Ulei esențial de ANASON
Pimpinella anisum
Uleiul esențial de anason este distilat din semințele fructelor de anason. Are un miros dulceag și foarte caracteristic, asemănător cu cel al feniculului. Este incolor sau este de un galben foarte pal.
Constituenții principali: anetolul este într-un procent de 80-90%, însoțit de puțină aldehidă, acid anisic și metil chavicol. În comerț este falsificat adesea cu ajutorul uleiului esențial de fenicul sau de chimen. Atenție: uleiul esențial de anason este foarte toxic și periculos, fiind o adevărată otravă pentru sistemul nervos, provocând o amorțeală musculară, urmată de paralizie. Din 1959, în Franța, uleiul esențial de anason este sub controlul strict al Ministerului Sănătății. Acest ulei esențial poate fi mult mai periculos decât alcoolul pur și nu trebuie lăsat niciodată la îndemâna copiilor. Procentul ridicat de anetol, plus metil chavicolul ar putea fi extrem de toxice, astfel încât uleiul esențial de anason nu ar trebui folosit în scop terapeutic și nici vândut publicului. În comerț se găsește și o formă sintetică a anetolului, dar și acesta este foarte toxic. Producția anuală a uleiului esențial de anason în 1987 a fost de 40-50 tone. Producția a scăzut atunci când a apărut anetolul sintetic, prețul acestuia fiind foarte scăzut în comparație cu prețul uleiului esențial de anason.
Utilizări
Anasonul poate fi foarte eficient în tratarea sindromului premenstrual, precum și a simptomelor de menopauză, în special în contracararea retenției de fluid. Preparați un ceai prin fieberea a 2 lingurițe de semințe de anason în 600 ml apă timp de 3 minute. Principala acțiune a anasonului este la nivel digestiv, după cum consideră de multă vreme medicina indiană și chineză. Ceaiul de anason ajută în cazul indigestiei datorate anxietății și nervozității, și de asemenea, în cazul palpitațiilor de origine nervoasă, ușurând respirația și promovând relaxarea după masă. Ceaiul sau mestecarea semințelor de anason foarte încet, cum se face în India, pot preveni sughițul și flatulența. De asemenea, ajută și câteva respirații adânci și câteva minute de relaxare.
Uleiul esențial de anason are proprietăți antiseptice și ajută la vindecarea mai rapidă a rănii. De asemenea, susține digestia; în acest sens, pentru a ușura digestia, în special după o masă copioasă, se recomandă mestecarea a câtorva semințe de anason sau consumarea unui desert preparat cu anason sau a unui pahar cu apă în care s-au pus 1-2 picături de ulei esențial de anason.
Fiind antireumatic, uleiul esențial de anason ușurează, de asemenea, durerile musculare și artrita; stimulând circulația sanguină, reduce astfel durerea în zona afectată.
Uleiul esențial de anason este antiepileptic și antiisteric, două dintre proprietățile importante ale acestui ulei esențial. Astfel, uleiul are efecte sedative și narcotice și încetinește repirația, circulația și răspunsul nervos, calmând atacurile epileptice.
În ceea ce privește animalele mici și insectele, uleiul esențial de anason este toxic pentru acestea; pentru aceasta, uleiul poate fi utilizat în fumigații, spray-uri și în vaporizatoare.
În plus față de acestea, uleiul esențial de anason este folosit în parfumerie, articole pentru toaletă, săpunuri, compoziții parfumante, ape de gură și alte produse stomatologice. De asemenea, semințele de anason sunt utilizate ca agent de aromatizare în produsele de cofetărie, în industria hranei, în băuturi și lichioruri.
Uleiul esențial de anason nu trebuie administrat în cantități mari copiilor, datorită efectelor narcotice care încetinesc respirația și circulația.