By Dr. Mercola
Cât control ai cu adevărat asupra propriei vieți în general și, în particular, asupra sănătății? Aceste întrebări au nedumerit pe mulți de la începuturile timpului. Acum, știința epigeneticii oferă unele răspunsuri care pun adevăratul control la îndemâna ta.
Conform unor oameni de știință, schimbarea stării de sănătate poate fi tot atât de ”simplă” ca și schimbarea gândurilor și a credințelor.
„Contrar față de ceea ce mulți oameni cred, accentul plasat pe genele care determină comportamentul uman este doar teorie și doctrină” writes Konstantin Eriksen. „Suntem liberi să luăm decizii care au impact asupra vieților noastre și asupra vieților altora. … Credințele noastre ne pot schimba biologia. Avem puterea să ne vindecăm, să ne sporim stima de sine și să ne îmbunătățim starea emoțională”.
Epigenetica dărâmă „Dogma centrală”
Eriksen continuă discutând despre ceva numit ”dogma centrală” a biologiei moleculare, care spune că informația biologică este transferată secvențial și numai într-o direcție (de la ADN și ARN și la proteine).
Rezultatul adoptării dogmei centrale este că ea conduce la credința în determinismul absolut, care te lasă neputincios în ceea ce privește sănătatea corpului; totul pare să fie condus de codul genetic cu care te-ai născut.
Totuși, oamenii de știință au dărâmat complet această dogmă și au dovedit că este falsă. De fapt, omul are destul control asupra modului cum sunt exprimate trăsăturile genetice, de la cum gândește până la ce mănâncă și mediul în care trăiește.
Să ne amintim de Proiectul Genomului Uman, care a fost lansat în 1990 și a fost încheiat în 2003. Misiunea a fost să fie cunoscute toate genele umane și interacțiunile lor, fapt care ar putea contribui ca bază pentru vindecarea virtuală a oricărei boli. Dar cercetătorii, nu numai că au realizat că corpul uman constă în mult mai puține gene decât se credea anterior, ci au descoperit, de asemenea, că aceste gene nu operează cum s-a prezis anterior.
În articolul prezentat, Eriksen descrie experimentele lui John Cairns, un biolog britanic care în 1988 a dovedit că răspunsurile noastre la mediu determină expresia genelor noastre. O afirmație radicală, desigur, dar care s-a dovedit a fi corectă în multiple situații de atunci încolo.
Eriksen scrie:
John Cairns a luat o bacterie ale cărei gene nu îi permiteau să producă lactază, enzima necesară pentru digestia zahărului din lapte, și a plasat bacteria în cutii petri unde singura hrană prezentă era lactaza. Spre uimirea sa, în câteva zile, toate cutiile petri au fost colonizate de bacterii și acestea consumau lactoză. ADN-ul bacteriei s-a schimbat ca răspuns la mediul înconjurător.
Acest experiment a fost replicat de mai multe ori și cercetătorii nu au găsit o explicație mai bună decât acest fapt evident: chiar și organismele primitive pot să evolueze (adapteze?) conștient.
Deci, informația curge în ambele direcții, de la ADN la proteine și de la proteine la ADN, contrazicând ”dogma centrală”. Genele pot fi activate și dezactivate de semnale din mediul înconjurător. Conștiința celulei este înăuntrul membranei celulare. Fiecare celulă din corpurile noastre are un tip de conștiință. Genele își schimbă expresia în funcție de ceea ce se petrece în afara celulelor și chiar în afara corpurilor noastre.
Emoțiile îți reglează expresia genetică
Ca și cum schimbarea expresiei genelor ca răspuns la factorii de mediu precum nutrienții nu ar fi fost de ajuns, alți cercetătorialți cercetători au demonstrat că acest ”mediu” la care răspund genele include de asemenea gândurile conștiente, emoțiile și credințele inconștiente. Biologul Bruce Lipton, PhD., este una dintre autoritățile care eplică cum emoțiile pot regla expresia genetică, fapt prezentat în amănunt în cartea sa Biology of Belief and Spontaneous Evolution.
Știința ne condus, într-adevăr, mult dincolo de fizica newtoniană, care afirmă că trăim într-un univers mecanic. Conform acestei credințe, corpul este doar o mașină biologică, deci, prin modificarea părților mașinei, îți poți modifica sănătatea. De asemenea, ca mașină biologică, se crede că corpul răspunde la lucrurile fizice cum ar fi substanțele chimice active din medicamente și prin ajustarea medicamentelor care modifică mașinăria, doctorii pot modifica și controla starea de sănătate. Totuși, odată cu apariția fizicii cuantice, oamenii de știință au descoperit lipsurile fizicii NEwtoniene, fizica cuantică arătându-ne că domeniul invizibil este, de fapt, mult mai important decât domeniul vizibil. De fapt, gândurile pot să modifice mediul mult mai mult decât materia fizică!
Conform cu dr. Lipton, secretul vieții nu este în ADN, ci mai degrebă în mecanismele membranei celulare.
Fiecare membrană celulară are receptori care culeg variate semnale din mediu și acest mecanism controlează ”citirea” genelor din celule. Celulele pot alege să citească sau să nu citească planul genetic, depinzând de semnalele primite din mediul înconjurător. Deci, faptul că ai un ”program cancer” în ADN nu înseamnă automat că ești destinat să faci cancer. Nu e așa. Această informație genetică nu trebuie să fie exprimată vreodată.
Toate astea înseamnă că nu ești controlat de fondul genetic. Mai degrabă, citirea genetică (care gene sunt ”pornite” și care sunt ”oprite”) este determinată în principal de gândurile, atitudinile și percepțiile tale!
Problema majoră cu credința că genele îți controlează viața este că devii o victimă a eredității. De vreme ce nu îți poți schimba genele, asta înseamnă că viața îți este predeterminată și, așadar, ai foarte puțin control asupra sănătății. Cu puțin noroc, medicina modernă va găsi gena responsabilă pentru problema de sănătate și va fi în stare să o modifice sau va elabora un medicament pentru a modifica chimia corpului, dar dincolo de asta, nu ai noroc. Noua știință, pe de altă parte, arată că percepțiile tale controlează biologia și asta te pune pe locul șoferului pentru că dacă îți poți schimba percepțiile îți poți modela și controla genetica corpului.
Această știință nouă relevă, de asemenea, că de fapt ești o prelungire a mediului, care include totul, de la gândurile și credințele tale până la expunerea la substanțe toxice și la soare, la exercițiu și, desigur, la tot ceea ce alegi să aduci în corp. Așa cum dr. Lipton îi place să spună, noua biologie te scoate din poziția de victimă și te pune în poziția de stăpân, stăpân al propriei sănătăți.
Este o confirmare supremă a zicalei mele favorite, ”Poți să-ți controlezi sănătatea”.
Cum modifică nutriția expresia genelor
În urmă cu doi ani, un studiu realizat de cercetătorii de la Linus Pauling Institute, Oregon State University, a fost prezentat la întâlnirea anuală de Biologie Experimentală. Studiul a demonstrat cum ”modificările histonei” pot avea un impact important asupra expresiei multor boli degenerative, de la cancer și bolile de inimă, până la tulburările bipolare și chiar la îmbătrânire. Conform cu Rod Dashwood, profesor de toxicologia mediului și moleculară și șef la LPI’s Cancer Chemoprotection Program:
”Suntem de părere că multe boli care au la origine o expresie aberantă a genelor pot fi legate de modul cum este împachetat ADN-ul și de acțiunile enzimelor, cum ar fi deacetilazele histonei sau HDACs. Acum 10 ani în urmă nu cunoșteam aproape nimic despre perturbarea HDAC în cancer și în alte boli, dar acum acesta este unul din domeniile cele mai promițătoare din cercetarea legată de sănătate”.
Cu alte cuvinte, toți avem gene supresoare ale tumorilor și aceste gene sunt capabile să stopeze celulele canceroase. Aceste gene sunt prezente în fiecare celulă din corp, dar tot așa sunt și proteinele numite ”histone”. Așa cum explică Dr. Jean-Pierre Issa de la M.D. Anderson Cancer Center, histonele pot să îmbrățișeze ADN-ul atât de strâns încât devine ”ascuns de privirea celulei”. Dacă o genă supresoare de tumori este ascunsă, nu poate fi folosită și, în acest fel, prea multă histonă va opri supresorii cancerului și va permite celulelor canceroase să prolifereze.
Aici intervine epigenetica… anumite alimente, precum broccoli și alte legume crucifere, usturoiul și ceapa conțin substanțe care acționează ca inhibitori ai histonelor, care blochează în special histona, permițând genelor supresoare ale tumorilor să activeze și să lupte contra cancerului. Consumând regulat aceste alimente, susțineți în mod natural abilitatea corpului de a lupta cu tumorile.
Anumiți oncologi apelează direct la mecanismul epigenetic, precum Dr. Nicholas Gonzalez, care folosește o abordare întreită a cancerului, bazată în principal pe nutriție și detoxificare, Dr. Stanislaw Burzynski, care tratează cancerul cu o abordare ce vizează genele. Tratamentul său folosește peptide non-toxice și amino acizi, cunoscute ca antineoplastoni, care acționează ca comutatori genetici care activează genele supresoare ale tumorilor.
Un stil de viață sănătos susține o expresie sănătoasă a genelor
Deci vestea bună e că poți să-ți controlezi genele… Le poți modifica constant, depinzând de hrana pe care o mănânci, aerul pe care îl respiri și gândurile pe care le gândești. Practic, mediul înconjurător și stilul de viață dictează tendința de a exprima boala și această nouă descoperire va juca un rol important în ceea ce privește prevenirea bolilor, incluzând ziua când oamenii vor fi educați cum să lupte cu boala la nivel epigenetic. Conform terapiei epigenetice, atunci când apare o boală, soluția este pur și simplu să ”reamintești” celulelor afectate (să schimbi intrucțiunile din mediul lor înconjurător) despre funcționarea sănătoasă, astfel încât ele să poată să revină la starea de celule normale în loc de celule bolnave.
Poți începe să faci aceasta de unul singur, cu mult timp înainte să manifești vreo boală. Ducând o viață sănătoasă, cu o nutriție de bună calitate, cu exercițiu, expunere limitată la toxine și o atitudine mentală pozitivă, încurajezi genele să exprime comportamente pozitive, luptătoare cu bolile.
Aceasta este medicina preventivă. Nu este despre cum să iei un nutrient anume ca supliment pentru a rezolva o problemă anume a mașinăriei tale biologice. Cu cât mai mulți oameni vor adera la acest adevăr simplu, cu atât mai mulți oameni sănătoși vor fi.
Merită de subliniat că efectele epigenetice încep înainte de naștere.
Cercetarea epigenetică din 2009 a arătat că fetușii de șobolani care au primit o nutriție săracă în uter devin predispuși genetic la un mediu nutrițional sărac. Ca rezultat la această adaptare genetică, șobolanii au avut tendința să fie mai mici. De asemenea, ei au avut un risc mai mare pentru o mulțime de probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, retardarea creșterii, boli cardiovasculare, obezitate și întârzieri în neurodezvoltare. Din nou, în vreme ce unii sunt înclinați să dea vina pentru aceste ”predispoziții” pe genele rele, factorul cheie este nutriția, adică mediul înconjurător celular.
Dacă sunteți gata să faceți anumite alegeri în ceea ce privește dieta, citiți planul nutrițional care vă va oferi informații și instrumente pentru o alimentație sănătoasă, pentru a rezolva stresul și pentru a trăi un stil de viață care va susține sănătatea voastră epigenetică.
De asemenea, puteți opri și porni genele cu ajutorul emoțiilor. Mulți oameni, dacă nu cei mai mulți, au cicatrice emoționale; traume care pot afecta starea de sănătate. Folosind tehnici energetice-psihologice puteți aprofunda și corecta trauma și, astfel, puteți regla expresia genetică. Sunt multe astfel de tehnici.Alegeți-o pe aceea care vă atrage și, dacă nu simțiți niciun beneficiu, încercați alta, până veți găsi pe aceea care lucrează cel mai bine pentru voi.
Vă rog, reamintiți-vă că ”Vă puteți controla sănătatea”.