Ulei esențial de MUȘEȚEL

Anthemis nobilis/Matricaria chamomilla

Distilat din florile care tocmai s-au uscat, uleiul esențial de mușețel dulce are o culoare albastru pastel care mai târziu se preschimbă într-un galben-verzui. Uleiul esențial din mușețel sălbatic are o culoare mai intensă și este mai puternic și mai puțin usturător.

Constituenții principali: partea cea mai importantă este constituită de azulenă, o substanță aromatică grasă care este antiinflamatoare și susține vindecarea rapidă a problemelor de piele și a rănilor. Această substanță nu este prezentă în floare, dar se formează în timpul distilării uleiului.

Utilizări

Uleiul esențial de mușețel este în special tonic, digestiv, sedativ, antialergic, antiseptic, antispasmodic, antibiotic, antidepresiv, antinevralgic, antiinflamator, carminativ, colagog, cicatrizant, emenagog și analgezic; alte proprietăți: febrifug, hepatic, sedativ, nervin, digestiv, tonic, antispasmodic, bactericid, sudorific, stomahic, antiinfecțios, vermifug și vulnerar. Astfel, uleiul de mușețel și alte câteva au fost utilizate în mod obișnuit până la cel de-al 2-lea război mondial ca dezinfectante naturale și antiseptice în spitale și în chirurgie. Puterea antiseptică a plantei și a uleiului esențial extras din ea este de 120 de ori mai mare decât cea a apei de mare sau a apei sărate.

Multe din laudele aduse mușețelului de către marii botaniști sunt încă justificate. Astfel, în cartea sa, Paradisul Terestru, din 1656, Parkinson scria că, folosit în apa de baie, mușețelul conferă o stare de confort și de înzdrăvenire și ușurează durerile atunci când acestea există. Câteva picături de ulei esențial de mușețel pot fi adăugate într-o baie fierbinte pentru a înlătura oboseala și pentru a ușura durerea în orice parte a corpului. O astfel de baie parfumată ar putea fi, de asemenea, și un tonic pentru copiii și pentru oamenii în vârstă care au fost bolnavi și sunt în convalescență. Pentru dureri, în general, aplicați prin masaj un amestec de 10ml (2 lingurițe) de ulei de sâmburi de struguri, 2 picături de ulei esențial de camfor și 4 picături de ulei esențial de mușețel, după ce în prealabil ați făcut o baie cu mușețel. În cazul unui copil obosit se poate prepara un ulei simplu de masaj cu 10 ml ulei de soia și 3 picături de ulei esențial de mușețel, care se aplică de-a lungul coloanei vertebrale după o baie cu mușețel. Mușețelul este unul dintre uleiurile esențiale cele mai delicate, astfel încât este ideal pentru folosirea în cazul copiilor: o picătură de ulei esențial amestecat cu o linguriță de ulei din sâmburi de struguri și plasat pe degetul arătător poate fi masat fără nici o problemă pe gingiile unui copil cu dureri în perioada dentiției.

Infuziile preparate din flori uscate de mușețel, precum și inhalațiile, ușurează de asemenea durerile de cap, migrenele, răcelile, tusea, nevralgia facială și sinuzita. Pentru aceasta din urmă, amestecați 5 ml (1 linguriță) de ulei de soia cu 4 picături de ulei esențial de mușețel și masați timp de câteva minute în zona sinusurilor și a ochilor, de la nas către tâmple: ar trebui să producă o ușurare imediată. În caz de iritabilitate generală sau de febră nervoasă intermitentă, masați în sensul acelor de ceas în zona plexului solar și la baza coloanei vertebrale o dată sau de două ori pe zi: folosiți 5 picături de ulei esențial de mușețel la 5 ml (1 linguriță) de ulei de soia.

Mușețelul este foarte bun și pentru alergii, cum ar fi febra de fân. Puneți câteva picături de ulei esențial de mușețel într-un bol cu apă fierbinte plasat lângă patul unde dormiți sau pe o batistă curată plasată lângă perna pe care dormiți. Aceasta va ajuta de asemenea și la ușurarea simptomelor de astm, răceală, bronșită și pneumonie.

Mușețelul este încă extrem de folositor pentru tratarea multor probleme ale femeilor, cum ar fi amenoreea, dismenoreea, sindromul premenstrual și cistita. Băile cu mușețel, masajele și infuziile pot ajuta la evitarea acumulării de fluide în organism înainte de menstruație și a oricăror probleme legate de hidropizie.

O calitate remarcabilă pe care o are mușețelul este aceea de a facilita digestia și, astfel, infuziile sunt excelente în caz de indigestie, colici, pierderea apetitului, gută și pot opri, de asemenea, diareea de vară la copii. Astfel, o simplă cană de ceai luată înainte de culcare, ajută digestia, dar vă poate, totodată, și relaxa, astfel încât să aveți un somn plăcut și odihnitor, fără coșmaruri.