Cel mai neplăcut lucru legat de durerea dentară este faptul că apare când ne așteptăm cel mai puțin și când nu avem la îndemână asistență de specialitate, de multe ori noaptea, când face imposibil somnul. Ea este de asemenea, adeseori, suficient de intensă pentru a face ca majoritatea oamenilor să se zvărcolească în agonie. Din păcate, doar analgezicele foarte puternice pot opri durerea pulsatorie a nervului.
Uneori, durerea este atât de severă, încât cei în suferință fac abuz de astfel de analgezice, periclitându-și sănătatea în acest proces. Adăugați la aceasta faptul că orice infecție sau inflamație din cavitatea bucală se poate răspândi cu ușurință în sinusuri și chiar spre creier și este astfel de înțeles de ce durerea dentară, infecția gingiilor și alte probleme ale gurii nu trebuie ignorate.
 
Este durerea dentară severă datorată igienei dentare precare?
Deși cariile pot fi atribuite lipsei de grijă în igiena dentară, durerea dentară poate fi cauzată de mai multe motive. Da, cariile pot să fie una dintre cauzele durerii dentare. Cu toate acestea, alte probleme cum ar fi o rădăcină expusă, o plombă slăbită sau deteriorată, un dinte crăpat din cauza unui accident, măcinarea dinților și chiar o infecție a sinusurilor pot duce, de asemenea, la o durere de dinți.

Când durerea dentară a fost cauzată de o igienă dentară precară, aceasta este cauzată, de obicei, de o inflamație acută a pulpei dentare. Durerea în acest caz este atât de intensă încât nu o veți putea ignora. Dacă veți continua să mențineți durerea la un nivel redus doar cu analgezice și nu faceți ceva cu privire la cauza care stă la baza, veți dezvolta un abces și inflamația se va răspândi din dinți și gingii pe obraji și spre sinusuri și, cu siguranță, nu doriți aceasta.
 
Cât de gravă este durerea dumneavoastră de dinți?
Gravitatea și tipul durerii dentare pe care o experimentați vă pot spune multe despre ceea ce o cauzează. De exemplu:
Durerea teribilă resimțită atunci când mușcați mâncarea este de obicei cauzată de un dinte crăpat, o plombă slăbită, sau de existența unor carii dentare. În acest caz, este crucială nu numai tratarea durerii, ci și prevenirea infecției iminente.
Durerea experimentată pentru câteva momente în timp ce mâncați alimente foarte reci sau foarte calde poate fi cauzată de o sensibilitate, carii minore ale dinților sau retragerea gingiei, care a expus astfel rădăcina.
Durerea continuă și intensă, care este simțită într-o anumită zonă a gurii, dar care nu poate fi urmărită ca provenind de la un anumit dinte, se datorează de obicei infecției acute și inflamației pulpei dentare.
Durerea constantă și acută cu edeme vizibile este, de obicei, o indicație a infecției severe și a abcesului. Puroiul trebuie eliminat în acest caz înainte ca infecția să poată fi pusă sub control.
 
Uleiurile esențiale vă pot scăpa de durerea dentară?
Da și chiar într-un mod remarcabil! De fapt, atunci când analgezicele obișnuite nu reușesc să producă efectele dorite asupra durerii, uleiurile esențiale pot interveni pentru salvarea noastră. Acești compuși aromatici naturali nu numai că readuc durerea sub control, dar și luptă împotriva infecției și controlează inflamația. Uleiurile esentiale pot fi folosite atât ca tratament cât si ca o masura preventiva, atunci cand vine vorba de dureri dentare si probleme dentare in general.
 
Care sunt cele mai utile uleiuri esentiale pentru dureri de dinti si probleme dentare în general?
1. Cuișoare
Având efecte de diminuare a durerii care rivalizează cu cele ale benzocainei, și datorită proprietăților antiinflamatorii și antiseptice, nu este de mirare că uleiul de cuișoare a fost folosit de secole pentru a trata toate afecțiunile dentare. De fapt, acesta a fost folosit cu mult înainte de nașterea stomatologiei moderne. Este 100% sigur și funcționează aproape instantaneu atunci când este folosit împotriva durerii dentare.
2. Tea Tree
Un antiseptic puternic care va ucide bacteriile cauzatoare de infecții ascunse în carii, uleiul de tea-tree are și proprietăți antiinflamatoare. În plus, este un anestezic ușor, care poate fi utilizat singur sau împreună cu orice alt ingredient natural.
3. Scorțișoară
Proprietățile antibacteriene ale uleiului de scorțișoară se manifestă împotriva tuturor tipurilor de infecții, dar sunt deosebit de eficiente împotriva microorganismelor care cauzează afecțiuni ale gingiilor și carii dentare. În plus, substanțele active din uleiul de scorțișoară prezintă, de asemenea, efecte antiinflamatorii care se adaugă la proprietățile de atenuare a durerii ale unui amestec de uleiuri.
4. Menta și Spearmint
Uleirile de mentă și spearmint prezintă proprietăți antiseptice puternice. În plus, efectul de răcire al acestor două uleiuri ajută la atenuarea inflamației, fiind calmant pentru gingii.
5. Tămâie
Uleiul esențial de tămâie este excelent atunci când vine vorba de prevenția problemelor dentare, cum ar fi cariile dentare, datorită proprietăților sale antiseptice.
Atenție! A nu se confunda efectele utilizării uleiului esențial cu cele ale utilizării rășinei în stare brută, care atunci când este menținută în cavitatea bucală, poate provoca deteriorări severe ale smalțului dinților, datorită acizilor puternici care nu se regăsesc în uleiul esențial!
 
Cum se utilizează uleiurile esențiale pentru durerea dentară?
 
Rețeta 1: Amestec pentru ușurarea durerilor severe ale dinților
1 lingură de ulei de cocos
4 picături ulei de cuișoare
3 picături de ulei de scorțișoară
Se amestecă uleiurile menționate mai sus împreună și se utilizează un bețișor de bumbac pentru a se aplica direct pe dintele cu probleme, sau se pun una sau două picături de amestec de ulei în carie. Nu înghițiți saliva pentru câteva minute după aplicarea uleiului (pentru a păstra principiile active în apropierea dintelui, și nu din cauza toxicității uleiurilor).
 
Rețeta 2: Apă de gură cu efect de reducere a durerii
Rădăcină de ghimbir (3 bucăți de câte 5 cm fiecare)
3 cesti de apa
5 picaturi de ulei de tea-tree
4 picaturi de ulei de menta
Cojiți ghimbirul și tăiați-l în felii subțiri. Adăugați-l la 3 cești de apă și fierbeți până când lichidul este redus la jumătate. Filtrați. Odată ce amestecul s-a răcit la temperatura camerei, adăugați uleiurile esențiale și amestecați bine. Utilizați acest amestec ca o apă de gură, ținând-o în gură atât cât puteți, astfel încât dintele infectat să fie acoperit de ea. Repetați la fiecare 2 ore sau după cum este necesar.
 
Rețeta 3: Creați-vă propria pastă de dinți naturală
10 picaturi de ulei esential de tămâie
3 lingurițe de bicarbonat de sodiu
5 picaturi de ulei esential de mentă
4 lingurițe de ulei de cocos
1/2 linguriță de praf stevia rebaudiana
Se topește ușor uleiul de nucă de cocos până când este moale (nu se supraîncălzește) și se adaugă celelalte ingrediente, după care se amestecă bine. Se toarnă amestecul într-un borcan de sticlă. Utilizați o linguriță pentru a aplica amestecul pe peria de dinți. Acest amestec este excelent pentru igiena orală și pentru a preveni mirosul respirației.
 
Rețeta 4: Comprese fierbinti pentru inflamația gingiilor și dureri dentare
2 căni de apă fierbinte
8 picături de ulei de musetel roman
3 picături de ulei de tea-tree
2 picături de ulei de tămâie
Se adaugă uleiurile în apă fierbinte și se amestecă. Cufundați vată de bumbac în preparat, stoarceți pentru a elimina excesul de lichide și apoi puneți-o pe gingia infectată sau abcesată. Pentru dureri dentare, folosiți un prosop mic și creșteți cantitatea de apă. Amestecați bine, stoarceți, și apoi plasați-l pe obraji, chiar în dreptul dintelui dureros. Compresa caldă funcționează bine atunci când nu puteți determina sursa durerii.
 
Rețeta 5: Apă de gură pentru gingii sensibile
2 cesti de apa
2 linguri de sare roz himalayană
5 picături de ulei de cuișoare
Se amestecă toate ingredientele împreună și se utilizează ca o apă de gură pentru a atenua sensibilitatea dinților și gingiilor. Această apă de gură este de asemenea foarte eficientă împotriva bolilor gingiilor și a cariilor dentare.
 
Rețetă 6: Pastă de dinți antiinflamatoare și cu efect de reducere a durerii
1 lingură de ulei de cocos
½ lingurita asafoetida
1 cățel de usturoi
5 picături de ulei de cuișoare
Cojiți și zdrobiți cățelul de usturoi într-un mojar cu pistil până când obțineți o pastă destul de uniformă. Se amestecă uleiurile și pulberea de asafoetida cu pasta de usturoi și se aplică amestecul direct pe dintele infectat și se păstrează acolo pentru aproximativ 10 minute. Nu înghițiți saliva în timp ce pasta este în gură (pentru a păstra substanțele active cât mai mult timp în zona afectată). Pentru a o îndepărta, faceți gargară o dată, cu apă la temperatura camerei.