Aveți prezentat în continuare un sumar al preparării băuturii Kombucha. Pentru întrebări sau detalii puteți folosi secțiunea de întrebări frecvente, sau chiar pe e-mail.
Pentru producerea băuturii, se recomandă următoarea formulă (pentru fiecare litru de băutură):
-1 litru ceai. Se realizează ceaiul verde dintr-un litru de apă și 5 grame de ceai verde sau negru, fără alte arome. Se strecoară bine înainte de folosire. O țesătură organza este bună pentru aceasta, având ca suport o strecurătoare normală.
-100 grame zahăr. Se poate folosi zahărul brun, chiar și melasa. Nu folosiți mierea, deoarece în timp va distruge cultura, datorită substanțelor antibacteriene. Dizolvați-l în ceai mai întâi.
– 100-200 ml Kombucha făcută anterior.
Pentru o cantitate mai ridicată de băutură, se multiplică cantitățile de mai sus.
Amestecul se pune într-un vas de sticlă, plastic sau porțelan, nu metal.
AtenÈ›ie! Kombucha are două feÈ›e: una netedă, È™i una… mai puÈ›in netedă. Cea netedă trebuie să stea deasupra, ieÈ™ind la suprafaÈ›a lichidului în general.
Nu trebuie să fiți îngrijorați dacă ea nu va sta la suprafață. Va funcționa în orice poziție, deși, uzual, datorită structurii, ea stă deasupra lichidului.
Din când în când, vă sugerăm să curățați depunerile închise la culoare de pe partea care stă în lichid a ciupercii.
Important! Acoperiți vasul cu un material care să permită respirația, cum ar fi organza și legați-l bine la gură. În caz contrar, Drosophila își va face apariția și, cu siguranță, în timp, va contamina ciuperca. Decontaminarea ei de ouăle musculiței nu mai este posibilă și ciuperca trebuie aruncată, iar Kombucha filtrată extrem de bine înainte ca eventual să fie refolosită pentru o nouă cultură (chiar și fără o nouă ciupercă).
Produsul final va depinde de ceea ce doriți. Dacă doriți să îl păstrați mai mult timp, puteți face aceasta la frigider. Pentru o păstrare pe timp încă și mai îndelungat, și pentru folosirea terapeutică a produsului, vă sugerăm să lăsați fermentația să continue până când băutura s-a transformat în oțet.
Totodată, dacă doriți ca ea să fie de o calitate superioară, utilizați zahăr brun, varianta neagră (roșie), sau melasa. Dacă totuși utilizați zahăr alb, vă sugerăm să lăsați băutura să fermenteze până la dispariția gustului dulce aproape în totalitate.