Cânepa este una dintre plantele cultivate din cele mai vechi timpuri de către om. Această plantă are însă o vârstă mult mai mare, de peste 38 milioane de ani. Specia umană a coexistat cu cânepa, precum și cu alte plante psihedelice și de aceea nu este de mirare că în trupul nostru există substanțe cu o acțiune analoagă unor substanțe ce apar și în plantele respective (canabinoizii, în cazul cânepei). Sistemul endocanabinoid este capabil, prin funcțiile sale, să ne influențeze starea psihică, emoțională, dar totodată și starea de sănătate, prin influența asupra răspunsului imunitar sau inflamator.
Ideea utilizării plantelor ca medicament, datează dinainte de cele mai vechi înregistrări istorice cunoscute. În ultimele decenii, asistăm la o reîntoarcere firească la utilizarea remediilor bazate pe plante medicinale. În ciuda încercărilor industriei farmaceutice de a sintetiza și standardiza componentele plantei, în mod firesc nu poate fi reprodusă paleta de efecte benefice, datorată sinergiei tuturor componentelor existente în mod natural în plantă.
Cânepa a fost utilizată ca și medicament cel puțin din anul 2800 înintea erei noastre, și a fost listată (sub formă de extracte, sau în alte forme), în diverse farmacopee, până pe la mijlocul secolului trecut. Obiecte de cult, conținând resturi de semințe de cânepă, mai vechi de 5000 de ani, au fost descoperite pe teritoriul României. În China, au fost descoperite rămășițele unui șaman, alături de o cantitate semnificativă de cânepă (conservată în mod excepțional, datorită condițiilor speciale climatice și a modului în care a fost realizată înmormântarea.
Cea mai veche utilizare a cânepei pentru confecționarea textilelor este atestată în China, unde au fost descoperite resturi de țesături datând dinaintea anului 7000 înaintea erei noastre. Din India, ne-au parvenit dovezi ale utilizării cânepei, încă de acum 3400-4000 ani. Descoperirile arheologice egiptene, certifică utilizarea cânepei acum 3200 de ani, fiind găsită alături de mumia lui Ramses II. În primul mileniu înaintea erei noastre, se pare că această plantă era cea mai cultivată, asigurând materia primă pentru haine, frânghii, hârtie, ulei, medicamente, hrană.
În anii 30 ai secolului trecut, Harry Anslinger (omul care a distrus cânepa aproape de unul singur, fiind în cea mai mare parte responsabil pentru trecerea ei în ilegalitate), a optat pentru folosirea unui nou nume pentru această plantă, care să nu fie familiară publicului: MARIJUANA. În acest fel, oamenii au putut fi manipulați mai ușor pentru a accepta noua imagine ce urma să fie impusă cânepei, pentru a putea fi cu ușurință interzisă.
În plus, pe fondul tendințelor rasiste existente în societatea americană a acelor vremuri, planta (numită acum marijuana) a fost asociată cu muncitorii emigranți mexicani care o fumau, demonizați de către tiradele lui Anslinger împotriva ”ierbii nebune”, care susținea că acest obicei îi face nebuni și periculoși, determinându-i să violeze femeile americane și să provoace haos. Totodată, cântăreții de jazz de culoare din sudul Statelor Unite, cunoscuți că fumau de asemenea cânepa, au fost și ei asociați comportamental cu marijuana.
Prin manipularea (cu tentă rasistă și xenofobă) realizată de mass-media, în 1937, cânepa (cannabis-ul), a devenit din medicament, aliment și sursă de materii prime, un drog ilegal, marijuana.
Această plantă are mii de utilizări. Chiar dacă facem abstracție de inflorescențe (care pot fi consumate ca medicament sau în scop de relaxare), ea oate rezolva multe probleme actuale. Tulpinile pot reduce în mare măsură criza energetică actuală, având potențialul de a înlocu combustibilii fosili. Este materie primă pentru o hârtie de mult mai bună calitate decât cea produsă din lemn, putând fi reduse foarte mult despăduririle. În locul pungilor de plastic confecționate din petrol, și care sfârșesc pe câmpuri, în vârful copacilor, sau în mările și oceanele planetei, se poate utiliza celofanul biodegradabil produs din cânepă. În locul polistirenului care umple gropile de gunoi pentru generații, se poate utiliza pentru termoizolații celuloza din cânepă.
Semințele de cânepă sunt o hrană proteică vegetariană completă. Acestea au raportul precis 3/1 între acizii grași omega 6 și omega 3, necesari corpului nostru. Desigur, uleiul obținut din semințe este o foarte bună sursă pentru combustibilii de tip biodiesel.
Toate acestea ar trebui să fie suficiente pentru a îi aduce cânepei nivelul de respect și atenție pe care îl merită. Cu toate acestea, societatea noastră continuă să demonizeze această plantă. Este adevărat, există efecte nocive legate de consumul recreațional al acestei plante, dar totuși se petrece același lucru și cu alcoolul, tutunul, cafeaua. Toate își au utilizări benefice în viața oamenilor: alcoolul ca solvent, tutunul ca pesticid, cafeaua ca medicament. Reglementate corect (nu că ar fi…), utilizate corect (nu că ar fi…), ele se dovedesc benefice în viața de zi cu zi. Cine dorește să se drogheze, o face oricum, căci da, este necesar să o recunoaștem, planta poate fi utilizată ca drog: ca și tutunul (drog), alcoolul (drog), cafeaua (drog), zahărul alb (drog).
Opinia noastră așadar este aceea că, în mod firesc, nu ar trebui, așa cum se spune, să fie ”aruncat copilul odată cu apa”.
Acest gest este, în mod evident, o prostie și totodată o nebunie. O prostie la fel de mare ca aceea de a ”fuma iarbă” pentru a te simți bine, o nebunie la fel de mare ca aceea de a crede că această plantă nu are decât utilizări benefice.