1. Tratează alergiile și astmul
Ciupercile reishi (ganoderma) au o cantitate însemnată de triterpene, un tip de acid ganoderic care este în legătură cu diminuarea reacțiilor alergice și a eliberării de histamină în astm. Din acest motiv, ganoderma este un remediu natural pentru astm. Triterpenele au capacitatea de a reduce reacțiile alergice datorită modului în care influențează sistemul imunitar, întăresc organele digestive, protejează intestinele, reduc inflamația, inhibă eliberarea de histamină, îmbunătățesc utilizarea oxigenului și funcțiile ficatului.
2. Antiinflamatoare
Ganoderma are proprietăți antiinflamatoare și este utilizată ocazional pentru pacienți care au Alzheimer și boli de inimă. Aceasta se bazează că inflamația joacă un rolimportant în aceste probleme de sănătate. Durerea care acompaniază alte probleme inflamatorii, cum ar fi nevralgia și artrita, poate fi de asemenea redusă cu ajutorul suplimentelor cu ganoderma.
3. Reduce colesterolul
Ganoderma sporește circulația sângelui la nivelul inimii și reduce cantitatea de oxigen consumat de inimă. De asemenea, ajută la reducerea colesterolului și unele substanțe din ganoderma ajută la scăderea tensiunii sanguine.
4. Ajută la echilibrarea hormonală și este bună în tratarea diabetului
Cercetările sugerează că mai mulți antioxidanți și compuși cu acțiune antiinflamatoare din ganoderma modifică modalitatea în care nervii transmit mesajele la creier, îmbunătățind diferite funcții la nivelul sistemului endocrin și la nivelul sistemului nervos central, echilibrând hormonii în mod natural. Ganoderma este folosită pentru a reduce simptomele de diabet, oboseală și dezechilibre hormonale, îmbunătățind fertilitatea și sănătatea reproductivă.
5. Prevenția și tratamentul cancerului
Cancerul este una dintre bolile periculoase cu care se confruntă oameni din lumea întreagă, astfel încât sunt făcute mii de studii în această direcție pe tot globul. O parte din studiile efectuate s-au concentrat de asemenea asupra ciupercii ganoderma și s-a descoperit că triterpenoizii din ganoderma au abilitatea de a reduce metastazele celulelor canceroase și de a împiedica creșterea tumorii. În plus, un alt studiu a descoperit că substanțele active din ciuperca ganoderma pot găsi și neutraliza celulele canceroase din corp.
6. Tulburări cognitive
Bolile neurologice sunt de asemenea unul dintre misterele cele mai dureroase și nerezolvate din istoria omenirii și pentru boli precum Alzheimer sau Huntington nu este niciun tratament dovedit. Totuși, cercetările au arătat că extractele din ganoderma pot încuraja activitatea cognitivă și să prezinte anumite efecte neuroprotectoare, în special prin stimularea factorului de creștere nervoasă, care este un element cheie în sănătatea funcției cognitive.
7. Probleme respiratorii
Pentru cei care suferă de astm, bronșită sau alte probleme respiratorii cronice, extractul din ganoderma poate avea un efect puternic de reducere a iritației și de eliminare a reacțiilor alergice din acest sector al corpului. Împiedicând eliberarea de histamină din celulele mastocite, ciupercile ganoderma împidică reacțiile alergice, de la iritațiile ușoare ale pielii, până la starea de șoc anafilactic care pune viața în pericol.
8. Tensiune sanguină ridicată
Hipertensiunea este una din problemele cele mai comune și mai răspândite în lumea de azi, și bolile cardiovasculare și complicațiile aferente rămân principalul ucigaș în societatea actuală. S-a dovedit că ciupercile de ganoderma sporesc eficiența fluxului de sânge către inimă și reduc tensiunea sanguină; de asemenea, reduc cantitatea de oxigen consumat de către inimă, aceasta însemnând că este mai multă oxigenare pentru restul corpului și organelor. În plus, anumite substanțe din extractul de ganoderma pot reduce nivelul de colesterol rău din corp, protejând astfel de accidente vasculare cerebrale și atacuri de inimă.
9. Ajutor pentru sistemul imunitar
Deși antioxidanții au fost deja menționați ca jucând un rol important în cadrul sistemului imunitar, ciupercile ganodema conțin betaglucan, una dintre substanțele cele mai eficiente și puternic stimulantă a sistemului imunitar dintre cele cunoscute. Crescând cantitatea de betaglucan din corp, vă puteți proteja împotriva a unui mare număr de boli și, de asemenea, puteți reduce semnele îmbătrânirii. Unii experți sunt de părere că tocmai datorită acestui conținut ridicat de glucan ganoderma a fost și este considerată din punct de vedere istoric a fi în legătură cu nemurirea și vitalitatea.
10. Insomnie
O altă utilizare tradițională a ganodermei este tratamentul insomniei. Utilizarea îndelungată poate promova starea de somn profund. În China, călugării folosesc ganoderma de sute de ani pentru calmarea minții în pregătirea pentru meditație.
11. Artrita reumatoidă
Efectul ganodermei asupra sistemului imunitar a fost analizat în cadrul unor experimente in vitro. În experimentul utilizând fluidul sinovial de la pacienți cu artrită reumatoidă, cercetătorii au evidențiat un efect inhibitor al unui extract de polizaharide din ganoderma asupra proliferării fibroblastelor sinoviale, posibil pe calea de transcriere a factorului nuclear kappa B. Au fost realizate două studii clinice, implicând pacienți cu artrită reumatoidă. Ambele studii au utilizat un amestec de ganoderma și san-miao-san, făcând dificilă atribuirea rezultatelor pozitive numai uneia dintre componente.
12. Tratamentul herpesului
Există dovezi care arată că ganoderma poate avea efecte antivirale împotriva virusului herpex simplex 1 și 2. Mai multe studii efectuate de japonezi au examinat proprietățile ciupercilor ganoderma și au descoperit că majoritatea beneficiilor par să provină dintr-un compus numit GLP, care inhibă replicarea virală prin interferența cu absorbția virală și intrarea în celulele țintă.
13. Încetinește pierderea prematură a părului și chelirea
Ganoderma face parte din tratamentul tradițional chinezesc pentru evitarea chelirii prin pierderea prematură a părului. Atunci când este combinată cu alte plante împotriva căderii părului, ganoderma funcționează ca un tonic regenerator pentru păr. Având mulți antioxidanți, ganoderma ajută la reducerea nivelului de stres și elimină radicalii liberi, principalele cuze ale pierderii părului și ale chelirii.
14. Combate depresia
Această ciupercă are un efect binecunoscut și foarte eficient asupra stării de spirit a minții. Cunoscută pentru faptul că îmbunătățește starea de spirit, precum și pentru calitățile ei liniștitoare, ganoderma este unul dintre cele mai căutate remedii naturale antidepresive. Astfel, ganoderma ajută la reducerea iritabilității, anxietății, calmează mintea, corpul și ajută la vindecarea depresiei.
15. Ușurează problemele dermatologice
Numeroase studii efectuate asupra acestor ciuperci arată că ganoderma are capacitatea de a vindeca numeroase probleme dermatologice, cum ar fi răni, arsuri, iritații și înțepături de insecte. Cum este posibil? Prin funcționarea armonică a prorietăților antihistaminice, antiinflamatoare, antimicrobiene și antialergice; odată ce amestecul începe să opereze, imunitatea este reglată, fluxul de sânge crește și, odată cu aceasta, începe vindecarea.
16. Îndepărtează greutatea în exces
Obezitatea, precum și supraponderabilitatea, este rezultatul unui metabolism leneș. Cu cât este mai intens metabolismul, cu atât grăsimile sunt arse mai rapid. Utilizând această ciupercă în mod corect, rata metabolismului poate fi crescută, ajutând corpul să slăbească într-o manieră sănătoasă, ireversibilă.
17. Protecția împotriva radiațiilor
Studiile arată că ganoderma sporește efectele terapiei cu radiații, acționând imediat asupra tumorii. Investigațiile arată că ciupercile ganoderma ajută la întărirea mecanismelor de apărare ale organismului, pentru a face față mai bine terapiei cu radiații, precum și la tratamentul chimioterapeutic, sporind calitatea vieții pacientului. De asemenea, s-a descoperit că ganoderma ușurează semnele chimioterapiei, cum ar fi greața, voma, durerile de cap, febra, infecțiile, pierderea greutății și a părului.
18. Ajută la creșterea părului
Această ciupercă are calități antiinflamatoare și în plus sporește circulația sanguină, fiind și o sursă bogată de antioxidanți. Aceasta face ca ganoderma să ajute la revigorarea foliculilor de păr, încurajând creșterea bogată a părului.
Produse din ganoderma
Aproape toate produsele din ganoderma disponibile pe piață sunt din ciuperci cultivate. Sunt preparate diferite produse, utilizând pălăria ciupercii, sporii și miceliul. Aceste preparate sunt disponibile ca ciuperci proaspete și uscate, în formă de capsule, picături concentrate, extracte, tablete, pliculețe de ceai, granule de ceai și tincturi. Doza uzuală este de 1800-2400 mg pe zi. Totuși, dozele variază foarte mult, în funcție de prelucrare și de puterea și partea din ciupercă utilizată.
Cum se utilizează
Ciupercile de ganoderma uscate sau chiar făcute pudră și, de asemenea, extractele din ganoderma, pot fi obținute din magazine specializate, gen plafar. Chiar dacă nu a fost identificat un dozaj anume, farmacopeea chineză sugerează 6-12 grame de extract zilnic. Ganoderma este considerată ca fiind sigură, fără efecte negative considerabile, chiar dacă ar putea interacționa cu unele medicamente (antibiotice, antivirale, de subțierea sângelui și pentru hipertensiune). Dacă aveți afecțiuni tratate cu aceste medicamente, nu vă tratați singur cu ganoderma. Discutați despre aceasta cu medicul dvs. pentru a vedea dacă se potrivește în situația dvs.
Cum să folosiți ganoderma în dietă
Ganoderma este extrem de lemnoasă și fibroasă și, astfel, nu poate fi utilizată în stare proaspătă. Folosiți felii de ganoderma uscată pentru a face un ceai prin fierberea în apă timp de aproximativ două ore sau puteți chiar s-o lăsați peste noapte și apoi să strecurați lichidul obținut. Utilizați ganoderma în supa de bulion, precum și în supa miso. Adăugați tinctură de ganoderma sau chiar pudră în smoothie-ul de dimineață.
Ceai din ganoderma
În mod tradițional, ganoderma este utilizată în ceai sau tinctură. Gustul este foarte amar și seamănă destul de bine cu ciupercile obișnuite.
Pentru ceai
Luați 1-2 felii mari de ganodrma și puneți-le într-un sfert de litru de apă pe aragaz. Puteți adăuga de asemenea și alte plante, dacă doriți; rădăcina de lemn dulce este bună pentru că dă o notă dulce gustului amar specific ganodermei. Lăsați să fiarbă cel puțin 15 minute. Puteți lăsa să fiarbă mult timp, doar mai adăugați apă pe măsură ce se evaporă. Strecurați și consumați lichidul când s-a răcit.
Dozaj și precauții
Conform cu vitamin-supplements.org, dozajul terapeutic pentru menținerea sănătății, precum și pentru prevenirea problemelor de sănătate este 2,5 g pe zi, împărțite în 4 doze și luate înainte de masă. Ganoderma poate provoca câteva efecte negative, cum ar fi nas și gât uscat, greață, vomă, amețeală și discomfort gastrointestinal. De asemenea, ganoderma poate împiedica acțiunea anumitor medicamente, incluzând aici imunosupresoarele, anticoagulantele și anumite medicamente pentru chimioterapie. Așadar, consultați medicul specialist înainte de a cosuma ganoderma.
Precauții speciale și atenționări:
Sarcină și alăptare: nu există prea multe informații de încredere referitor la siguanța consumului de ganoderma în caz de sarcină și alăptare. Așadar, evitați consumul în aceste perioade.
Sângerări: dozele ridicate de ganoderma pot crește riscul de sângerare la unii oameni care au deja probleme în direcția aceasta.
Hipotensiune: ganoderma poate reduce tensiunea sanguină. Este o problemă care ar putea face ca tensiunea să fie nepermis de mică și, astfel, ganoderma ar putea interfera cu tratamentul luat pentru tensiunea sanguină. Dacă aveți hipotensiune marcantă, cel mai bine este să evitați consumul de ganoderma.
O problemă de coagulare numită trombocitopenie: dozele ridicate de ganoderma pot crește riscul de sângerare în cazul celor cu trombocitopenie. Dacă aveți această problemă de sănătate, nu consumații ganoderma.
Operații chirurgicale: Dozele ridicate de ganoderma pot crește riscul de sângerare la unii oameni, dacă este utilizată înainte sau în timpul operației chirurgicale. Opriți consumul de ganoderma cu 2 săptămâni înainte de o operație chirurgicală programată.
Diabet: consumul de ganoderma împreună cu medicația pentru diabet poate scădea prea mult zahărul din sânge. Monitorizați-vă foarte atent zahărul din sânge.
Chimioterapie: ganoderma poate face ca unele medicamente pentru chimioterapie să fie mai puțin eficiente.
Imunosupresive: ganoderma poate stimula răspunsurile imunitare.
Dozele mari (2-9 g) de ganoderma luate regulat pe parcursul a 3-6 luni pot conduce la diaree, tulburări stomacale și amețeală.
Au fost raportate sângerări nazale în urma unor doze ridicate de ganoderma.
Interacțiuni
Pentru tratamentul situațiilor serioase, se recomandă doze mari de vitamina C, de 1-10 g pe zi, împreună cu ganoderma. Vitamina C reduce efectul secundar al diareei care ar putea să se manifeste în cazul celor care consumă doze ridicate de ganoderma.
Se știe că ganoderma intensifică efectele medicamentelor care subțiază sângele (anticoagulante), cum ar fi aspirina, dalteparina, enoxaparina și warfarina. Pacienții care utilizează aceste medicamente trebuie să evite tonicele și alte preparate care conțin ganoderma, în cazul în care nu consultă un medic specialist.