, fie ele fermentate (hidromel) sau nu (tincturi), au multiple valențe și calități, atunci când sunt consumate cu măsură, în mod înțelept, în special în sfera psihică, emoțională.

În articolele din această categorie vă prezentăm modalitatea de producere a hidromelului, o băutură fermentată pe bază de miere de albine. Vă atragem totuși atenția că, chiar dacă poate fi excepțional de bună la gust, mai ales atunci când este preparată cu fructe și plante aromatice, această băutură este practic un vin, al cărei conținut de alcool va dăuna sănătății fizice, mentale și emoționale, atunci când este utilizată în exces.

Utilizate ca remedii, așadar 1-2 linguri zilnic, ele vor avea în schimb efecte binefăcătoare, din multe puncte de vedere, în funcție de modul în care au fost preparate.

 

Hidromelul

 

Hidromelul sau vinul de miere este cea mai veche băutură alcoolică cunoscută de om, fiind un produs regăsit în mai multe culturi. Este cunoscut din mai multe surse ale istoriei antice în Europa, Africa și Asia, deși evidențele arheologice sunt ambigue. Astfel, originile sale se pierd în preistorie; „poate fi privit ca fiind strămoșul tuturor băuturilor fermentate”, remarcă Maguelonne Toussaint-Samat, „precedând cultivarea pământului”. Pe de altă parte, Claude Levi-Strauss afirmă că invenția hidromelului este un semn al trecerii „de la natură la cultură”.

 

La modul esențial, hidromelul este preparat din miere și apă puse la fermentat cu drojdie și poate fi plat, carbonatat sau spumant, sec, demidulce sau dulce.

 

Spre deosebire de bere și cidru, varietățile de hidromel (fiind vinuri) se consumă în cantități mici. Așadar, se prepară, de obicei, cu o tărie alcoolică mai mare. De fapt, cantitatea de alcool pe care o putem obține în cazul hidromelului este limitată de capacitatea drojdiei pe care o adăugăm de a rezista la alcool. Și este important să înțelegem că drojdia nu poate trăi, de obicei, într-o soluție care conține mai mult de 14% alcool (volumetric). Aceasta este cantitatea obișnuită de alcool care distruge drojdia. Dar, în anumite circumstanțe, și folosind o drojdie atent selecționată, procentul volumetric de alcool poate ajunge până la 18%. 

 

Depinzând de tradițiile locale și de rețetele specifice, hidromelul poate fi preparat folosind anumite mirodenii, fructe, plante sau terci de cereale. De asemenea, hidromelul poate fi aromatizat cu hamei pentru a produce o savoare amăruie, asemănătoare cu cea a berii.