Marco Colombo1, Matteo Ceci1, Eleonora Felisa1, Claudio Poggio1, Giampiero Pietrocola2
1Departamentul de clinică-chirurgie, diagnostic și pediatrie, Secția de Stomatologie, Universitatea din
Pavia, Pavia, Italia
2Departamentul de Medicină Moleculară, Unitatea de Biochimie, Universitatea din Pavia, Pavia, Italia
REZUMAT
Obiectiv: Citocompatibilitatea unui nou ulei de măsline ozonizat față de fibroblastele gingivale umane imortalizate (HGFs) a fost evaluată și comparată cu doi agenți antimicrobieni comuni pe bază de digluconat de clorhexidină (CHX).
Materiale și metode: Citocompatibilitatea probelor a fost testată pe celulele HGF-1 imortalizate prin bromură de 3-(4, 5-dimetiltiazolil-2)-2,5-difeniltetrazoliu (MTT). Celulele au fost incubate timp de 2 sau 24 de ore cu diluții din ce în ce mai mari de ulei de măsline ozonizat sau de agenți CHX. Procentul de celule viabile a fost calculat în raport cu celulele de control setate la 100%.
Rezultate: Uleiul de măsline ozonizat este citocompatibil, iar valorile de viabilitate ale celulelor tratate timp de 2 sau 24 h cu concentrații crescânde de ulei de măsline ozonizat au fost semnificativ mai mari (P < 0,01) în comparație cu valorile obținute folosind CHX.
Concluzii: Datele demonstrează că, datorită citocompatibilității sale, uleiul de măsline ozonizat ar putea fi considerat un agent antibacterian alternativ.