Ulei esențial de IENUPĂR

Juniperus communis

Uleiul esențial de ienupăr este distilat din boabele negre, proaspete, de ienupăr. Cu cât planta crește mai la sud, cu atât mai mult ulei esențial este conținut în boabe și, totodată, cu atât mai plăcut este parfumul. Astfel, uleiul esențial de ienupăr din Italia este cel mai bun. Uleiul esențial de ienupăr este transparent, fluid și incolor, uneori având o nuanță galben-verzui. Aroma este asemănătoare cu cea a pinului, dar mult mai piperată, fierbinte și balsamică, cu un gust arzător, cumva amar.

Constituenții principali: este bogat în C1-pinen, borneol, cadinen, camfen, isoborneol, juniperină, alcool terpenic și terpineol.

Atenție: uleiul esențial de ienupăr este adesea contrafăcut cu terebentină, astfel încât aveți grijă când cumpărați.

Utilizări

Proprietățile principale ale uleiului esențial de ienupăr: antireumatic, antiseptic, depurativ, diuretic, emenagog, stomahic, carminativ, sudorific și tonic. Extern, este antiparazitar. Uleiul esențial de ienupăr era considerat a fi un ulei miraculos de către vechii europeni, care-l foloseau pentru a trata holera, dizenteria, febra tifoidă și teniaza.

Pentru reumatism sau pentru încheituri dureroase, amestecați 10 ml ulei de soia, 2 picături de ulei de germeni de grâu și 10 picături de ulei esențial de ienupăr. Masați încheitura înțepenită, spatele gâtului, plexul solar și coloana vertebrală de două ori pe zi, până la îmbunătățirea stării. Masați până uleiul este absorbit complet.

Pentru a reduce retenția de fluid dinaintea menstruației, puneți 5 picături de ulei esențial de ienupăr într-o baie caldă. Apoi faceți un masaj cu uleiul preparat mai sus (crescând uleiul de soia la 20 ml), de la labele picioarelor până sus, la coapse. Baia caldă este folositoare, de asemenea, și în caz de cistită.

Ienupărul este bun pentru unele probleme ale pielii. Pentru acnee, amestecați 5 ml (o linguriță) de ulei de soia și de ulei de sâmburi de struguri cu 5 picături de ulei esențial de ienupăr și o picătură de ulei de germeni de grâu. Aplicați de câteva ori pe zi atunci când starea pielii este proastă.

Pentru acnee cu puroi, înmuiați puțină vată în ulei esențial de ienupăr pur și aplicați dimineața și seara. Acesta acționează ca un antiseptic puternic și va fi de ajutor în cazul inflamației. Tratamentul poate fi repetat de 2-4 ori pe zi, atunci când simptomele sunt foarte supărătoare.

Pentru eczemă umedă, amestecați 10 ml (2 lingurițe) de ulei de migdale, 5 picături de ulei de germeni de grâu, 6 picături de ulei de ienupăr și aplicați imediat, repetând la fiecare 4 ore până simptomele se îmblânzesc. Acoperiți cu tifon pentru a permite pielii să respire.

Făcând regulat inhalații cu ulei esențial de ienupăr, este reglat apetitul și este întărit sistemul imunitar. Acest ulei constă din acizi grași și se comportă asemănător cu uleiul de pește, îmbunătățind astfel circulația la nivelul ficatului și reducând leziunile de la acest nivel.

Universitatea Medicală din Gdansk, Polonia, a publicat în 2003 un raport care afirmă proprietățile antifungice și antibacteriene ale uleiului, care previne infecțiile microbiene. De asemenea, uleiul esențial de ienupăr este utilizat și pentru infecții gastrointestinale. Proprietățile sale antiinflamatorii ajută în caz de contracturi musculare, gută, dureri de spate, spasme, crampe musculare și artrită. Acest ulei îmbunătățește circulația sanguină, astfel încât sângele să răspândească nutrienții în fiecare colțișor al corpului. Compușii chimici din uleiul esențial de ienupăr elimină radicalii liberi din corp, care intră în fluxul sanguin și în celule; de asemenea, acest ulei esențial este folosit în caz de ulcere, eczeme, sciatică, febra fânului, tăieturi, dermatite, congestie limfatică, mahmureală și răni. Ajută la deschiderea porilor blocați ai pielii, în caz de încheieturi umflate și de oboseală musculară.

Difuzat într-o încăpere, uleiul esențial de ienupăr va curăța aerul și-l va dezinfecta.