Am precizat în multe rânduri că este greșit a se măsura concentrația mineralelor coloidale cu TDS-metrul. Astăzi vă vom arăta și un aparat (simplu) care servește acestui scop, alături de câteva sortimente de aur coloidal.
Măsurătorile de concentrație ale substanțelor dizolvate sau dispersate în lichide (apă, în acest caz), se realizează prin multe metode. TDSmetrul se utilizază doar la soluții pur ionice. În caz contrar, se utilizează alte metode, dintre care una este aceea a măsurării absorbției luminii prin soluția sau dispersia respectivă. Simplificat, este ca și cum ați privi printr-o ceață: dacă vedeți mai puțin, înseamnă că ceața este mai deasă. Cu alte cuvinte… ochiometric.
O puteți face și fără aparate, privind comparativ la o astfel de imagine:
In mod evident, produsul cu concentrația mai ridicată este cel din dreapta. Desigur, se vor găsi, si se si găsesc ființe care să depene tot felul de inepții care să justifice aspectul produsului din stânga: ba că particulele sunt foarte mici si nu se văd, ba că…
În plus, nimeni nu îi oprește pe diverși producători, pentru care onestitatea este doar un cuvânt în dicționar, și o calitate pe care trebuie să o aibă toți ceilalți, cu excepția lor, să precizeze concentrații abracadabrante la astfel de produse: de zeci sau chiar mii de ppm!
În imagine, doar cele trei produse din dreapta ne aparțin: AquaNano Olympus, Solar și Celest, în această ordine. Produsul din stânga… este și el rătăcit prin laboratorul nostru, de prin comerțul românesc. Nu comentăm.
Revenind, la fel cum se poate face cu ochiul, se poate face și cu aparate performante, precum cel din următoarea imagine (dreapta), un spectrofotometru în spectru vizibil și ultraviolet.
În acest caz, mostre din diferite produse pot fi comparate, după o etalonare corespunzătoare, rezultatele fiind destul de precise.
Desigur, o astfel de comparație se poate realiza și în cazul unor soluții sau dispersii incolore, cu aparate identice, având spectrul luminii de testare în spectrul ultraviolet, acolo unde, de exemplu, argintul ionic absoarbe radiația.
Principiul de funcționare al unui asemenea instrument, este figurat în imaginea de mai jos:
Utilizarea unui astfel de aparat este relativ simplă, după cum vom arăta într-un film pe care îl vom realiza în curând.
Până atunci, vă sugerăm să nu credeți în … comestibilitatea a tot ce zboară, și să utilizați TDSmetrele doar la analiza apei de acvariu.
Notă: Instrumentul prezentat este un instrument secundar, care permite măsurarea concentrației comparativ cu o referință. Referințele de măsură de realizează după instrumente mult mai complexe decât cel prezentat aici și, desigur, și mai scumpe.