Ulei esențial de LĂMÂIE
Citrus limon
Ca și uleiul esențial de bergamotă, uleiul esențial de lămâie este obținut din pulpa uleioasă a fructului care este presată cu ajutorul unor bureți; uleiul esențial se adună în burete care, mai apoi, este strâns pentru a elibera uleiul. Deși înceată, această metodă veche produce un ulei esențial de o calitate superioară celui produs prin metodele mai moderne. Uleiul esențial de lămâie are o culoare galben pal, uneori este chiar verzui, având un miros proaspăt plăcut.
Constituenții principali: Limonen (până la 90%) și citral (3-5%); alți componenți sunt cumarine (bergamotină și limetină) și flavone (diosmină și limotricină).
Atenție: Ca majoritatea uleiurilor din genul citrus, uleiul esențial de lămâie nu se păstrează bine și, dacă este lăsat în aer liber sau în lumină, poate deveni repede tulbure și pal la culoare, cu un miros dezagreabil. Astfel, atunci când cumpărați, verificați data fabricației foarte atent și nu cumpărați dacă este uleiul esențial are aspect tulbure. Nu utilizați niciodată un ulei vechi pe piele deoarece vă va putea provoca o reacție alergică nedorită și, oricum, nu va avea nicio valoare terapeutică. Uleiul esențial de lămâie provoacă dermatită dacă ne expunem la soare după utilizarea sa.
Utilizări
Un remediu pentru infecții oculare este picurarea în ochi a câtorva picături de suc de lămâie de 5-6 ori pe zi. Totuși, trebuie să știți că este extrem de dureros, cu o senzație de arsură care persistă; ochii se liniștesc după un timp și se simt mult mai bine. O picătură în fiecare ochi, aplicată de câteva ori pe zi, este suficientă.
Uleiul esențial de lămâie este numit „polivalent” (panaceu) de către fitoterapeuții francezi, care-l consideră a fi un tonic, stimulent, stomahic, carminativ, diuretic, antiseptic, bactericid și antiviral. A fost folosit ca antiseptic și dezinfectant în spitale până la primul război mondial.
Lămâia este foarte utilă pentru toate problemele venoase, pentru varice sau pentru capilare sparte. Fie consumați o lămâie pe zi, fie beți sucul de la o lămâie amestecat cu apă minerală și cu o linguriță de miere, de două ori pe zi, fierbinte sau rece.
De asemenea, lămâia este de ajutor în cazul sindromului premenstrual și isomniei. Astfel, în fiecare zi, începând cu 7 zile înainte de menstruație, beți noaptea înainte de culcare și dimineața la trezire sucul fierbinte de la o lămâie proaspăt stoarsă. Pentru dureri menstruale masați pe abdomen în sensul acelor de ceas un amestec alcătuit din 20 ml ulei de migdale (4 lingurițe) și 8 picături de ulei esențial de lămâie.
Lămâia este un remediu binecunoscut pentru răceli, bronșite și laringite: ca și rudele sale din genul citrus, conține vitamina C. Astfel, consumați câteva căni de ceai cu lămâie pe parcursul zilei și pentru dureri în gât faceți gargară cu suc de lămâie diluat cu puțină apă fierbinte.
Uleiul esențial de lămâie este un astringent natural. Închide porii, conferă strălucire pielii și ajută la îndepărtarea celulelor moarte. Datorită proprietăților sale antibacteriene, uleiul esențial de lămâie este de ajutor pentru tratarea acneei și a petelor de pe piele. Acest ulei este util în caz de oboseală mentală, epuizare, tensiune nervoasă, anxietate, nervozitate și amețeală. Inhalațiile făcute cu ulei esențial de lămâie sporesc capacitatea de concentrare, conferă o senzație de prospețime la nivel mental și sporesc vigilența; de asemenea, acest ulei esențial este de ajutor în caz de insomnie, este benefic pentru sistemul circulator, sporește circulația sanguină, reduce tensiunea și înlătură cheagurile de sânge. Uleiul esențial de lămâie este eficient pentru scăderea febrei, în caz de răceală, în caz de astm, bronșită, sângerări nazale și infecții ale gâtului. Fiind bogat în vitamina C, uleiul esențial de lămâie stimulează globulele albe din sânge; totodată, detoxifică corpul și îmbunătățește funcționarea în ansamblu a corpului. Aplicat local, uleiul esențial de lămâie calmează și îndepărtează durerile de cap, migrenele, reumatismul, ulcerele de la nivelul cavității bucale, înțepăturile de insecte și herpesul. Este bun, de asemenea, pentru părul și pielea grasă și hrănește unghiile. Flosit prin vaporizare, uleiul esențial de lămâie este util pentru pierderea vocii, depresie, stres și oboseală. Amestecat cu alte uleiuri esențiale, uleiul esențial de lămâie este benefic pentru sistemul digestiv, în caz de obezitate, acționând ca un tonic general. Diluat convenabil în apă călduță, poat fi folosit ca apă de gură. Fiind carminativ, uleiul esențial de lămâie este util pentru tratarea acidității, indigestiei, crampelor și discomfortului gastric.