Ulei esențial de MENTĂ
Mentha piperita
Menta este numită neagră (cu tulpini purpurii) sau albă. Frunzele și florile sunt recoltate exact înainte de maturitate atunci când conținutul de ulei esențial este cel mai ridicat și sunt distilate cu abur. Uleiul esențial este incolor sau are o culoare galben pal. Mirosul are o prospețime plăcută, este puternic, penetrant, dându-ți senzația că vei fi în stare să respiri profund. În stare proaspătă, uleiul esențial este foarte fluid, dar se îngroașă și se închide la culoare pe măsură ce se maturează.
Constituenții principali: constituentul principal este mentolul, 40-70%, dar aceasta depinde de plantă, de sol, de țara de origine. Mentolul este o substanță foarte neobișnuită, albă și cristalină, provocând o senzație de rece în gură. Alți constituenți sunt, depinzând de plantă, 20-30% carvonă, cineol, limonen, mentonă, pinen și timol, urme de aldehide și acizi acetic și valerianic.
Sunt distilate pentru uleiul lor esențial și alte soiuri de mentă. M. pulegium sau busuiocul cerbilor, varietatea târâtoare, prezentă în toată Europa, are o cetonă, pulegona, drept constituent principal. M. spicata, sau spearmint, este distilată cel mai mult în SUA: uleiul său esențial este bogat în carvonă. O altă mentă din SUA, M. citrata sau menta apei de colonie, un descendent al mentei, conține linalol și acetat de linalil.
Atenție: aveți grijă când folosiți uleiul esențial de mentă. Țineți cont de următoarele sfaturi:
Nu utilizați nicodată uleiul esențial de mentă nediluat, deoarece poate provoca reacții neplăcute.
Nu folosiți uleiul esențial de mentă ca unică esență de baie.
Nu masați niciodată uleiul esențial de mentă ca atare pe tot corpul. Datorită mentolului, vă veți simți ca un bloc de gheață și asta ar putea fi periculos.
Nu folosiți ulei esențial de mentă seara, deoarece ar putea să vă țină treji.
Evitați să folosiți remedii cu ulei esențial de mentă în asociere cu remediile homeopate, deoarece menta acționează ca un antidot.
Utilizări
Uleiul esențial de mentă este bun pentru sistemul nervos, acționând ca regulator și ca sedativ; mentolul este binecunoscut ca tonic cardiac în preparatele farmaceutice. Este un bun purificator al sângelui, fiind antiseptic și antibacterian. Consumați ceai de mentă adesea, dacă aveți acnee sau pete pe piele. Ceaiul este bun, de asemenea, dacă aveți greață: adăugați 2 lingurițe de frunze proaspete de mentă mărunțite la 600 ml apă clocotită, lăsați la infuzat 5 minute și adăugați miere dacă doriți.
Pentru vânătăi și umflături, preparați un ulei din 20 ml ulei de soia și 15 picături de ulei esențial de mentă și aplicați imediat. Repetați de câteva ori în orele care urmează/ Dacă aveți gingii umflate, candidoză sau ulcere bucale amestecați 10 ml de coniac sau whisky cu 5 picături de ulei esnețial de mentă și 300 ml de apă clocotită. Faceți gargară cu acest amestec de mai multe ori pe zi până se termină, păstrând de fiecare dată lichidul în gură cât se poate de mult.
Dacă aveți o durere de dinți, menta este un remediu foarte bun. Puneți câteva picături de ulei esențial de mentă pe o bucățică de vată și plasați-o pe dintele afectat. Aplicat astfel, uleiul acționează ca un analgezic și un anestezic, proprietățile minunate ale mentolului, și vă veți simți ușurați. Proprietățile antiseptice ale uleiului esențial de mentă vor ajuta, de asemenea, la dezinfectarea cavității bucale. Dar, totuși, nu uitați să mergeți la stomatolog.
Dacă aveți pantofii cam strânși sau aveți genunchi umflați, amestecați 10 picături de ulei esențial de mentă cu 10 ml ulei de sâmburi de struguri și masați pe tălpile picioarelor înainte de a vă pune șosetele sau ciorapii, pantofii sau cizmele. Această modalitate de aplicare este eficientă în special dacă dansați sau trebuie să stați în picioare mult timp. Nu uitați să vă spălați bine mâinile cu săpun după utilizarea uleiului esențial de mentă.