Foarte mulți oameni suferă de durere sciatică, iar cercetătorii estimează că în viitorul apropiat numărul acestora va crește. Sciatica este mai răspândită în grupa de vârstă de 30 până la 50 de ani.
Chiar dacă durerea poate avea un debut brusc, problema nu este întotdeauna rezultatul unei vătămări sau al unui eveniment specific. De fapt, sciatica se dezvoltă de obicei în timp și este adesea rezultatul unei alte probleme de sănătate. Acest tip de durere, poate varia de la constantă, plictisitoare și iritantă la bruscă, penetrantă și debilitantă. Cu toate acestea, indiferent de intensitatea durerii, în majoritatea cazurilor, sciatica răspunde bine tratamentelor non-chirurgicale.
 
Ce este sciatica?
Sciatica este rezultatul irităriii/lezării nervului sciatic, care este unul dintre cei mai mari și groși nervi din corpul uman. Se extinde din zona lombară până la picioare. Deci, dacă acest nerv devine inflamat  dintr-un anumit motiv, durerea nu se limitează doar la partea inferioară a spatelui, ci poate provoca și dureri în picioare.

De fapt, acesta este unul dintre semnele distinctive ale durerii sciatice. Începe ca o durere în partea inferioară a spatelui, dar radiază până la fesă și eventual în unul sau ambele picioare. Majoritatea persoanelor care suferă de sciatică susțin că durerea piciorului este mai gravă și  debilitantă decât durerea de spate.
Sciatica nu este o boală în sine, ci mai degrabă un simptom al unei probleme fundamentale. Nervul sciatic poate fi inflamat atunci când este stresat sau prins. Acest lucru se poate întâmpla de cele mai multe ori dacă (de exemplu) aveți o slujbă de birou care implică ore lungi de ședere în scaun într-o poziție greșită, din cauza obezității sau datorită unui stil de viață sedentar.
O leziune sau o cădere care afectează coloana vertebrală în zona lombară, poate fi, de asemenea, cauza sciaticei. Durerea sciatică este, de obicei, un rezultat al unui disc lombar herniat, a stenozei spinale, a unei boali degenerative a unui disc vertebral sau a deplasării unui disc vertebral. Deși ultima este rar capabilă să provoace leziuni permanente nervului sciatic sau măduvei spinării, în situațiile cele mai grave, durerea poate fi debilitantă.
 
Simptomele durerii sciatice includ:
Durere severă în partea inferioară a spatelui, care radiază în fese și picioare.
Durere persistenta intr-o fesa si un picior.
Durerea debilitantă într-un picior care se deplasează în jos pe fesă, în coapsă și ajunge până la genunchi sau labele picioarelor.
În zona picioarelor se resimte adeseori o senzație de arsură.
Crampe și amorțeală în piciorul afectat.
Durerea se intensifică atunci când ședem.
Durerea este simțită de-a lungul întregii lungimi a piciorului, inclusiv în laba piciorului și degetele de la picioare.
Dificultate la statul în picioare și mersul pe jos.
Modificări ale mersului datorate problemelor de mobilitate cauzate de durere.
Dacă aveți mai multe dintre aceste simptome, probabil că suferiți de sciatică.
 
Ce trebuie sa stiți cu exactitate despre durerea sciatica?
În majoritatea cazurilor, durerea sciatică se rezolvă în câteva săptămâni sau luni cu metode de tratament naturiste, cum ar fi fizioterapia, masajul și exercițiile fizice. Cu toate acestea, dacă aveți alte simptome împreună cu durerile zonei inferioare a spatelui și în regiunea picioarelor, trebuie să vă adresați imediat unui medic, în special dacă celelalte simptome includ:
-febră și frisoane
-amorțeală în zona genitală
-pierderea poftei de mâncare
-disfuncții intestinale sau urinare
 
Cum pot ajuta uleiurile esentiale sa luptăm impotriva durerii sciatice?
Din moment ce sciatica implica inflamatii nervoase si dureri constante, uleiurile esentiale sunt adesea mai eficiente impotriva starii de boala decat analgezicele, care ofera doar ușurarea pe termen scurt. Uleiurile esentiale nu doar calmeaza zona afectata, ci ajuta si la reducerea durerii musculare si a inflamatiei si amortirea nervilor iritati. În plus, acești compuși aromatici ajută la controlul anxietății și depresiei care rezultă adesea din durerea cronică.
 
Care sunt cele mai utile uleiuri esențiale pentru a ameliora sau elimina durerea nervului sciatic?
 1. Ghimbir
Deși este frecvent utilizat ca un ajutor digestiv, puțini știu că proprietățile calmante ale uleiului esențial de ghimbir pot fi folosite și pentru a trata durerea sciatică. Uleiul extras din rizomii de ghimbir proaspăt este o sursă bogată de zingibaină, care este un agent antiinflamator extrem de puternic. Mai mult, uleiul esențial de ghimbir este, de asemenea, un analgezic usor care calmeaza dureri musculare, articulare si nervoase.
2. Menta
Acest ulei răcoritor este bine cunoscut pentru proprietățile anestezice și antiinflamatorii și este adesea utilizat în amestecurile de ameliorare a durerii. Atunci când se utilizează pentru a trata sciatica, efectul de răcire al mentei nu numai că ajută la calmarea nervului iritat, dar previne, de asemenea, spasmele musculare dureroase, care pot irita în continuare nervul afectat.
3. Wintergreen
Un analgezic extrem de puternic, uleiul de wintergreen are proprietăți antispastice, analgezice și anti-artritice, acționează ca un contra-iritant atunci când este utilizat local. El suprastimulează nervii, făcându-i să elimine neurotransmițătorii durerii. În plus, uleiul wintergreen are și efecte antiinflamatorii notabile asupra nervilor, mușchilor și articulațiilor. Mai mult, uleiul funcționează ca un sedativ ușor, deci ajută la calmarea atât a corpului, cât și a minții.
4. Măghiran
Acest ulei cu aromă plăcută,  rareori figurează în amestecuri pentru tratarea durerilor, deși cu siguranță ar trebui să fie considerat ca atare, datorită proprietăților sale anti-inflamatorii excepționale. Datorită faptului că durerea sciatică persistă atât timp cât nervii rămân inflamați, măghiranul produce rezultate neașteptat de pozitive și rapide împotriva afecțiunii, deoarece aduce rapid inflamația sub control.
5. Salcie (salcie albă sau argintie)
Acest ulei de detoxifiant conține o cantitate semnificativă de salicilat de metil și acid salicilic, dintre care acesta din urmă este un antiinflamator cunoscut. Salicilatul de metil are proprietăți semnificative de ameliorare a durerii; în plus, efectul de răcire al uleiului de salcie albă, ajută la diminuarea eliberării substanțelor chimice pro-inflamatorii în organism.
6. Cuișoare
Acest ulei antispastic, antiinflamator și antiseptic nu numai că diminuează intensitatea crampelor și durerilor musculare, dar contribuie și la amplificarea circulației sângelui în zona afectată. La rândul său, acest lucru ajută la eliminarea mai rapidă a toxinelor și la o oxigenare mai mare a țesutului afectat.  
7. Eucalipt
Un alt ulei esential, care este apreciat pentru efectele sale antiinflamatoare si calmante, eucaliptul a fost mult timp folosit in Ayurveda ca tratament pentru toate durerile legate de sistemul nervos.
 
Cele mai bune uleiuri purtătoare pentru durerea sciatică
Utilizați un amestec de moringa, ginseng indian (ashwagandha), gălbenele și sunătoare, infuzate într-un ulei. Toate aceste plante acționează ca nervine (compuși care diminuează răspunsul nervilor) atunci când sunt utilizate extern, și oferă o ușurare semnificativă de la orice fel de disconfort care este legat de nervi. În plus, proprietățile lor antiinflamatorii și de încălzire ajută la întărirea durerii. Aceste uleiuri pot fi cumpărate online sau puteți folosi plante uscate pentru a vă crea propriul amestec. Puteți să folosiți ulei de ricin, în amestec în părți egale cu ulei de primulă ca bază pentru a infuza plantele medicinale.
Alternativ, puteți folosi oricare dintre următoarele uleiuri pentru durerile de sciatică: ulei de migdale dulci, ulei de susan, ulei de nucă de cocos, ulei de jojoba și ulei din semințe de cânepă.
 
7 cele mai bune terapii și rețete cu uleiuri esențiale pentru durerea sciatică
 
Rețetă 1: Ulei de masaj liniștitor
Ingrediente:
20 ml ulei purtător (de migdale)
5 picaturi de ulei de eucalipt
10 picaturi de ulei de salcie
Indicații:
Se amestecă uleiurile și se ambalează într-un flacon roll-on. Pentru utilizare, se aplica pe spate, precum și pe piciorul dureros,  prin masaj cu curse ferme și lente. Acest amestec funcționează bine împotriva durerii cronice, sub-acute.
 
Rețetă 2: Uleiul de diminuare a durerii pulsatorii și arsurilor
Ingrediente:
30 ml ulei de susan
5 picături de ghimbir
5 picături de Wintergreen
10 picături de mentă
5 picaturi de lemongrass
Utilizare:
Se amestecă toate ingredientele și se depozitează într-un flacon din sticlă brună. Aplicați pe zona afectată, de preferință chiar deasupra zonelor spatelui, șoldurilor și picioarelor prin care trece nervul sciatic. Nu faceti un masaj viguros, ci aplicati amestecul cu blândețe, si lasati pielea sa absoarba ingredientele. Acest amestec este cel mai bine folosit noaptea, deoarece este foarte relaxant și poate provoca somnolență.
 
Rețeta 3: Compresă rece
Ingrediente:
Ulei de jojoba 1 linguriță
10 picături de ulei de mentă
5 picături de ulei de chiparos
5 picaturi de ulei wintergreen
Instrucțiuni:
Se amestecă uleiurile și apoi se adaugă într-un castron mare de apă umplut pe jumătate cu cuburi de gheață. Utilizați un prosop micuț pentru terapie. Agitați bine amestecul: nu doriți ca deasupra apei să se formeze picaturi mari de ulei. Scoateți prosopul din vasul cu apă, stoarceți lichidele în exces și apoi aplicați pe zonele afectate.
Țineți prosopul pe piele până când nu se mai simte senzatia de rece și apoi repetați procesul. Continuați să răciți zona dureroasă timp de aproximativ 15-20 de minute. Acest tratament poate fi folosit la fiecare 4-5 ore dacă durerea și sensibilitatea sunt intense. De asemenea, utilizați exclusiv o compresă rece timp de 2-3 zile (în loc de a alterna comprese rece și caldă) dacă tocmai ați început să suferiți de durere sciatică. Acest lucru va ajuta la reducerea rapidă a inflamației.
 
Rețeta 4: Compresă fierbinte
Ingrediente:
1 lingură de ulei de migdale
5 picături de nucșoară
5 picături de cuișoare
10 picături de ghimbir
Aplicare:
Se amestecă uleiurile și se adaugă într-un castron mare de apă fierbinte. Apa trebuie să fie suficient de fierbinte pentru a resimți căldura, dar nu ar trebui să vă ardă pielea, așa că mai întâi încercați-o pe zona încheieturii mâinii. Introduceți un prosop mic în amestecul de ulei-apă, agitați și plasați pe zonele dureroase ale spatelui și picioarelor. Repetați atunci când cârpa nu mai este caldă la atingere. O compresă fierbinte poate fi utilizată ca tratament independent de până la 3-4 ori pe zi, dar este cel mai bine să o alternați cu o compresă rece.
 
Rețetă 5: Anihilarea durerii
Ingrediente:
2 linguri fasolea mung
2 rădăcini de hrean
5 picaturi de lemongrass
5 picături de tămâie
8 picături de ghimbir
Înmuiați fasolea mung în apă caldă timp de 2 ore. Apoi, se amestecă la un blender fasolea mung și hreanul pentru a obține o pastă uniformă, ceva mai groasă. Adăugați 2 linguri de apă fierbinte în această pastă și apoi amestecați în pastă uleiurile esențiale (adăugați doar 5 picături de ulei esențial de ghimbir).
Instrucțiuni:
Lăsați amestecul să stea timp de un minut și apoi aplicați-l pe o bandă din pânză de bumbac. Plasați banda acoperită cu pastă pe zonele inflamate ale corpului, de preferință începând din zona spatelui și continuând în jos spre fese și piciorul afectat.
Alternativ, pasta poate fi aplicată și direct pe piele. Înainte de aplicarea pastei, umpleți un alt vas mare cu apă fierbinte și adăugați celelalte 3 picături de ulei esențial de ghimbir. Asa cum ati facut pentru compresa fierbinte, impregnati un prosop in aceasta apa, amestecați bine, si puneti compresa deasupra zonei acoperită cu pasta. La final, acoperiți cu o țesătură uscată de lână pentru a preveni răcirea zonei.
De asemenea, puteți utiliza un tampon încălzitor, deasupra prosopului înmuiat în soluția de ulei de ghimbir și apă caldă. Scopul este de a încălzi zona acoperită pentru 15-20 de minute. Odată ce ați terminat, spălați-vă sau ștergeți pasta de pe piele folosind apa amestecată cu ulei de ghimbir. Acest lucru ar trebui făcut o dată pe zi sau o dată la două zile. Amestecul de uleiuri esențiale și celelalte componente oferă adesea o ușurare imediată, chiar și în cazul durerii sciatice severe.
 
Rețetă 6: Baie relaxantă, antiinflamatoare
Ingrediente:
1 lingură de ulei purtător
4 picaturi de ulei wintergreen
8 picături de ulei de lavandă
5 picături de ulei de măghiran
1 cană de sare de mare sau sare roz de  Himalaya
½ ceasca de sare Epsom
O mână de frunze de coriandru
Aplicare:
Adăugați sarea și coriandrul la o cadă plină cu apă fierbinte. Se amestecă uleiurile esențiale cu uleiul purtător și apoi se adaugă acest amestec în apa de baie; agitați puternic apa pentru a dispersa uleiul. Bucurați-vă de înmuierea relaxantă timp de aproximativ 30 de minute. Înainte de a părăsi cada, masați orice picături mari de ulei pe care le vedeți pe suprafața apei, preluându-le în piele, prin zona inferioară a spatelui și coapse.
 
Rețetă 7: Un mix pentru un brâu lombar mai eficient
Folosirea unui brâu lombar poate ajuta foarte mult dacă suferiți de sciatică. Aveți în continuare reteta unui amestec care va spori si mai mult eficacitatea brâului dvs. 
Ingrediente:
15 ml ulei de migdale
10 picături de ulei de mentă
5 picături de ulei de salcie albă
5 picături de ulei de chiparos
Instrucțiuni:
Se amestecă uleiurile, se înmoaie un tifon în amestec și se stoarce excesul de ulei. Plasați banda de tifon pe zona dureroasă a spatelui, coapsei sau genunchiului pe care intenționați să o aplicați. Acoperiți banda de tifon complet cu o pânză de bumbac și apoi puneti brâul. Lasati plasturele sa ramana pe pielea dumneavoastra atata timp cat pastrati brâul.