Ulei esențial de CEDRU
Cedrus altlantica
Pentru utilizare terapeutică, singurul care este recunoscut este uleiul de cedru de Atlas, cedru care crește în Maroc. Marocanii produceau circa 6-7 tone de ulei pe an în anii ’80. Uleiul esențial de cedru este distilat cu abur direct din lemn și are aspectul unui sirop galben și foarte balsamic; are un miros de terpentină, dar mai dulce și mai agreabil, asemănător cumva cu uleiul esențial din lemn de santal.
Constituenții principali: Hidrocarburi terpenice, puțin cedrol (care cristalizează când este izolat) șii sesquiterpene, în special cadinen.
Atenție: Există și alte varietăți de „ulei de cedru” diferite de cel marocan care sunt pe piață. Astfel, uleiul de cedru din USA este obținut din ienupărul J. flaccida, mexicano și virginiana. Uleiurile esențiale exrase din acești copaci sunt bogate în cedrol. Ultimul tip este bogat în thujonă și este folosit pentru a falsifica uleiul esențial de salvie. Aceste uleiuri esențiale americane sunt folosite în principal în parfumerie, conferind o bază placută, cu nuanțe lemnoase pentru parfumuri, ape de toaletă și săpunuri. În scop terapeutic, insistați pe uleiul din cedru de Maroc (Atlas). În trecut, uleiul esențial de cedru a fost prescris intern, dar s-au înregistrat probleme stomacale, cu senzații de arsură intensă, sete și greață. Așadar, evitați să utilizați acest ulei esențial pe cale internă. Extern, uleiul esențial de cedru poate fi utilizat așa cum este sau diluat, în funcție de necesități.
Utilizări
În ultimii 100 de ani, s-a remarcat efectul benefic al uleiului esențial de cedru asupra eczemelor, erupțiilor pe piele și asupra altor boli de piele și de aceea acest ulei esențial este foarte prețuit în dermatologie. Pentru exczeme și alte erupții pe piele, amestecați 8 picături de ulei de cedru cu 20 ml (4 lingurițe) de ulei din germeni de grâu. Aplicați acest amestec de 3-4 ori pe zi.
Ca stimulent, uleiul esențial din cedru poate fi adăugat în uleiul de masaj corporal sau în produsele pentru bărbați. Astfel, puteți adăuga 4-5 picături în crema folosită după bărbierit. Deoarece uleiul este un stimulent sexual, ar putea fi folosit pentru produsele pentru bărbați. În general, uleiul esențial de cedru în sine este mai greoi și este necesar să fie amestecat cu alte uleiuri esențiale cu note mai vii, cum ar fi lavanda sau rozmarinul.
Ca sedativ, uleiul esențial de cedru are un efect calmant, relaxant și sedativ asupra minții. De asemenea, induce somnul în cazul pacienților care suferă de insomnie. Efectele sedative ale uleiului esențial de cedru au fost dovedite clinic de către cercetătorii japonezi.
Curăță pielea de impurități, întinde pielea, înlătură iritațiile însoțite de mâncărime, poate fi utilizat regulat pentru acnee, eczeme, erupții cutanate, pete și riduri. Folosit în inhalații, uleiul esențial de cedru are efect expectorant, ajutând la eliminarea flegmei și a mucusului, fiind utilizat pentru tratarea diferitelor afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul, bronșita, congestia, tusea și sinuzita. De asemenea, reduce producția de sebum, controlează mătreața și îmbunătățește starea părului, stimulând foliculii și scalpul; reduce celulita prin creșterea circulației și îndepărtarea deșeurilor din corp. Promovează urinarea și este util pentru tratarea infecțiilor tractului urinar și a problemelor de prostată. Reduce durerea de spate, în artrită, reumatism și în sindromul de tunel carpian. Este un tonic nevrin puternic și induce o stare de meditație; ajută în caz de hipertensiune, întărește gingiile și calmează durerile de dinți.
Uleiul esențial de cedru a fost folosit în trecut ca un antidot important pentru otrăvire; este folosit în compoziția săpunurilor și a parfumurilor, ca agent de parfumare.