Aceasta este o metodă mult practicată și verificată de preparare a mustului de miere și este preferată de cei care doresc să prepare hidromel pe baza unor rețete tradiționale străvechi.

 

Avantajele acestei metode:

-mustul este sterilizat prin fierbere, fiind redus astfel riscul contaminării.

-particulele din miere, cum ar fi părți din albine, ceară, polen etc. sunt îndepărtate din must

-mierea este foarte bine dizolvată și omogenizată în apă.

 

Dezavantajele acestei metode:

-mustul trebuie răcit înainte de a-l turna în vasul de fermentare, expunându-l astfel la o posibilă contaminare

-mierea poate fi depreciată considerabil prin fierbere

-o parte din „esența” mierii se pierde prin fieerbere. Caracterul mierii este constituit din savori unice și mirosuri care provin din florile din care s-a colectat nectarul. Prin fierberea mustului de miere, putem să simțim aceste mirosuri care apar tocmai prin evaporarea unor esențe florale.

-sunt deteriorate și pierdute proteinele, enzimele și caracterul specific al mierii, fapt ce nu poate fi evitat prin această metodă și care va influența negativ gustul final al hidromelului.

 

Dacă alegem metoda fierberii, este bine să procedăm în felul următor: mai întâi, se fierbe mierea doar cu un sfert din cantitatea necesară de apă și restul de apă rece se toarnă în vasul de fermentare înainte de a adăuga mustul fiert. Procedând astfel, nu numai că vom reduce temperatura rapid, ci vom putea, de asemenea, să închidem vasul ermetic în vreme ce conținutul din vas continuă să se răcească, reducând astfel riscul contaminării. În al doilea rând, este bine să amestecăm mierea pe tot parcursul fierberii pentru a nu se arde zahărul pe fundul vasului. Astfel, punem apa într-un vas și o aducem la punctul de fierbere. Adăugăm mierea, amestecând constant cu o lingură, pe măsură ce turnăm. Mierea este mai grea decât apa și va cădea imediat pe fundul vasului, intrând în contact cu metalul fierbinte. Aceasta ar putea conduce la arderea zahărului și la compromiterea hidromelului din start. Continuăm fierberea timp de 15 minute, adunând spuma de la suprafață cu o linguriță dezinfectată. După cele 15 minute de fierbere, mustul se răcește fiind adăugat peste apa rece din vasul de fermentare. Trebuie să fim atenți să nu turnăm chiar mustul în clocot în vasul de sticlă pentru că este posibil ca vasul de sticlă să se spargă prin șoc termic.