Ulei esențial de SMIRNĂ

Commiphora myrrha

Arbuștii de smirnă exudă rășina natural prin fisurile din scoarță, dar se poate face și exploatarea sistematică a lor. Rășina este de culoare galben pal, dar devine roșiatică pe măsură ce se întărește, formând o masă neregulată, adesea având linii albe. Are un miros balsamic puternic, în care poate fi detectat camforul. Este usturătoare și amară în același timp. Unii producători adaugă puțin amoniac în rășină la distilare pentru a crește producția: aceasta lipsește în mod firesc uleiul esențial de smirnă de orice valoare terapeutică și astfel trebuie avut grijă să obținem forma pură a uleiului. Smirna poate fi cumpărată ca ulei, ca simplă tinctură (ca benzoina) și sub formă de pulbere.

Constituenții principali: acizi (acetic, formic, mirholic, palmitic, triterpenic etc.), alcooli, aldehide (cinamică, cuminică etc.), zaharuri (arabinoză, galactoză etc.), fenoli (eugenol, m-cresol), rășini și terpene (cadinen, dipenten, limonen, pinen etc).

Utilizări

Atunci când este în stare pură, smirna ajută la vindecarea problemelor pielii, cicatrici, infecții și ulcerații. Pentru tratamentul acneei și dermatitei și pentru a reduce inflamațiile, amestecați 10 ml ulei de soia cu 2-4 picături de ulei esențial de smirnă și aplicați extern.

Utilizat împreună cu un alt ulei esențial pentru aromă, cum ar fi menta sau cardamonul, uleiul esențial de smirnă poate fi inclus într-o apă de gură antiseptică și balsamică pentru toate problemele gâtului și gingiilor. Astfel, amestecați 1 picătură de ulei esențial de smirnă cu 1 picătură de ulei esențial de mentă sau de cardamon într-un pahar cu apă. Folosiți apa respectivă pentru a clăti gura și pentru a face gargară, dar nu înghițiți. Aceasta este, de asemenea, un bun antiseptic în caz de sinuzită, putând fi folosită la inhalații.

Uleiul esențial de smirnă este un bun calmant al durerilor, fiind utilizat pentru contuzii, dureri și entorse; de asemenea, acest ulei are un efect antidepresiv. Fiind un bun dezinfectant, uleiul esențial de smirnă poate fi aplicat în formă potrivită pe podele, în chiuvete de bucătărie și chiar pe pereți pentru a distruge bacteriile patogene.

Fumul de smirnă arsă, pe lângă faptul că are un parfum plăcut, alungă și muștele. Pe lângă aceste beneficii, smirna reduce colesterolul în corp.