Dureri de cap: sinusuri
Probabil că ați avut de-a face cu o presiune sau o congestie a sinusurilor la un moment dat în viața dvs. Această afecțiune deranjantă, cunoscută sub numele de sinuzită, este cauzată de inflamația cavităților sinoviale, care sunt buzunarele de aer care se găsesc în oasele faciale.
Sinusurile sunt localizate în zona obrajilor, în jurul ochilor, nasului și frunții și sunt conectate la cavitățile nazale prin canale mici care sunt căptușite cu membrane mucoase. Când aceste mucoase devin inflamate din cauza unei răceli sau alergii, ele blochează pasajele nazale împreună cu întregul mecanism de drenaj al sinusurilor și astfel restricționează respirația. După cum s-a menționat mai sus, această blocare a sinusurilor duce, în general, la o inflamație numită sinuzită.
Această inflamație poate produce simptome neplăcute, cum ar fi dureri de cap, durere în gât, curgere post-nazală, tuse, strănut, durere facială și congestie generală, de obicei durează de la câteva zile până la câteva săptămâni încontinuu. În timp ce mulți oameni caută medicamente pe bază de prescripție medicală pentru a ajuta la remedierea acestor simptome, utilizarea uleiurilor esențiale este o opțiune care merită reconsiderată, datorită efectelor adverse potențial nocive care pot veni „la pachet” împreună cu substanțele sintetice. Vă vom prezenta câteva terapii naturale pentru a scăpa de infecțiile sinusurilor și de congestia lor.
De ce atât de mulți oameni folosesc uleiuri esențiale pentru ameliorarea sinuzitei?
Există multe modalități naturale de a ameliora sinuzita și una dintre ele utilizează aromaterapia.
Aromaterapia este o știință care prevede tratarea problemelor de sănătate cu ajutorul uleiurilor esențiale. Uleiurile esențiale au fost utilizate de mult timp împotriva unor probleme de sănătate cum ar fi sinuzita, datorită capacității lor de a debloca pasajele înfundate, de a îmbunătăți respirația și de a diminua secrețiile mucoase. Mulți oameni optează pentru aromaterapie, deoarece este naturală și pacientul nu trebuie să devină dependent de medicamentele alopate, care în multe cazuri nu sunt blânde cu corpul nostru. Uleiurile esențiale sunt sigure și se adaptează rapid organismului uman, inclusiv aceluia al copiilor și al persoanelor în vârstă care se recuperează după alte afecțiuni.
7 moduri în care puteți utiliza uleiurile esențiale pentru ameliorarea sinuzitei
1. Inhalarea în baie de abur
Se fierbe apa și se toarnă într-un vas aproximativ de 5 cm adâncime. Ulterior, adăugați 7-8 picături de uleiuri esențiale și amestecați bine. Înclinați-vă peste castron, acoperiți capul cu un propop suficient de mare, sau chiar o pătură, și inhalați aburul pe gură și nas. Faceți aceasta atât timp cât apa este fierbinte și degajă aburi. Când apa s-a răcit, reîncălziți-o. Puteți repeta acest proces de câte ori doriți. Cel mai bun ulei esențial recomandat pentru utilizare în acest proces este menta, dar poate fi utilizat și eucaliptul.
Rețetă excelentă pentru inhalații
Pentru ameliorarea imediată a semnelor și simptomelor sinuzitei, utilizați următoarele uleiuri esențiale (în cantitățile menționate) pentru inhalații:
2 picături de ulei de eucalipt
2 picături de ulei de cimbru
3 picături ulei de mentă
3 picături de ulei de rozmarin
2. Utilizarea uleiurilor esențiale într-un umidificator sau vaporizator
Adăugați 25-30 picături de ulei esențial la alegere într-un vaporizator sau un umidificator și utilizați-l în încăperea în care vă aflați de obicei pentru cea mai lungă perioadă de timp. Recomandăm uleiurile esențiale de eucalipt, lămâie, busuioc și chiparos albastru, deoarece au proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare și descongestionante puternice, care împrospătează aerul din interior, fac praful să se depună și neutralizează poluanții.
3. Utilizați-le într-un difuzor de uleiuri eterice
Deși există multe tipuri de difuzoare disponibile pe piață, toate acestea funcționează prin dispersarea uleiurilor esențiale în aer, de unde le puteți respira. În general, oamenii amestecă aproximativ jumătate de ceașcă de apă cu 4-6 picături de uleiuri esențiale. Pentru a obține un beneficiu maxim, stați cât mai aproape de difuzor și respirați adânc. Această abordare poate fi foarte utilă, dacă mai mulți membri ai familiei dumneavoastră suferă de sinuzită.
4. Faceți o baie fierbinte lungă
Puneți 8-10 picături de ulei esențial pe un burete și puneți-l în baie sau în cabina de duș în timp ce faceți baie. Lăsați apa să fie cât mai caldă; totuși, asigurați-vă că vă simțiți confortabil cu temperatura apei și rămâneți în baie cât timp doriți. Cele mai bune rezultate le obțineți cu uleiurile esențiale de lavandă, mentă, scorțișoară și ienupăr, deoarece toate au proprietăți antibacteriene foarte bune.
5. Utilizarea uleiurilor esențiale pentru masaj
Pasajele de aer blocate interferează cu respirația și conduc la probleme de somn. În scopul decongestionării acestor pasaje blocate amestecați 3-4 picături din următoarele uleiuri: geranium, lavandă, portocală și lămâie, cu 30 ml de ulei de struguri și masați cu atenție gâtul, tâmplele și ceafa. Relaxați-vă și respirați adânc vaporii decongestionanți.
Alternativ, masați ușor cu 2 sau 3 picături de ulei de ghimbir, eucalipt, brad alb sau rozmarin pe părțile laterale ale nărilor – aceasta poate ajuta la ameliorarea congestiei. De asemenea, puteți masa uleiurile esențiale pe punctele de presopunctură ale feței și frunții: lângă fiecare nară, sub linia mediană a nasului, la capătul fiecărei sprâncene și pe frunte. Este absolut necesar să evitați contactul cu ochii. Mirosul aromat și stimulant al acestor uleiuri poate elimina rapid problemele precum blocajele nazale.
Rețetă de ulei de masaj pentru sinuzită
Pentru a pregăti un ulei de masaj excelent pentru ameliorarea sinuzitei, amestecați următoarele uleiuri esențiale în cantitățile menționate, la 10 ml ulei de bază preferat:
2 picături ulei de tea tree
4 picături de ulei de geranium
4 picături de ulei de rozmarin
3 picături ulei de mentă
3 picături de ulei de eucalipt
6. Consumul oral
Puteți calma o tuse enervantă prin ingerarea unui amestec de 1-2 picături de ulei de fenicul de calitate terapeutică la 1 lingură de miere naturală.
7. Spălați sinusurile folosind un vas neti
Puneți o cantitate de apă călduță, în care ați amestecat sare și uleiuri esențiale, într-un vas neti și înclinați-vă peste chiuvetă, întorcându-vă capul pe o parte astfel încât urechea opusă nării prin care se va introduce apa să fie îndreptată spre chiuvetă. Lăsați treptat soluția să curgă în nara superioară, menținându-vă capul nemișcat și evacuați-o prin cealaltă nară. Asigurați-vă că respirați pe gură. Repetați cu cealaltă nară.
Pentru a realiza amestecul, luați o ceașcă plină de apă caldă (nu prea fierbinte pentru a nu leza țesuturile nazale) și adăugați o linguriță de sare. Se amestecă până când sarea este dizolvată. Cantitatea de sare se va doza astfel încât amestecul final să nu fie nici prea sărat, nici prea puțin sărat, pentru a nu ustura. Adăugați uleiurile esențiale și amestecați bine. Uleiul esențial ales se adaugă într-o cantitate nu mai mare decât una până la două picături.