Testarea proprietăților radioprotectoare ale propolisului și ale compușilor săi polifenolici prin analizarea duratei de supraviețuire

Authors Orsolic N, Benkovic V, Horvat-Knezevic A, Kopjar N, Kosalec I,

Bakmaz M, Mihaljevic Z, Bendelja K, Basic I.

Link Biol Pharm Bull. 2007 May;30(5):946-51.

Research

Institute

Department of Animal Physiology, Faculty of Science, University

of Zagreb, Zagreb, Croatia. norsolic@yahoo.com

Rezumat

Au fost studiate efectele radioprotectoare ale propolisului și ale compușilor polifenolici din propolis asupra mortalității indusă prin iradierea cobailor cu 9 Gy radiație gamma.

Tratamentul intraperitoneal al cobailor cu doze de 100 mg propolis /kg corp (extract apos sau etanolic; WSDP sau EEP) sau cu compușii săi polifenolici (quercitină, naringină, acid cafeic, chrysină) timp de 3 zile consecutiv înainte de iradiere, a întârziat debutul mortaității și a redus simptomele răului de iradiere. Toți compușii testați au oferit protecție împotriva morții hematopoietice (moarte în 30 de zile de la iradiere). Protecția cea mai mare a fost atinsă cu quercitină; numărul supraviețuitorilor la terminarea experimentului a fost de 63%. Conform analizelor statistice prin metoda Kaplan-Meier și testul log-rank, s-a descoperit o diferență semnificativă între componenții testați și grupul de control (p<0,001). Tratamentul cu compușii testați după iradierea letală a fost ineficient. Aceste rezultate sugerează că propolisul și compușii săi polifenolici administrați cobailor înainte de iradiere protejează cobaii de efectele letale ale iradierii întregului corp.