Ulei esențial de ANGELICĂ

Angelica archangelica

Descriere: Există două tipuri de uleiuri esențiale din angelică, unul distilat din semințe, celălalt distilat din rădăcini. Uneori, aceste două tipuri de ulei esențial din angelică sunt combinate. Uleiul esențial de angelică se distilează de puțin timp în Europa. La început este incolor, dar, odată cu trecerea timpului, capătă o nuanță galbenă care apoi trece într-un maro închis. Nu se mai utilizează atunci când a ajuns la această culoare închisă. Este destul de vâscos, dar încă fluid. Semințele conțin mai mult ulei esențial decât rădăcinile, dar, totuși, uleiul esențial extras din rădăcinile de angelică este mult mai puternic și mai concentrat.

Constituenții principali: Semințele, conțin și substanțe care depind de varietatea plantei, dar, la modul general, conțin acid angelic, zahăr, acid valeric, ulei volatil, un principiu amar și o rășină numită angelicină. Uleiul esențial de angelică este extras din rădăcinile plantei în vârstă de aproximativ un an și conține angelicină, bergapten, două furocumarine, compuși felandrenici și terebangelen și alte terpene (limonen). Atenție: expunerea la razele soarelui sau la ultraviolete după utilizarea acestui ulei poate provoca apariția unei dermatite.

Utilizări

În general, angelica poate fi utilizată pentru stări reumatice, infecții virale, tusea fumătorilor, indigestie, flatulență și dispepsie, colici și infecții sau alte probleme urinare. De asemenea, este un emenagog, un purificator sanguin și poate fi de ajutor în cazul simptomelor premenstruale și la menopauză. Uleiul esențial de angelică stimulează secreția sucurilor gastrice, promovând astfel digestia. În plus, susține peristaltismul intestinal normal și absorbția ușoară a hranei digerate prin pereții intestinali.

Angelica este un vindecător remarcabil pentru cicatrici, răni și vânătăi. Amestecați 5 picături de ulei esențial de angelică cu 10ml (2 lingurițe) dintr-un ulei vegetal, cum ar fi migdale, și aplicați de trei ori pe zi mai întâi, apoi o dată pe zi, până la vindecare. Este necesar să aveți răbdare. Atenție: nu vă expuneți la soare sau la ultraviolete imediat după utilizarea uleiului esențial de angelică.

Două picături de ulei esențial din semințe de angelică adăugate la 20 ml (4 lingurițe) de ulei de bază, împreună cu câteva picături de ulei esențial de eucalipt, niaouli sau cajput, formează un amestec bun pentru răceală și tuse, fie încălzit și aplicat prin frecție pe spate în fiecare dimineață, fie adăugat cu moderație în apa de baie. Feliuțe din rădăcină uscată de angelică mestecate de două ori pe zi timp de 6 luni cresc rezistența la viruși. Rămurele de angelică mestecate după masă împiedică flatulența și indigestia; alternativ, puteți pune câteva rămurele de angelică la macerat peste noapte într-o cantitate coniac și să beți câte puțin din acest macerat înainte sau după mese.

Uleiul esențial de angelică este un purificator sanguin eficient, acționând atât ca diuretic (promovează urinarea), cât și ca diaforetic (promovează transpirația), grăbind astfel procesul de eliminare a toxinelor din corp. Totodată, uleiul esențial de angelică oferă o bună protecție ficatului, stimulând secrețiile acestuia șși protejându-l de infecții.

Folosit în uleiul de masaj sau în băi, uleiul esențial de angelică stimulează sistemul limfatic, detoxofierea și ajută la lupta împotriva infecțiilor fungice. În general, uleiul esențial de angelică acționează ca tonic, stimulent, stomahic, nervin, hepatic și expectorant, fiind utilizat, de asemenea, și în parfumerie, în compoziții uleioase și săpunuri.