Akiyo Matsumoto1, Shotaro Sakurai2, Nariko Shinriki3, Shigeru Suzuki4 și Toshiaki Miura5

1Departmentul de Chirurgie, Spitalul Chiba-Tokushukai,

Narashino-dai, Funabashi, 274-8503, Japonia

2Departmentul de Farmacie, Spitalul Municipal Kashiwa, Fuse, Kashiwa, 277-0825, Japonia

3Tsukuba Materials Information Laboratory, Sapporo Branch, Sapporo, 062-0906, Japonia

4Nippon Ozone Co. Ltd., Arakawa 7-4-3, Tokyo, 116-0002, Japonia

5College of Medical Technology, Hokkaido University, Kita-ku, Sapporo, 060-0812, Japonia

REZUMAT

20 de pacienți din mai multe spitale care au suferit o operație chirurgicală între august 1998 și august 2000 au avut aplicat ulei de măsline ozonizat pe fistule sau rănile netratabile. Tratamentul cu ulei de măsline ozonizat a fost pe deplin eficient în 19 dintre cazuri. Uleiul de măsline ozonizat a fost deosebit de eficient în tratarea fistulei abdominale intratabile la tractul digestiv după operație chirurgicală. Nu au fost observate efecte secundare adverse la administrarea uleiului de măsline ozonizat. A fost pe deplin eficient pentru o scurgere de puroi și formarea de granulație.

INTRODUCERE

Există multe cazuri de formare a fistulelor netratabile după operații chirurgicale. În Europa, uleiul de măsline a fost folosit pentru a trata răni grave și s-au obținut rezultate bune; cu toate acestea, aproape niciodată nu a fost folosit în aplicații clinice în Japonia. Am început să testăm uleiul de măsline prin tratarea rănilor intratabile care a dus la vindecare. De atunci l-am aplicat pentru multe tipuri de probleme, de exemplu, fistulă netratabilă, fistulă anală decubit, sinus pilonidal și așa mai departe. Vom raporta rezultatele bune pe care le-am obținut.

MATERIALE ȘI METODE

Componenta principală a uleiului de măsline ozonizat care a fost găsită este triozonida de trioleină. Uleiul de măsline ozonizat refrigerat care a fost obținut de la Pharmoxid, Germania, a fost adus la o stare vâscoasă la temperatura camerei înainte de utilizare.

Au fost selectați 20 de pacienți care au fost tratați mai înainte fără succes pentru fistule și răni netratabile. Acești pacienți au fost tratați anterior prin chiuretaj, soluție salină, unguent antibiotic și/sau drenaj. Înainte de tratamentul cu ulei de măsline ozonizat, a fost obținut un formular de consimțământ informat.

Puroiul din fistulele și rănile intratabile a fost evacuat și uleiul ozonizat a fost administrat în deschidere cu o seringă de 1,0 sau 3,0 ml. După aplicarea uleiului ozonizat, fistula sau rana a fost acoperită lejer cu tifon. În unele cazuri s-a produs un exces de puroi, așa că s-a folosit pentru curățare o soluție salină, iar debridarea s-a făcut în cazurile de necroză. Nu s-au administrat antibiotice nici extern, nici oral, nici fistulele sau rănile nu au fost umplute cu tifon sau drenate.

REZULTATE

Cele 20 de cazuri sunt prezentate în Tabelul 1: numărul altor tratamente realizate înainte de aplicarea uleiul ozonizat (soluție salină, unguent antibiotic, chiuretaj și drenaj), iar intervalul dintre tratamente este afișat în centru. În coloanele din dreapta se vede numărul de tratamente cu ulei ozonizat, volumul dozei și intervalele de aplicare până la vindecarea pacientului.

Au fost tratate trei cazuri de fistulă intratabilă după operație de hernie inghinală, inclusiv un caz de fistulă intratabilă cu plasă infectată (cazul 2), care a fost vindecat prin doar 5 aplicații de ulei ozonizat.

Patru cazuri de fistulă intratabilă după operație pentru apendicită acută cu peritonită (cazurile 4 până la 7) au avut dificultăți în închiderea operației, dar după doar 3 – 10 aplicări ale uleiului ozonizat, au fost vindecate. Foto.1 arată cazul 4 înainte și după tratamentul cu ulei ozonizat.

Au fost prezentate și cinci cazuri de rană intratabilă după operație pentru chist epidermic infectat. Cazul 11 ​​a avut nevoie de 24 de aplicații, dar celelalte s-au recuperat curând. Foto. 2 prezintă cazul 10 înainte și după tratamentul cu ulei ozonizat.

La un caz (cazul 13) de fistulă după incizie pentru a trata un chist urachal infectat, excreția de puroi a fost limitată, dar rana inciziei nu s-a închis ușor după operație. Totuși, dupa doar 3 tratamente cu uleiul ozonizat s-a inchis.

Am tratat trei cazuri de fistulă după incizie și drenaj pentru sinus pilonidal infectat. În cazul 19 numărul de tratamente a fost mai mare decât de obicei, dar s-a vindecat. Cazul 17 a avut sub piele o cavitate abces cu diametrul de 3 cm care nu s-a vindecat în ciuda multor aplicatii ale uleiului ozonizat.

În cazul unei ulcerații a membrelor inferioare din cauza arsurilor solare (cazul 20), un pacient a avut o veziculă cu diametrul de 3,0 cm. După practica obișnuită, blisterul a fost înțepat și tratat, cu toate acestea, abcesul de la baza ulcerului nu a dispărut. După aplicarea uleiului ozonizat, început solidificarea și uscarea ulcerului inferior și a apărut epitelizarea, iar apoi ulcerul s-a vindecat. Acest lucru este arătat în Foto. 3.

Am tratat trei cazuri de fistulă după incizie și drenaj pentru abces perianal (cazurile 14 până la 16), inclusiv un caz pentru abces periviorectal (cazul 15). Am arătat procedura de vindecare a cazului 15 în Foto. 4. S-au format cavități de abces în intervalul 1) fosa ischiorectală la dreapta, 2) mușchii obturatori interni și externi la stânga, 3) mușchii piriformi, 4) o parte a mușchiului fesier maxim. Un pacient a avut febră peste 38°C și prezentat o creștere a leucocitelor (15.200/mm3). După incizii repetate și drenaj pentru abcesul perianal a apărut o scădere a excreției de puroi și în a 8-a zi de la operație pacientul a început să mănânce, însă a făcut din nou febră de 38°C și o creștere a cantității de puroi. A fost necesar să-și controleze starea prin post. Am găsit Alpha Streptococcus în puroiul lui. La 20 de zile de la operație am început să-i tratăm fistula cu ulei ozonizat, apoi a devenit inutilă administrarea de antibiotice orale. În a 14-a zi de tratament cu ulei ozonizat a început să aibă mese fără febra și nu s-a înregistrat creșterea leucocitelor; s-a excretat o cantitate mică de puroi. Foto 4-B este o radiografie cu diatorizonat de sodiu și prezintă fistula intratabilă la începutul tratamentului cu ulei ozonizat. Foto 4-D arată fistula după 18 aplicări de ulei ozonizat și doar fistula ramiformă a rămas în intervalul 1) fosa ischiorectală pe dreapta și spatele rectului. În CT-uri (4-E1~E3) nu s-a înregistrat formarea de abces. Pe partea incizată a părții drepte din jurul anusului a rămas o fistulă în care se putea introduce o sondă doar 2 cm și nu a existat nicio excreție de puroi. De atunci pacientul a devenit ambulatoriu și până în prezent nu a existat niciun semn de recidivă.

DISCUȚIE ȘI CONCLUZII

Se produc adeseori fistule și răni netratabile ca urmare a operațiilor chirurgicale. În tratamentul fistulelor netratable, au fost raportate utilizarea aplicațiilor locale de Picibanil, pastă de fibrină și/sau medicamente din factorul 8 de coagulare a sângelui uman, tratament cu presiune ridicată cu oxigen și metoda de iradiere cu laser. 1)-5) Operație pentru hernia inghială adesea dă naștere la ochiuri infectate (cazul 2), rezultând necesitatea unei a doua operații. Infecția este inițial vindecată, dar în curând se reinfectează provocând o hernie repetată. În operaţiile pentru apendicita acută cu peritonită difuză se întâlneşte adesea formarea de fistulă intratabilă6). Chiar și în cazurile de fistulă relativ simplă observată prin diatorizoat de sodiu cu raze X, tratamentul devine foarte greu din cauza dificultății de depășire a infecției și a eliminării granulării proaste. În cazurile de chist epidermic infectat, incizia pentru eliminarea puroiului determină adesea răspândirea infecției și în consecință pierderea țesutului subcutanat, crescând dificultatea de vindecare a plăgii.

Am urmărit să tratăm fistulele și rănile intratabile cu ulei ozonizat, care este deosebit de ușor de aplicat, fără niciun instrument special. Aplicarea uleiului ozonizat a determinat scăderea secreției de puroi și o creștere corespunzătoare a granulării la marginea plăgii, apoi deschiderea s-a redus la o stare de vârf sau de linie, iar în final secreția de puroi a încetat și fistula s-a închis. În cazurile de fistulă cu secreție redusă de puroi, epitelizarea părților de deschidere și închiderea ulterioară a fost rapidă. Chisturile urachal infectate și sinusurile pilonidale infectate care nu sunt vindecate cu antibiotice7) au nevoie de obicei de operații radicale; cu toate acestea, în studiul nostru, s-a văzut că sunt vindecate eficient de uleiul ozonizat. Fistulele anale, care se formează cu ușurință după incizie și drenaj pentru abcesele perianale, necesită adesea o operație radicală, dar cazurile 14 și 16 s-au vindecat curând după aplicarea uleiului ozonizat și nu a existat niciun semn de recidivă. În cazul 15, un abces periviorectal a arătat o reducere rapidă a dimensiunii fistulei și o tendință de vindecare. Până în prezent, după debridare, fistulele și rănile netratabile erau clasificate în funcție de starea lor, iar tratamentul lor se desfășura conform acestei clasificări. La rănile cu cantități mari de puroi s-a folosit soluție salină, drenaj și aplicare locală de antibiotice. După formarea granulară s-au folosit unele medicamente care favorizează formarea granulării. Utilizarea doar a uleiului ozonizat a dus la solidificarea puroiului, apariția uscării, apariția epitelizării și scăderea dimensiunii abceselor. Fistulele și rănile aveau tendința de a se vindeca; prin urmare, uleiul ozonizat chiar utilizat ca tratament singular, le poate vindeca. La rănile intratabile care au avut un anumit grad de granulare după debridarea părților de necroză și abces li s-a aplicat uleiul ozonizat și aceasta a dus la epitelizarea rapidă și la închiderea rănilor deschise.

Efectul de dezinfecție al uleiului de măsline ozonizat a fost deja raportat8). Pe de altă parte, mecanismul de stimulare a uleiului ozonizat către țesut (de exemplu, granulare și epitelizare etc.) nu a fost suficient de clarificat. Cu toate acestea, în tratamentul cu ozon (de exemplu, autohemoterapie) s-a recunoscut că ozonul are unele efecte stimulatoare asupra leucocitelor, de exemplu, inducerea multor citokine a fost confirmată clar de Bocci9,10). În clătirea cu ozon a ulcerelor cauzate de tulburări de circulație arterială (diabet), au fost observate creșteri ale țesutului de granulație și epiteliu de către Rokitansky11. De asemenea, în cazul uleiului de măsline ozonizat, unele specii de oxigen activ care sunt considerate a fi generate din descompunerea trioleintriozonidei (din uleiul ozonizat) vor putea reacționa și/sau stimula celulele. În această direcție se vor face mai multe studii.

În concluzie credem că, datorită rezultatelor sale bune, fără efecte secundare și ușurinței în aplicare, uleiul de măsline ozonizat ar trebui utilizat pentru tratamentul fistulelor și rănilor netratabile, apărute după operații chirurgicale.

Referințe

1) Nakanishi Y, Nakajima T, Yoshimura Y și colab.: Nihon Keisei-geka Gakkai Kaishi (J. JapanSoc. Plastic and Reconstructive Surgery) 17: 428-433, 1997.

2) Hiraguchi E, Miyake Y, Sunaga M și colab.: Nihon Rinsyo-geka Gakkaishi (J. Japan SurgicalAssoc.) 53: 209-214, 1992.

3) Usui A, Kubota M, Ohkita J și colab.: Hinyouki-geka (Japanese J. Urological Surgery) 6: 373-376, 1993.

4) Kawashima M, Tamura H, Takao K și colab.: Nihon Iji Shinpou (Japan Medical Journal) No.3525: 43-45, 1991.

5) Suguro M, Ejiri S, Sakashita T: Shohkaki Naishikyo (Digestive Endoscopy) 9: 411-416 ,1997.

6) Yamamoto S, Watabe T, Matsumoto Y şi colab.: Geka (Surgery) 57: 149-154, 1995.

7) Lundhus E, Gottru F: (…) Un studiu clinic randomizat, dublu-orb, cu o urmărire completă de trei ani, comparativ cu un tratament de patru zile cu ampicilină și metronidazol. Eur. J. Surg. 159: 555-558, 1993.

8) Lezcano I, Nuñez N, Espino M, Gómez M: Activitatea antibacteriană a uleiului de floarea-soarelui ozonizat, Oleozón, împotriva Staphylococcus aureus și Staphylococcus epidermidis. Ozon Sci.Ing. 22: 207-214, 2000.

9) Bocci V, Paulesu L: Studii asupra efectelor biologice ale ozonului; Inducerea de interferon γ pe leucocite umane. Haematologica 75: 510-515, 1990.

10) Paulesu L, Luzzi E, Bocci V: Studii asupra efectelor biologice ale ozonului; Inducerea factorului de necroză tumorală (TNF-α) pe leucocite umane. Limfokină Citokină Res. 10, 409-412, 1991.

11) Werkmeister H : O2/O3 – tratamentul rănilor și ulcerațiilor rezistente la terapie. Ozo Nachrichten 3/4, 53-59, 1985

Tabelul 1. Defalcarea a 20 de cazuri de fistule și plăgi grave postoperatorii

CazVârstă/SexTipul operațiuniiDetalii despre tratamentele postoperatorii (POT)Număr de tratamente postoperatorii (POT)Interval între tratamentele postoperatorii (POT)Numărul/Dozajul/Intervalul de aplicare a uleiului de măsline ozonat
1 2 363 / M 69 / M*1 71 / MHernie inghinalăS, A S, A S, A62 10 10ziua 2~3 2~3 2~3ml / zi 7 / 0.3 / 1~3 5 / 0.2 / 1~3 14 / 0.2 / 1~3
4 5 6 715 / F 45 / M 59 / F 72 / FApendicită acutăC, S, D, A C, S, D, A C, S, D, A C, S, D, A12 20 74 201~3 1~3 1~3 2~36 / 0.2 / 1~3 10 / 0.2 / 1~3 3 / 0.1 / 1~3 3 / 0.2 / 2~3
8 9 10 11 1212 / F 37 / M 51 / M 72 / M 78 / FChist epidermic infectatC, S C, S S C, S, D C, S, D10 10 5 14 151~3 2~3 2~3 2~3 2~33 / 0.1 / 1~3 2 / 0.1 / 2~3 4 / 0.2 / 2~3 24 / 0.2 / 2~3 9 / 0.1 / 2~3
1319 / FIncizia chistului urachal infectatS, D, A92~33 / 0.1 / 2~3
14 15 1649 / M 65 / M*2 70 / MIncizie și drenaj pentru abcesul perianalS, D S, D S, D26 21 82~3 0~7 1~22 / 0.3 / 2~3 18 /1.0~2.5 / 0~7 4 / 0.2 / 1~3
17 18 1924 / M*3 24 / M 26 / MIncizia și drenajul sinusului pilonidalC, S, D C, S, D C, S, D9 7 82~3 2~3 2~313 / 0.3 / 2~3 2 / 0.2 / 2~3 12 / 0.2 / 2~3
2031 / FDebridarea ulcerației membrelor inferioareC, S180~116 / 0.3 / 0~2

Tratamente postoperatorii: soluție salină, S ; Unguent antibiotic, A ; chiuretaj, C; Drenaj, D

*1: plasă infectată, *2: Abces periviorectal, *3: având un diametru de 3 cm al cavităţii abcesului

Foto. 1

Cazul 4: Formarea unei fistule intratabile după o operație de apendicită acută

A: Plagă înainte de medicația cu ulei de măsline ozonizat

B: Radiografie cu diatorizoat de sodiu (radiografie) a fistulei intratabile

C: Plagă după o aplicare a uleiului ozonizat

D: Plagă după 6 aplicații de ulei ozonizat

Foto. 2

Cazul 10: Formarea unei fistule intratabile după operația pentru chist epidermic infectat

A: Plagă înainte de medicație

B: Plagă după o aplicare a uleiului ozonizat

C: Plagă după 4 aplicații ale uleiului ozonizat

Foto. 3

Cazul 20: Debridarea ulcerației membrelor inferioare

A: Plagă înainte de medicație

B: Plagă după 2 aplicații de ulei ozonizat

C: Plagă după 7 aplicații de ulei ozonizat

D: Plagă după 16 aplicații de ulei ozonizat

Foto. 4

Cazul 15: Formarea unei fistule intratabile după incizie și drenaj pentru abces perianal

A: Plagă înainte de medicație

B: Radiografie a fistulei intratabile

C1, C2: CT cu diatorizoat de sodiu (CT) a fistulei intratabile

D: Radiografie a fistulei intratabile după 18 aplicații de ulei ozonizat

E1, E2, E3: CT de fistulă intratabilă după 18 aplicații de ulei ozonizat

Înainte de medicație, s-au format cavități de abces în intervalul 1), 2), 3) și 4) din imagini.

După 18 aplicații, a rămas doar fistula ramiformă în intervalul 1) și partea din spate a rectului, iar abcesele din alte părți nu au fost detectate prin CT.

1) fosa ischiorectală la dreapta 2) mușchii obturatori interni și externi la stânga 3) mușchiul piriform 4) o parte a mușchiului gluteal maxim